Konečne viem, čo treba PRIDAŤ do cesta na chlebík, aby bol dokonale mäkučký a dlho vydržal: Dnes to už robí len málokto!

Zabudnutý trik má v skutočnosti veľký význam.
[mashshare]

Ponúkame vám recept na najchutnejší domáci chlieb len s niekoľkými ingredienciami, vrátane prekvapivej tajnej prísady – octu.

 

 

Všetci bude milo prekvapení jednoduchosťou prípravy a výslednej dokonalej chuti.

Fantastický recept na najchutnejší domáci chlieb z youtube kanála Rezepte von Julia.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Starý trik, ktorý dodá vášmu domácemu pečivu niekoľko výhod:

Pridať ocot do cesta na chlieb je jednoduchý spôsob, ako zlepšiť kvalitu vášho domáceho pečiva. Vyskúšajte to a sami uvidíte rozdiel. Tu je hneď niekoľko výhod, o ktorých by ste mali vedieť.

Mäkkosť a nadýchanosť:

 

 

Ocot pomáha rozvíjať lepkovú štruktúru v ceste, vďaka čomu je chlieb mäkší a nadýchanejší. Kyselina octová totiž čiastočne rozloží bielkoviny v múke, čo uľahčuje tvorbu lepku.

Intenzívnejšia chuť:

Aj keď sa to nemusí zdať, malé množstvo octu dodá chlebu jemnú kyslosť, ktorá zvýrazní jeho chuť. Niektoré druhy octu, ako napríklad jablčný, môžu tiež pridať ovocné tóny.

Dlhodobá čerstvosť:

Chlieb s octom má tendenciu dlhšie vydržať čerstvý a menej rýchlo tvrdnúť.

Aktivácia kvasníc:

Ocot môže pomôcť kvasinkám lepšie pracovať a zrýchliť proces kysnutia.

Na chlieb potrebujeme:

 

 

380 ml teplej vody

1 PL kryštálového cukru

8 g suchého droždia

50 ml rastlinného oleja

20 ml jablčného octu

600 g univerzálnej múky

1 ČL soli

Postup:

Do misky nalejeme teplú vodu. Pridáme cukor a droždie.

Miešame, kým sa droždie nerozpustí.

 

 

Misku prekryjeme utierkou a necháme 5 minút pôsobiť.

Po uplynutí doby premiešame a pridáme olej.

Ďalej pridáme ocot a všetky ingrediencie spolu zmiešame.

 

 

Do zmesi preosejeme múku. Pridáme soľ a špachtľou dobre premiešame.

Cesto miesime, kým nie je stredne mäkké.

Potom cesto preložíme na pomúčený stôl a pokračujeme v miesení.

Misku vymastíme olejom a vložíme cesto.

Prekryjeme fóliou a utierkou a necháme hodinu kysnúť na teplom mieste.

 

 

Po hodine vytlačíme z nakysnutého cesta vzduch a vymiesime do hladka.

Vyformujeme guľu a rozdelíme na dve rovnaké časti.

Potom cesto vytvarujeme do gule, prekryjeme a necháme kysnúť 10 minút na teplom mieste.

Cesto rozvaľkáme na požadovanú veľkosť. Okraj cesta prehneme, zrolujeme a prištipneme okraje.

Takto pripravené cesto preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

 

 

Prekryjeme utierkou a necháme 20 minút odpočívať.

Po dvadsiatich minútach pokropíme cesto vodou a posypeme múkou. Ostrým nožom spravíme na vrchu zárezy.

Plech vložíme do rúry predhriatej na 180°C a pečieme 30-35 minút.

Po upečení necháme chlieb vychladnúť a môžeme servírovať.

 

 

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod nájdete TU

 

Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes