Ponúkame vám recept na najchutnejší domáci chlieb len s niekoľkými ingredienciami, vrátane prekvapivej tajnej prísady – octu.
Všetci bude milo prekvapení jednoduchosťou prípravy a výslednej dokonalej chuti.
Fantastický recept na najchutnejší domáci chlieb z youtube kanála Rezepte von Julia.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Starý trik, ktorý dodá vášmu domácemu pečivu niekoľko výhod:
Pridať ocot do cesta na chlieb je jednoduchý spôsob, ako zlepšiť kvalitu vášho domáceho pečiva. Vyskúšajte to a sami uvidíte rozdiel. Tu je hneď niekoľko výhod, o ktorých by ste mali vedieť.
Mäkkosť a nadýchanosť:
Ocot pomáha rozvíjať lepkovú štruktúru v ceste, vďaka čomu je chlieb mäkší a nadýchanejší. Kyselina octová totiž čiastočne rozloží bielkoviny v múke, čo uľahčuje tvorbu lepku.
Intenzívnejšia chuť:
Aj keď sa to nemusí zdať, malé množstvo octu dodá chlebu jemnú kyslosť, ktorá zvýrazní jeho chuť. Niektoré druhy octu, ako napríklad jablčný, môžu tiež pridať ovocné tóny.
Dlhodobá čerstvosť:
Chlieb s octom má tendenciu dlhšie vydržať čerstvý a menej rýchlo tvrdnúť.
Aktivácia kvasníc:
Ocot môže pomôcť kvasinkám lepšie pracovať a zrýchliť proces kysnutia.
Na chlieb potrebujeme:
380 ml teplej vody
1 PL kryštálového cukru
8 g suchého droždia
50 ml rastlinného oleja
20 ml jablčného octu
600 g univerzálnej múky
1 ČL soli
Postup:
Do misky nalejeme teplú vodu. Pridáme cukor a droždie.
Miešame, kým sa droždie nerozpustí.
Misku prekryjeme utierkou a necháme 5 minút pôsobiť.
Po uplynutí doby premiešame a pridáme olej.
Ďalej pridáme ocot a všetky ingrediencie spolu zmiešame.
Do zmesi preosejeme múku. Pridáme soľ a špachtľou dobre premiešame.
Cesto miesime, kým nie je stredne mäkké.
Potom cesto preložíme na pomúčený stôl a pokračujeme v miesení.
Misku vymastíme olejom a vložíme cesto.
Prekryjeme fóliou a utierkou a necháme hodinu kysnúť na teplom mieste.
Po hodine vytlačíme z nakysnutého cesta vzduch a vymiesime do hladka.
Vyformujeme guľu a rozdelíme na dve rovnaké časti.
Potom cesto vytvarujeme do gule, prekryjeme a necháme kysnúť 10 minút na teplom mieste.
Cesto rozvaľkáme na požadovanú veľkosť. Okraj cesta prehneme, zrolujeme a prištipneme okraje.
Takto pripravené cesto preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Prekryjeme utierkou a necháme 20 minút odpočívať.
Po dvadsiatich minútach pokropíme cesto vodou a posypeme múkou. Ostrým nožom spravíme na vrchu zárezy.
Plech vložíme do rúry predhriatej na 180°C a pečieme 30-35 minút.
Po upečení necháme chlieb vychladnúť a môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod nájdete TU