Najlepší sladko-kyslý nálev na zeleninu, ktorý používam už roky. je to naozaj úplne jednoduchý recept a zvládne ho každý.
Ak ste zvyknutí, môžete sterilizovať aj v rúre, alebo umývačke, ja som zvyknutá na klasiku.
Uhorky sú veľmi chutné, nezmäknú
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
Na 1 pohár s objemom 720 ml:
Uhorky nakladačky, cuketu (nakrájanú na hranolky, alebo kolieska), alebo inú zeleninu
1 silnejší plátok cibule
vetvička kôpru
7 rovných kávových lyžičiek cukru
1 kávová lyžička prípravku DEKO
6 polievkových lyžíc octu
Postup:
Všetko naukladáme do pohára.
Zalejeme studenou vodou asi 1 cm pod viečko.
Sterilizujeme v zaváracom hrnci 20 minút pri teplote 85 ° C.
Uhorky bez zavárania
Dobrý deň, chcem sa podeliť o recept, podľa ktorého robila nakladané uhorky aj moja mama a dokonca aj babička.
Uchovala som si ho a hoci sa to môže zdať nemožné, ešte som ho aj zjednodušila.
Prikladám pôvodný recept aj môj odskúšaný zlepšovák. :-)
Potrebujeme:
uhorky
zelko alebo deko
cukor
kôpor
feferónky
Postup:
Dobre očistené väčšie uhorky naložíme do 3 – 5 litrových zavaracích fliaš.
Pridáme kôpor, chren a všetky ostatné prísady, na ktoré sme pri uhorkách zvyknutí.
Z celofánu si nastriháme štvorce cca 25×25 cm, zložíme vždy dva na seba a namočíme do vody.
Nálev uvaríme podľa návodu na vrecúšku a ešte horúci – čo najhorúcejší – ho nalievame do fliaš na uhorky.
Ja, v snahe vyhnúť sa prasknutiu fľaše, ju vždy postavím na nôž.
Na vrch fľaše položíme mokrý celofán a dobre pevne zaviažeme motúzom. Alebo špagátom.
Fľaše dobre zabalíme do deky a necháme vychladnúť. Samozrejme, že ich nestaviame hore dnom.
Na druhý deň je celofán stvrdnutý, fľaša vzduchotesne uzatvorená a uhorky môžeme odložiť.
Chuťou i trvanlivosťou sa vyrovnajú uhorkám nakladaným do klasicky zatváraných pohárov.
Uhorky bez varenia nálevu
Ja som minulý rok vyskúšala aj zlepšovák od mojej kolegyne a tiež uhorky vyšli perfektne.
Takže do pohárov dáme uhorky a ostatné prísady, ktoré máme radi – kôpor, cesnak…
Do pohárov nalejem studený ocot, pridám cukor, lyžičku deka a zalejem horúcou vodou z kanvice, uzavriem viečkom bez celofánu, obrátim hore dnom a zabalené v deke nechám takto odpočívať do druhého dňa. Uhorky sú výborné a žiadna práca so zaváraním.