Vynikajúci recept na domáce zemiakové langoše.
Tento recept je u nás najobľúbenejší, langoše sú mäkučké a cesto vydrží v chladničke aj 4 dni.
Potrebujeme:
300 g zemiaky
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
100 ml vlažné mlieko
1/2 kocky čerstvé droždie (al. 1 balíček sušené droždie)
1 KL kryštálový cukor
450 g hladká múka
1 KL soľ
200 ml vlažná voda
Ďalej:
Cesnak
Tatárska omáčka
Strúhaný syr
Kečup
Šunka alebo slaninka
Postup:
Zemiaky si uvaríme v šupke.
Keď vychladnú, ošúpeme ich.
Postrúhame na jemnom strúhadle.
Ideme na prípravu cesta:
Z teplého mlieka, rozmrveného droždia a trošky cukru vymiešame kvások.
Necháme cca 15 minút postáť, aby kvások narástol.
Vo väčšej miske zmiešame múku a soľ.
Pridáme postrúhané zemiaky, teplú vodu a vykysnutý kvások.
Vypracujeme jednotné cesto, ktoré necháme zakryté v miske vykysnúť cca 1 hodinu.
Z vykysnutého cesta naolejovanými rukami odtŕhame a tvarujeme menšie bochníčky.
Bochníčky necháme na pomúčenej doske prekryté utierkou podkysnúť ešte 15 minút.
Bochníčky potom prstami roztláčame a rozťahujeme do placiek, ktoré vyprážame v horúcom olej.
Podávame s obľúbenými oblohami.
Napríklad s roztlačeným cesnakom v oleji, kyslou smotanou a kockami do chrumkava upraženej slaninky.
Z cesta môžeme odobrať vždy toľko, koľko aktuálne potrebujeme, zvyšok cesta môžeme nechať v chladničke.
Vydrží až 4 dni.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)