Zavarte si doma šťavnatú zeleninu bez použitia chemických prísad a konzumujte ju v priebehu celého roka.
Receptov nájdete určite viac ako dosť, ale náš je rozhodne najjednoduchší.
Vynikajúci recept na zaváranú zeleninu z youtube kanála Melissa Mir.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
2 kg uhoriek
1,5 kg paradajok
1,5 kg papriky
2 feferónky
700 g cibule
2 zväzky petržlenovej vňate
2,5 PL morskej soli
Postup:
Uhorku nakrájame a vložíme do hlbokej misy.
Pridáme na menšie kusy nakrájanú paradajku.
Papriku nakrájame na menšie plátky a vložíme do misy.
Z feferónky odstránime stonku, jadierka, nakrájame a pridáme do misy.
Ďalej pridáme nakrájanú cibuľu.
Nakoniec pridáme nasekanú petržlenovú vňať.
Zeleninovú zmes preložíme do väčšej misy.
Pridáme soľ a dobre premiešame.
Zmes necháme dostáť 30-40 minút.
Po uplynutí doby vložíme zmes do čistej sklenenej uzatvárateľnej nádoby (700 ml).
Nakoniec do pohárov nalejeme šťavu zo zeleniny.
Spodok hrnca vystelieme utierkou.
Do hrnca vložíme pohára a prekryjeme ich viečkami.
Hrniec naplníme studenou vodou.
Potom hrniec položíme na sporák a na strednom ohni privedieme vodu do varu.
Po zovretí necháme variť 15 minút.
Po uplynutí doby vyberieme poháre a na pevno uzavrieme viečka.
Poháre poukladáme na uterák, prekryjeme dekou a necháme vychladnúť 20-24 hodín.
Zeleninu môžeme skladovať v chladničke (sekcia ovocie a zelenina) až 12 mesiacov.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: