Perfektný spôsob, ako spracovať bohatú úrodu ovocia a zeleniny: V zime len vytiahnete a vychutnávate!

[mashshare]

Ak máte v záhrade niekoľko ovocných stromov alebo veľkú zeleninovú záhradu, možno máte v čase zberu úrody problém, ako všetky plody spracovať a uskladniť. 

Objavte praktické tipy a triky na najlepšie uchovanie ovocia a zeleniny.

Ako predĺžiť životnosť ovocia a zeleniny?

 

 

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Postupujte podľa týchto odporúčaní z portálu santeplusmag a máte po probléme.

Ak máte to šťastie, že máte zeleninovú záhradku a pestujete si vlastné ovocie a zeleninu, viete, aká je to škoda vyhodiť výsledok svojej tvrdej práce do koša.

Preto je na mieste otázka, ako predĺžiť životnosť ovocia.

Existuje niekoľko tipov a je len na vás, ktoré si vyberiete.

Všetky metódy konzervácie majú rovnaký cieľ: zabrániť rozvoju baktérií a predĺžiť životnosť ovocia a zeleniny.

Mraznička

 

 

Mrazenie je pravdepodobne najjednoduchším spôsobom konzervovania ovocia a zeleniny.

Je to tiež skvelý spôsob, ako si vychutnať zrelé ovocie po celý rok.

Od lesného ovocia až po strukoviny, v malých kúskoch alebo celé.

Väčšina ovocia, aj zeleniny sa dá mraziť.

 

 

Jedinou nevýhodou niektorých druhov ovocia, ako sú napríklad maliny, je ich rozmrazenie, pretože plody zmäknú. 

Takéto maliny sú však stále vhodné na prípravu smoothies, dezertov alebo do ovsenej kaše.

Ovocie a zeleninu môžete uchovávať v mrazničke 10 až 12 mesiacov.

Skladovanie v sklenených nádobách

 

 

Skladovanie ovocia v sklenených nádobách je tiež trikom, ako ich dlhšie uchovať.

Kroky, ktoré treba dodržať:

Predovšetkým musíte vyberať čerstvé, sezónne a zrelé ovocie.

Pri tomto triku je veľmi dôležitá hygiena, aby sa v sklenených pohároch nemnožili baktérie.

Vyberajte si vzduchotesné sklenené nádoby, vopred sterilizované (veľmi dôležitý krok).

 

 

Uvarte toľko vody, aby vám to vyšlo na všetky poháre.

Počas tejto doby odstráňte stopky (napríklad z čerešní) a plody niekoľkokrát umyte bez toho, aby ste ich museli sušiť.

Vložte ovocie do pohárov, kým sa úplne nenaplnia.

Nalejte vriacu vodu až po okraj a bez toho, aby ste ich utiahli, nasaďte viečka.

 

 

Nechajte 10 minút odstáť.

Po uplynutí tejto doby vylejte opatrne vodu z každého pohára.

Znova prevarte vodu a medzitým do každého pohára nasypte 2 polievkové lyžice cukru.

Tentokrát si pomôžte naberačkou, aby ste zaváracie poháre naplnili vriacou vodou.

Nasaďte viečka, dobre ich zatvorte, aby nevpustili vzduch.

Poháre na sterilizáciu vložte do hrnca (čas sterilizácie závisí od druhu ovocia).

Nechajte vychladnúť pri izbovej teplote 24 hodín mimo svetla a umiestnite na suché a chladné miesto.

 

 

Hotovo.

Ovocie si môžete takto uchovať niekoľko mesiacov.

Príprava kandizovaného ovocia

Aj toto je jedna z alternatív konzervovania ovocia.

Vytvorte si kandizované ovocie.

Čerešne, melón, jahody, kivi, zázvor a dokonca aj cherry paradajky budú skutočnou pochúťkou!

 

 

Ak chcete ozdobiť koláče alebo dokonca pridať príjemnú chuť pikantnému jedlu, kandizované ovocie je na to vynikajúce.

Máme pre vás pár tipov, aby bol proces úspešný.

Napríklad grapefruity blanšírujte až 7-krát, aby ste odstránili ich horkosť.

Pri ovocí, ako je citrón alebo pomaranč, to urobte 3 alebo 4 krát.

Začnite bielenie studenou vodou, nie už horúcou vodou.

Sú možné dva typy skladovania: v sirupe alebo v šťave z varenia.

To ešte viac zjemní ovocie, ktoré bude jemnejšie a mäkké.

Ovocie osušíme na mriežke, aby sirup odtiekol, a potom posypeme cukrom.

Nakoniec ich pre lepšiu konzerváciu vložíme do boxov a do chladničky.

Príprava sezónneho ovocného džemu

 

 

Ovocie, cukor a kyselina citrónová sú dokonalou kombináciou na získanie toho najlepšieho džemu.

Ale výzvou je dosiahnuť skutočne vyváženú chuť.

Tu je recept, ktorý treba dodržiavať

Potrebujeme:

medený hrniec, ťažký oceľový alebo liatinový hrniec

drevenú lyžicu, ktorá je ideálna na miešanie džemu počas varenia

malý cedník

sklenenú dózu s uzatvárateľným viečkom s gumovým tesnením

Ingrediencie:

2 kilá ovocia podľa vlastného výberu, očistené, bez šupky alebo kôstky, nakrájané na kúsky

2 čajové šálky kryštálového cukru

1 PL citrónovej šťavy

 

 

Spôsob prípravy:

Ovocie a cukor zmiešame a necháme asi 20 minút odpočívať.

Potom prejdeme na ďalší krok.

Všetko dáme za stáleho miešania variť do hrnca na vysoký oheň, aby sa odparila voda.

Znížime plameň a varíme aspoň 40 až 50 minút.

V polovici varenia pridáme citrón.

 

 

Po zhustnutí neustále miešame.

Pomocou sitka odstráňte belavú penu.

Akonáhle textúra zhustne, váš džem je pripravený!

Ako skladovať zeleninu v chladničke?

 

 

Chladnička umožňuje predĺžiť trvanlivosť čerstvých potravín, ktoré sa však musia v nasledujúcich dňoch spotrebovať.

Použite na to zásuvky a vyskúšajte tento trik na úplné odstránenie vlhkosti.

Môžete tiež dať svoju zeleninu alebo ovocie do potravinových obalov z včelieho vosku pre zachovanie čerstvosti.

Takto môžete uskladniť napríklad listovú zeleninu, ako je šalát a pod.

Tento obal na potraviny je ekologickou alternatívou k potravinárskej fólii.

Ktoré ovocie by sa nemalo dávať do chladničky?

 

 

Banány, ktoré rýchlejšie dozrievajú a ľahko sčernejú.

Ktoré ovocie sa najlepšie uchováva?

Sú to bez váhania jablká!

 

 

Toto ovocie môže zostať čerstvé až 4 týždne na chladnom a suchom mieste.

Vedeli ste, že jablká a banány urýchľujú dozrievanie iného ovocia vďaka plynu, ktorý produkujú?

Ak sa vám teda zdá, že sú vaše kivi príliš tvrdé, postavte ich k jablkám alebo banánom.

Veľa šťastia!

Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes