Krémový, kompaktný a mimoriadne lahodný syr labneh nie je nič iné ako syr z gréckeho jogurtu s prídavkom soli.
Kúpte si v obchode tento obľúbený produkt a pustite sa do práce.
Jednoduchý recept na najlahodnejší domáci syr z portálu newsy.gotujmy.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
2 veľké šálky gréckeho jogurtu (cca 800 g)
1 ČL soli
gázu
Postup:
Jogurt vložíme do misky alebo hrnca.
Pridáme soľ.
Dôkladne premiešame.
Pripravíme si sitko.
Prevesíme ho nad ďalší prázdny hrniec.
Do sitka vložíme gázu.
Jogurt vložíme do sitka s gázou.
Zľahka zaviažeme a zachytíme konce.
Hrniec so sitkom vložíme a na cca 5 hodín do chladničky.
Po uplynutí doby vyžmýkame srvátku.
Syr odložíme na ďalšie tri dni do chladničky.
Počas tejto doby z času na čas vytlačíme prebytočnú srvátku.
Môžeme servírovať.
Druhý recept na jednoduchý a veľmi chutný syr z jogurtu
Pripravte svojim blízkym úžasný domáci syr, ktorý je vhodný aj deťom na desiatu.
Robím už len doma, v obchode ho viac nekupujem.
Potrebujeme:
300 ml prírodného jogurtu (2,5% tuku)
1 strúčik cesnaku
1 PL olivového oleja
voliteľné:
soľ
korenie
4-5 lístkov bazalky
chilli papričky
Postup:
Do menšieho hrnca vložíme naspodok bavlnený uterák.
Potom na uterák položíme menší zaváraninový pohár.
Jogurt najprv dobre pretrepeme, potom nalejeme do pohára v hrnci.
Uzavrieme vrchnákom a na pevno dotiahneme.
Do hrnca nalejeme vodu izbovej teploty tak, aby pokryla jogurt v pohári.
Potom hrniec preložíme na sporák.
Po zovretí necháme ešte 20 minút variť.
Na misku položíme sitko, prekryjeme gázou.
Precedíme uvarený jogurt, z ktorého vytlačíme prebytočnú tekutinu.
Jogurt zabalíme do gázy, necháme ho v sitku, zaťažíme napríklad hrncom s vodou.
Počkáme 10 minút.
Po odstáti odbalíme syr do čistej misky.
Pridáme soľ, korenie, najemno nastrúhaný cesnak, olivový olej, nastrihané lístky bazalky.
Všetko spolu premiešame.
Podľa chuti môžeme pridať mletú chilli papričku.
Jemný syr môžeme servírovať s čerstvým chlebom alebo pečivom.
Dobrú chuť!
Prajeme vám dobrú chuť!