Ponúkame vám zaručene najlepší recept na najjemnejšie plnené domáce rožky.
Odkedy som objavil tento recept, pečivo už inak nepripravujem.
Úžasný recept na najjemnejšie domáce rožky z youtube kanála Domaći Recepti.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
200 ml mlieka
1 PL kryštálového cukru
40 g čerstvého droždia (alebo 10 g sušeného)
250 g margarínu
1 PL soli
100 ml rastlinného oleja
300 ml vody
900 g múky
Na potretie:
1 žĺtok
1 PL mlieka
Na posypanie:
sezamové semienka
Postup:
Do misky nalejeme teplé mlieko.
Pridáme cukor a nadrobíme droždie.
Metličkou dobre premiešame a necháme 10 minút pôsobiť.
Margarín vložíme na 10 minút do mrazničky.
Do hlbokej misky nasypeme cca 500 g múky.
Pridáme soľ a vareškou zamiešame.
Potom pridáme kvások a nalejeme teplú vodu.
Nalejeme asi 70 ml oleja a všetko dobre premiešame.
Pridáme trochu múky a pokračujeme v miešaní.
Opäť nasypeme časť múky a zamiešame.
Potom pridáme poslednú časť múky a rukou vymiesime cesto.
Cesto v miske polejeme olejom, otočíme hore dnom a vymiesime.
Misku prekryjeme utierkou a necháme hodinu kysnúť.
Po uplynutí doby vytlačíme z cesta vzduch a položíme ho na pomúčený stôl.
Potom cesto roztiahneme, posypeme múkou a valčekom rozvaľkáme do tvaru štvorca.
Na rozvaľkané cesto nastrúhame margarín a cesto zrolujeme.
Potom cesto rozdelíme na 5 častí.
Nakrájané časti stlačíme, rukami roztiahneme a valčekom rozvaľkáme do kruhu.
Kruh cesta nakrájame na osem častí a na hrubší kraj položíme plnku podľa vlastnej chuti (napr. feta syr).
Cesto zrolujeme a rolky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Plech prekryjeme utierkou a rožky necháme 30 minút odpočívať.
Po uplynutí doby potrieme rožky rozšľahaným žĺtkom s mliekom.
Nakoniec posypeme sezamom a vložíme do predhriatej rúry.
Pečieme 25-30 minút pri teplote 200°C.
Po upečení necháme vychladnúť a môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: