Krupicové halušky, sú zaujímavou alternatívou cestovín či zemiakov, ktoré dokážu ozvláštniť každodenné recepty.
Môžete ich podávať na sladko alebo na slano – podľa vašich potrieb a preferencií.
Najčastejšie sa však pridávajú do vývaru alebo paradajkovej polievky.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Vynikajúce sú však aj oražené na panvici s bravčovými škvarkami alebo kúskom slaninky.
Moja babička ich robila aj na sladko, s mliekom alebo kyslou smotanou.
Dokonca z nich môže byť aj luxusná príloha.
A neváhajte ich ozvláštniť obľúbenými koreninami a bylinkami.
Hlavné je, aby si zachovali nadýchanú konzistenciu a lahodnú chuť.
Ak ste ich ešte nevyskúšali, určite si pozrite náš recept.
Potrebujeme:
vajcia 2 ks
maslo 25 g
krupice 170 g
smotana sladká 18% 90 g
soľ 1 štipka
kôpor 3 polievkové lyžice
Postup:
Cesto:
Vo veľkej mise rozšľaháme vajíčka.
Pridáme mäkké maslo a dôkladne šľaháme, kým sa suroviny nespoja do nadýchanej hmoty.
Za stáleho miešania vsypeme krupicu a zalejeme smotanou.
Pridáme štipku soli.
Hotové cesto odložíme na cca 10-15 minút, aby krupica napučala.
Varenie:
Vodu privedieme do varu.
Dvomi lyžicami tvarujte knedle a vkladáme ich do vriacej vody.
Pripravené budú asi 5 minút po vložení do vody.
Vylovíme ich štrbinovou lyžicou a pridáme do polievky alebo podávame s inými obľúbenými prílohami.
Tipy:
Krupicové halušky môžeme vyprážať na panvici.
Odporúčame k nim pridať škvarky alebo cibuľu. Potom však nebudú ľahko stráviteľné, preto ich malým deťom radšej nedávajte.
Do cesta môžete pridať kôpor alebo čerstvú, nadrobno nasekanú petržlenovú vňať.
Zaujímavo chutia aj s trochou bazalky, oregana a tymiánu.
Rezance je možné pripraviť dvoma spôsobmi. Prvý spôsob zahŕňa nalievanie cesta priamo do hrnca s vodou alebo polievkou.
Potom po chvíli obsah energicky premiešame, aby sme dostali malé halušky.
Ak však máte trochu viac času, oplatí sa pripraviť halušky do vývaru. V tomto prípade ich vytvarujte lyžicou a vhoďte na pár minút do vriacej vody. Krupicové halušky na vývar môžeme variť v samostatnom hrnci alebo pridať priamo do hrnca s polievkou.
Druhá metóda je jednoduchšia a kratšia, ale potom bude vývar menej číry.
Maslo uvedené v recepte by malo mať vždy izbovú teplotu.