Čistenie sporáku a horákov je jednou z najťažších úloh v domácnosti.
Zvyšky jedla a mastnoty majú tendenciu rýchlo tvrdnúť, takže je veľmi ťažké sa ich zbaviť.
Nehovoriac o olejových alebo vápenných škvrnách, ktoré zostávajú viditeľné aj po vyčistení.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Sporáky generujú teplo celé hodiny, vďaka čomu zvyšky jedla stvrdnú ešte rýchlejšie.
Ak hľadáte praktický a rýchly spôsob čistenia sporákov a sklokeramických platní, toto určite využijete.
Potrebujeme:
savý papier (ja som použila pevné kuchynské obrúsky)
peroxid vodíka (3% roztok)
sódu bikarbónu
Postup:
Tieto prísady sú veľmi lacné a ľahko dostupné a patria tiež medzi najúčinnejšie na čistenie a dezinfekciu domácností.
Začnite tým, že zotrieme celý povrch varnej dosky a horákov pomocou vlhkej handričky.
Táto operácia sa používa na odstránenie najpovrchnejších zvyškov a ešte jednoduchšie čistenie.
Tu začína kúzlo:
Do misky nasypte 5 polievkových lyžíc sódy bikarbóny, potom pridajte trochu peroxidu vodíka, aby ste vytvorili krémovú pastu.
Navrstvíme pastu na vlhkú varnú dosk a horáky, necháme pôsobiť 2-3 minúty.
Potom dobre vydrhnite papierovými utierkami a uistite sa, že ste odstránili všetky zvyšky zmesy a nečistoty.
Ak aj po dôkladnom vyčistení ostanú nejaké škvrny, naneste trochu pasty priamo na ne a počkajte niekoľko minút, potom znova vyčistite.
Ďalší perfektný domáci trik na čistenie horákov bez námahy
Potrebujeme:
vodu
2 poháre octu
1/2 hrnčeka hnedého cukru
2 citróny
1/2 hrnčeka sódy bikarbóny
Postup:
Do hrnca si dáme vodu, pridáme horáky.
Následne nalejeme 2 poháre octu.
Zmes vody a octu musí horáky úplne pokrývať.
Hrniec dáme na sporák, zapneme ho na stredný ohrev, nasypeme doňho cukor.
Vyžmýkame 2 citróny, pričom šupy potom vložíme tiež do hrnca.
Nakoniec nasypeme sódu bikarbónu, ktorá má veľmi dobré čistiace vlastnosti a spôsobí to, že zmes v hrnci začne silno peniť.
Horáky trochu posunieme a necháme pôsobiť niekoľko minút.