Ako vyčistiť sporák a varnú dosku

[mashshare]

Čistenie sporáku a horákov je jednou z najťažších úloh v domácnosti.

 

 

Zvyšky jedla  a mastnoty  majú tendenciu rýchlo tvrdnúť, takže je veľmi ťažké sa ich zbaviť.

Nehovoriac o  olejových alebo vápenných škvrnách, ktoré zostávajú viditeľné aj po vyčistení.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Sporáky generujú teplo celé hodiny, vďaka čomu zvyšky jedla stvrdnú ešte rýchlejšie.

 

 

Ak hľadáte praktický a rýchly spôsob čistenia  sporákov a sklokeramických platní, toto určite využijete.

Potrebujeme:

savý papier (ja som použila pevné kuchynské obrúsky)

peroxid vodíka (3% roztok)

sódu bikarbónu

Postup:

 

 

Tieto prísady sú veľmi lacné a ľahko dostupné a patria tiež medzi najúčinnejšie na čistenie a dezinfekciu domácností.

Začnite tým, že zotrieme celý povrch varnej dosky a horákov pomocou vlhkej handričky.

Táto operácia sa používa na odstránenie najpovrchnejších zvyškov a ešte jednoduchšie čistenie.

 

 

Tu začína kúzlo:

Do ​​misky nasypte 5 polievkových lyžíc sódy bikarbóny, potom pridajte trochu peroxidu vodíka, aby ste vytvorili krémovú pastu.

Navrstvíme pastu na vlhkú varnú dosk a horáky, necháme pôsobiť 2-3 minúty.

 

 

Potom dobre vydrhnite papierovými utierkami a uistite sa, že ste odstránili všetky zvyšky zmesy a nečistoty.

Ak aj po dôkladnom vyčistení ostanú nejaké škvrny, naneste trochu pasty priamo na ne a počkajte niekoľko minút, potom znova vyčistite.

Ďalší perfektný domáci trik na čistenie horákov bez námahy

 

 

Potrebujeme:

vodu

2 poháre octu

1/2 hrnčeka hnedého cukru

2 citróny

1/2 hrnčeka sódy bikarbóny

Postup:

Do hrnca si dáme vodu, pridáme horáky.

Následne nalejeme 2 poháre octu. 

 

 

Zmes vody a octu musí horáky úplne pokrývať. 

Hrniec dáme na sporák, zapneme ho na stredný ohrev, nasypeme doňho cukor.

Vyžmýkame 2 citróny, pričom šupy potom vložíme tiež do hrnca. 

 

 

Nakoniec nasypeme sódu bikarbónu, ktorá má veľmi dobré čistiace vlastnosti a spôsobí to, že zmes v hrnci začne silno peniť. 

 

 

Horáky trochu posunieme a necháme pôsobiť niekoľko minút. 

 

 

Pokračovanie nájdete na druhej strane

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: tjn
[mashshare]

🔥 Dnes najobľúbenejšie

Našli ste v článku chybu?

Nahláste nám ju a pomôžte tak zlepšiť náš obsah.

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou Dobré médiá, s. r. o., so sídlom: Plynárenská 1, 821 09 Bratislava – mestská časť Ružinov, IČO: 51 008 378, zapísanou v Obchodnom registri Mestského súdu Bratislava III, oddiel: Sro, vložka č. 121515/B na účely spätného kontaktovania. Viac informácií k ochrane osobných údajov nájdete tu.