Ak máte radi kuracie stehienka, toto si určite uložte – rýchle, jednoduché a vždy budú chuť fantasticky.
Kuracie stehienka s oblohou a prílohou na jednom plechu
Potrebujeme:
Kuracie stehná – 5 ks
Zemiaky – 1 kg – 1,2 kg
Cibuľa – 2 kusy
Cesnak – 1 strúčik
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Majonéza – 200 g
Korenie na kurča -1 polievková lyžica
Kari korenie – 1 lyžička
Mleté čierne korenie, soľ
Postup:
Kuracie stehná umyjeme a osušíme. Zemiaky aj cibuľku očistíme a nakrájame. Majonézu zmiešame s pretlačený cesnakom a ochutíme soľou s koreninami. Kuracie stehná, osolíme a zmiešame s väčšinou majonézovej zmesi – dobre premiešame, aby sa dostala na každý kúsok. Necháme marinovať aspoň 30 minút. Do zvyšnej zmesi zamiešame nakrájané zemiaky a cibuľu. Podľa potreby dochutíme soľou a korením.
Do zapekacej misy navrstvíme zeleninu, na zeleninu uložíme kuracie stehienka.
Pečieme 1 hodinu pri teplote 190 stupňov.
Stehienka v smotane
Potrebujeme:
Kuracie stehná, kačacie stehná alebo jedného naporcovaného králika
2 lyžice grilovacieho korenia
1 lyžica mletej sladkej papriky
5 – 6 plných lyžíc plnotučnej horčice
1/2 kocky masla
250 ml šľahačky
Postup:
V kastróliku rozpustíme maslo a pridáme korenie. Necháme prehriať, pridáme horčicu, premiešame a odstavíme z platne. do teplej marinády naložíme mäso, prikryjeme alobalom a dáme odležať do chladničky (najlepšie 24 hod.). Potom dáme (prikryté) piecť asi na hodinu, do vyhriatej rúry (ja dávam na 180-190 stupňov). Medzitým občas zamiešame a polejeme výpekom. Po hodine prilejeme šľahačku a pečieme ešte asi hodinu (z toho pol ešte prikryté) a opäť občas prelejeme výpekom.
Podávame s prílohou podľa chuti, ale najlepšie so zemiakovou kašou.
Výborná horčicová marináda na stehienka
Potrebujeme:
1,5 kg kuracieho mäsa
150 ml kyslej smotany
soľ podľa chuti
bazalku
korenie na kurča
čierne mleté korenie
horčicu
nesladené kondenzované mlieko
Postup:
Do misky si dáme smotanu, pridáme soľ, všetky koreniny, lyžicu horčice a 2 lyžice kondenzovaného mlieka.
Všetko dobre premiešame a vylejeme na mäso. Poriadne zapracujeme, aby bol každý kúsok dôkladne potretý marinádou.
Takto pripravené mäso zakryjeme potravinárskou fóliou a odložíme do chladničky, najlepšie na noc. Mäsko si potom môžete ugrilovať, alebo upiecť. Mäso je vhodné aj minútkovú prípravu.
Keď je mäsko dobre prepečené a má zlatistú farbu, môžeme ho servírovať.
Kuracie stehienka na zámocký spôsob
Potrebujeme:
3 ks kuracích stehien
500 g zemiakov
1 červená paprika
1 mrkva
1 cuketa
1 cibuľa
4 strúčiky cesnaku
4 vetvičky rozmarínu
mletá červená paprika
soľ celá rasca
maslo
Plnka:
1 starší rožok
1 dl smotany
vetvička rozmarínu
vetvička tymiánu
zelerová a petržlenová vňať
2 plátky prerastenej slaniny
1 celé surové vajce
soľ, korenie muškátový oriešok
Postup:
Kuracie stehná dobre očistíme a prstami si z vrchnej časti utvoríme priestor pod kožou. Stehná osolíme a necháme odpočinúť.
Vytvoríme si trochu plnky a to tak, že starší rožok nakrájame na veľmi malé kocky. Vložíme do misy, prelejeme smotanou a pridáme surové vajcia. Nasekáme tymian, rozmarín, zelerovú a petržlenovú vňať. Pridáme k rožku so smotanou a spracujeme v celistvú hmotu. Slaninu si nakrájame na veľmi malé kocky a necháme sprudka opiecť na suché panvičke dochrumkava. Spoločne s vypečeným tukom pridáme k nádivkovému základu. Ľahko osolíme a okoreníme. Struhneme párkrát muškátový oriešok a všetko dokonale premiešame.
Plnku dáme na chvíľku vychladiť do chladničky, aby sa nám s ňou lepšie pracovalo.
Po vychladení malou lyžičkou natierame pod kožu stehien, ja nedávam hrubú vrstvu, takže ak vám plnka ostane, môžete z nej urobiť guľky a upiecť ich vedľa kuriatka.
Naplnené stehná preložíme do pekáča.
Nakrájame si zeleninu, ochutíme soľou, korením a dáme tiež na pekáč. Strúčiky cesnaku môžeme piecť celé, nešúpané.
Každé stehno potrieme maslom, pokmínujeme a posypeme zľahka mletou červenou paprikou. Uložíme vetvičky rozmarínu
Podlejeme trochou vody a prikryté pečieme 60 minút.
Potom pečieme ešte odkryté asi 20 minút za občasného prelievania výpekom.
Kuracie stehná na kyslej kapuste
Potrebujeme:
kuracie stehná
cibuľa
paradajky
500 g kyslej kapusty
Marináda
2 PL sójovej omáčky
1 PL pretlaku alebo kečupu
2 PL smotany alebo majonézy
soľ, korenie
Postup:
Stehná si osolíme, polejeme sójovou omáčkou, okoreníme. Zmiešame smotanu (majonézu) s paradajkovou omáčkou a stehná poriadne ponatierame. Nakrájame si cibuľu, orestujeme a pridáme nakrájanú kyslú kapustu a paradajky. Krátko podusíme a preložíme do pekáča, ale jenského skla. Na to poukladáme stehná v marináde. Pečieme do zlatista.
Kuracie stehienka v cesnakovej marináde
Potrebujeme:
10 kusov celej kuracieho stehna
Prísady do omáčky:
4 strúčiky cesnaku
1 čajová lyžička tymianu
1 čajová lyžička chilli papričky
1,5 lyžičky práškovej červenej papriky
1 lyžička čierneho korenia
soľ (podľa požiadavky možno použiť aj viac alebo menej)
2 polievkové lyžice jogurtu
2 polievkové lyžice majonézy
4 polievkové lyžice olivového oleja alebo oleja
Postup:
Kuracie buchty dôkladne umyte a kožu narežte nožom.
Na marinádu zmiešajte pretlačený cesnak s ostatnými prísadami, zamiešajte s kuracími stehienkami a nechajte aspoň 1 hodinu odpočívať v chladničke. Ideálne by sa stehienka mali nechať marinovať celú noc, aby získali čo najlepšiu chuť.
Preložíme spolu s marinádou na plech a pečieme pri teplote 235 stupňov (s funkciou ventilátor). Pečieme do zlatohneda. Podávame s prílohou podľa chuti.
Vyprážané stehienka v rúre
Potrebujeme:
Stehienka (alebo celé kurča)
3-4 menšie vajcia
cca 5 PL múky hladkej
cca 7-8 PL strúhanky
4 PL oleja
soľ a korenie
Postup:
Ja som použila len dolné stehienka, ale ak použijete celé kurča, tak ho najskôr umyjeme, rozporcujeme, osolíme a necháme odležať v chlade minimálne 15 min.
Potom každý kúsok obalíme v múke, rozšľahaných vajciach, strúhanke. Obalené kúsky poukadáme tesne vedľa seba na olejom pokvapkaný plech. Zvyškom oleja pokvapkáme kúsky kurčaťa. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 st. 25 min, potom obrátime a pečieme ďalších 25 min.
Ak tento recept vyskúšate, určite kurča už nebudete robiť ináč. Ušetríte tak olej, nemusíte pri panvici stáť a všetky kúsky budú dobre prepečené.
Podávame so zemiakmi upravenými na rôzne spôsoby (kaša, opekané, varené, šalát).
Stehienka pre zaneprázdnených
Potrebujeme:
600 g kuracích stehien dolných
Šampiňóny (15-20 kusov)
Ružičkový kel
2 ks lesných húb
14 kusov nových zemiakov
Soľ, nové korenie, tymián, olej
Postup:
Zemiaky očistíme a umyjeme, narežeme na polovice.
Do misy vymastenej olejom pridáme zemiaky. V samostatnej miske zmiešame umyté a nakrájané huby, ružičkový kel, umyté stehienka a premiešame s olejom, koreninami a soľou.
Navrstvíme na zemiaky, ešte môžeme posypať trochou soli a dáme piecť. Prikryjeme alobalom a v rúre vyhriatej na 200 stupňov pečieme 30-40 minút. Potom fóliu zložíme a necháme dopiecť ešte 10 minút.
Kuracie stehienka v horčici
zdroj: smakiuczucie
Potrebujeme:
1 kg kuracích stehien (môžu byť aj krídla)
1 cibuľa
2 lyžice paradajkového pretlaku
1-2 lyžice horčice
2 stredne veľké mrkvy
200 g sladkej smotany (dala som 30%)
2 lyžice nakrájanej pažítky
2 lyžice masla
soľ
korenie
sladká paprika
3 šálky vody v ktorej rozmiešame 1 bujón, alebo 3 šálky vývaru
Postup:
Umyjeme a osušíme stehienka. Posypeme soľou a korením.
Na panvici zahrejeme maslo a opražíme na ňom najemno nakrájanú cibuľku, kým nie je zlatistá.
Pridajte mäso a zľahka osmažte zo všetkých strán. Pridajte nakrájanú mrkvua smažíme asi 2 minúty. Nalejte 3 šálky vody, pridajte sladkú papriku a nechajte variť, až kým nebude mäso jemné. Nakoniec pridajte pretlak zmiešaný s horčicou, bazalku a nechajte ešte povariť, aby sa chute prepojili. Zalejte smotanou, premiešajte a už nevarte. Ak je to potrebné, ochuťte soľou a korením.
Posypeme nasekanou pažítkou.
je to veľmi rýchle a chutné jedlo.
Cmarové stehienka
Potrebujeme:
6 kusov stiehn (používame celé stehná)
1,5 – 2 poháre cmaru
1 – 2 lyžice oleja,
sušený alebo čerstvý cesnak
mleté biele korenie
sladká mletá paprika
pikantná mletá paprika
soľ
Postup:
Stehienka opláchneme a vysušíme. Cmar zmiešame s cenakom, soľou, koreninami a do tejto marinády naložíme na noc kuracie stehienka – marinádu aj so stehienkami môžeme dať do uzatvárateľného vrecka a dobre pretrepať, aby sa marináda dostala na všetky miesta.
Na druhý deň vyberieme stehienka z chladničky a necháme približne pol hodinku pri izbovej teplote a potom ich len uložíme na plech vymastený trochou oleja. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov cca 45-60 minút, počas pečenia je dobré párkrát preliať stehienka výpekom. Ak je to potrebné, podlejte počas pečenia trochou vody. V prípade, že sa stehienka začínajú zvrchu príliš pripekať, môžeme zakryť alobalom a nechať odkryté aj na posledné minúty.
Odporúčam, pretože to mäso je veľmi jemné a doslova sa roztápa v ústach.