Kokosovo-vanilkové rožteky
Potrebujeme:
250 g hladkej múky
200 g masla
100 g jemne strúhaný sušený kokos
50 g práškový cukor
2 lyžice rumu
práškový a vanilkový cukor na obaľovanie + čokoláda (ak chcete polomáčané rožteky)
Postup:
Všetky suroviny zmiešame rukami v miske (maslo necháme zmäknúť).
Toto cesto sa trochu ťažšie mieša, treba trpezlivo miešať, kým sa nespoja dohromady.
Ak sa vám nedá spracovať pridajte opatrne (po lyžičkách) trochu mlieka (ale ak nemusíte, nedávajte).
Potom cesto preložíme na pomúčenú dosku, spracujeme bochník a dáme do chladničky poriadne schladiť, pretože s mäkkým cestom sa zle pracuje.Po asi 1 – 2 hod.
Vytiahneme ochladené cesto z chladničky a na pomúčenej doske rukami vytvarujeme valček, nakrájame ho na rovnaké kúsky a z každého rýchlo rukami urobím rožtek.
Rožteky ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie.
Nedávame veľmi husto, ja mám plech 30 x 40 cm a dávam piecť naraz 20 rožtekov (5 radov po 4 ks).
Pekla som na 180 ° asi 10 minút (riaďte sa svojou rúrou – každá rúra pečie inak). Rohlíčky by mali aj po upečení zostať pekné bledé, len zospodu upečené do svetlohnedá.
Nepečte je zbytočne dlho, aby sa vám nevysušili.
Necháme ich na plechu vychladnúť (po upečení sú veľmi mäkké a krehké, vyzerajú ako nedopečené, ale to nech vás nemýli) a ešte vlažnej obaľujeme v práškovom cukre zmiešanom s vanilkovým cukrom, prípadne môžeme namočiť do čokoládovej polevy.
Z tejto dávky cesta vyjde asi 50 rožtekov.
Kokosky podľa Helenky
Potrebujeme:
Z tejto dávky vám vyjde asi 170 ks kokosiek.
250 g mletého kokosu
strúhaná kôra z jedného citrónu
1 ČL marhuľového džemu
1 PL octu
2 dl bielkov (asi 7 ks)
450 g práškového cukru
Čokoládový krém
3 vajcia
150 g práškového cukru
1 balíček vanilkového cukru
2 PL kakaa
100 g stuženého tuku
2 cl rumu
400–500 g masla
Na dokončenie
ríbezľový džem
upečené linecké kolieska
čokoládový krém
čokoládová poleva
Postup:
Vyšľaháme bielky a po lyžičkám pridávame cukor. Pridáme marhuľový džem a dáme do vodného kúpeľa.
Prešľahávame metličkou, kým nie je hmota horúca.
Potom vyberieme z vodného kúpeľa a pridáme citrónovú kôru, kokos a ocot (ten slúži na zvýraznenie chuti kokosu).
Premiešajte. Ak nemáte radi citrónovú kôru v koláčoch, môžete vynechať.
Hmotu si preložíme do cukrárenského vrecúška s okrúhlou špičkou a na plech vystlaný papierom na pečenie tvarujeme kôpky s priemerom asi 2 cm.
Špičky kokosiek jemne pritlačíme prstom namočeným do vody.
Dáme do rúry a pečieme pri 140 stupňoch do ružova (asi 30 – 40 minút).
Teraz si pripravíme krém. Vajcia, všetok cukor a kakao dáme do misky a postavíme do vodného kúpeľa.
Nad parou zahrievame a občas prešľaháme metličkou tak dlho, dokiaľ nie je zmes horúca.
Odstavíme z vodného kúpeľa, pridáme nakrájaný tuk a rum a za občasného šľahania necháme vychladnúť.
Zmäknuté maslo vyšlaháme a pomaly pridávame vychladnutú zmes.
Vyšľaháme hladký čokoládový krém.
Na plech si porozkladáme linecké kolieska (upečené z klasického lineckého cesta).
Na každé koliesko nastriekame pomocou zdobiaceho vrecúška krém do tvaru kruhu, aby sme do stredu mohli dať ešte džem.
Pridáme trochu ríbezľového džemu a nasadíme kokosové hlavičky.
Takto hotové dáme na 30 minút do chladničky stuhnúť.
Po 30 minútach vyberieme z chladničky a spodky kokosiek namáčame do čokoládovej polevy. Ukladáme na plech pokrytý papierom na pečenie. Necháme stuhnúť.
Video postup nájdete TU.
Vynikajúce kokosové rezy
Potrebujeme:
8 bielkov
200 gramov práškového cukru
200 gramov kokosu
100 gramov hladkej múky
1/2 prášku do pečiva
trošku soli
1 liter mlieka
4 čokoládové pudingy
2 vanilkové cukre
250 gramov masla
8 PL cukru
Poleva:
150 g čokolády na varenie
Smotanu na šľahanie alebo 150 g masla
Postup:
Bielky si vyšľaháme spolu s cukrom a štipkou soli do tuha. Primiešame múku, kokos a prášok do pečiva. Cesto vylejeme na plech, kde sme si dali papier na pečenie.
Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 15-20 minút. Medzitým si pripravíme pudingový krém. Klasicky si uvaríme puding, ostavíme ho, keď je hustý. Zložíme z plameňa a keď vychladne primiešame k nemu maslo.
Všetko dobre prešľaháme mixérom a navrstvíme na upečené cesto. Na vrch už len pripravíme polevu a celé rezy môžeme ešte posypať kokosom. Necháme schladiť na pár hodín v chladničke a podávame.
Na polevu si rozpustíme nalámanú čokoládu v smotane, alebo spolu s maslom a najleme na vrch dezertu. Necháme stuhnúť a krájame.
Nepečené kokosové trubičky
Potrebujeme:
15 dkg mletých vlašských orechov
15 dkg práškového cukru
15 dkg mletých piškót
2 vajcia domáce
1 lyžica kakaa
čokoláda na varenie
maslo alebo stužený tuk
biela čokoláda iná čokoláda na ozdobu
šľahačka + stužovač + kokos (alebo parížska šľahačka)
Roztopená čokoláda a drvené orechy
Postup:
Orechy, cukor, kakao, piškóty a vajcia poriadne prepracujeme.
Cesto rozvaľkáme na igelite alebo na doske posypanej práškovým cukrom na hrúbku asi pol centimetra. Nakrájame na malé štvorčeky a natáčame na malé plechové trubičky.
Necháme zaschnúť do druhého dňa. Potom stiahneme z trubičiek a máčame v čokoláde rozohriatej s maslom alebo stuženým tukom. Môžeme dozdobiť aj tak, že konce namáčate do rozpustenej čokolády a potom do orechov. Podľa fantázie ešte dozdobíme a necháme stuhnúť.
Plníme šľahačkou vyšľahanou so stužovačom a kokosom, alebo aj parížsku šľahačkou, podľa chuti. Použiť môžete akýkoľvek rýchly krém – napríklad je výborný aj krém z vanilkového pudingu bez varenia a kokosu. Fantázii sa medze nekladú.
Kto by sa bál surových vajíčok, myslím, že by sa dala nahradiť napríklad kyslou smotanou – asi len pôjdu horšie natáčať na trubičky, ale po zaschnutí by nemal byť problém.
Ruské klobúky – najúžasnejšie kokosové pečivo na vianočný stôl
Potrebujeme:
cesto:
12 vajec
12 lyžíc kr. cukor
10 lyžíc voda
3 lyžice kakao
1/2 bal. prášok do pečiva
250 g polohrubá múka
krém:
500 ml mlieko
5 lyžíc hladká múka
1 bal. vanilkový cukor
150 g kr. cukor
125 g maslo
100 g práškový cukor
Ďalej budeme potrebovať:
100 g čokoláda
50 g maslo
2 lyžice olej
150 g kokos
Postup:
Bielky vyšľaháme s cukrom (4 lyžice) do peny. Žĺtky spolu s cukrom (8 lyžíc) vyšľaháme do peny, pridáme vodu, múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakaom. Nakoniec jemne vmiešame ušľahaný sneh z bielkov.
Cesto navrstvíme na plech, ktorý sme vyložili papierom na pečenie a pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov cca 20 minút.
Mlieko, múku, Kr. a vanilkový cukor dáme variť na mierny oheň – uvaríme hustý puding, ktorý odstavíme a necháme vychladnúť. Maslo vyšľaháme s práškovým cukrom do peny a postupne po lyžiciach pridávame vychladnutý puding a vyšľaháme hladký krém.
Z cesta pomocou formičky vykrojíme kolieska, ktoré zlepíme krémom. Boky tiež potrieme krémom a obalíme ich v kokose. Vrch zalejeme čokoládou, do ktorej sme pridali maslo a olej. Necháme stuhnúť.
Kokosové čudo bez gramu múky
Potrebujeme:
Plech s rozmermi 23×33 cm
Na cesto:
4 bielky
300 g kryštálového cukru
250 g strúhaného kokosu
Na čokoládovú vrstvu:
2 lyžice kakaa
2 lyžičky kryštálového cukru
1 lyžicu instantnej kávy 2v1
100 g horkej čokolády
2-3 lyžice mlieka
Na krém:
400 ml sladkej smotany na varenie (10-12 %)
2 bal. vanilkového pudingu bez varenia
Postup:
Bielky vyšľaháme a keď začne hmota tuhnúť, postupne pridávame cukor. Nakoniec opatrne do snehu vmiešame aj kokos a hmotu rovnomerne navrstvíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme, kým povrch cesta nie je zlatistý (cesto je potrebné kontrolovať, upečie sa pomerne rýchlo.
Po dopečení necháme koláč vychladnúť a následne opatrne oddelíme od papiera (keď je cesto celkom vychladnuté).
Na čokoládovú vrstvu rozpustíme všetky prísady vo vodnom kúpeli. Nevaríme, stačí len rozpustiť.
Na smotanový krém jednoducho zmiešame smotanu s pudingovými práškami (postupujeme podľa návodu na obale).
Ešte teplú čokoládovú glazúru navrstvíme na cesto a necháme celkom vychladnúť. Potom navrstvíme smotanovú vrstvu a posypeme hoblinkami čokolády alebo grankom. Koláč necháme vychladiť v chaldničke a môžeme podávať.
Celý recept aj s fotopostupom nájdete TU.
Tvarohovo-kokosové guličky
Potrebujeme:
250 g tvarohu
100-150 g strúhaného kokosu
2 lyžice medu (alebo podľa chuti)
Kakao na obaľovanie
Postup:
V miske zmiešame tvaroh s kokososm a medom – ak je tvaroh príliš riedky môžeme pridať viac kokosu.
Rukami formujeme z cesta guľôčky (veľkosti vlašského orecha), ktoré obaľujeme v kakau.
Hotové guľôčky preložíme na plytký tanier a uložíme na 20-30 do chladničky stuhnúť.
Servírujeme v papierových košíčkoch.
Domáce Rafaello
Potrebujeme:
½ plechovky salka
250 g strúhaného kokosu
½ lyžičky vanilkového extraktu
Mandle
Postup:
Približne hrsť kokosu si odložíme bokom na obaľovanie guliek. Zvyšný kokos zmiešame so salkom a vanilkovým extraktom. Vyformujeme hmotu, ktorú odložíme na cca 15 minút do chladničky.
Mandle zalejeme vriacou vodou a necháme ich v nej 5 minút. Potom mandle olúpeme.Hmotu vyberieme z chladničky a formujeme jednotlivé guľôčky s mandľou vo vnútri (je dobré, ak si predtým navlhčíme ruky, guľôčky budú lepšie držať).
Guľôčky obalíme v zvyšnom kokose. Potom ich vložíme do chladničky minimálne na pol hodinu.
Servírujeme v papierových košíkoch.
Nepečené kokosové pokušenie
Potrebujeme:
Cesto:
250 g hl. múky
150 g masa
100 g kr. cukru
1 lyžicu kakaa
½ bal. prášku do pečiva
1-2 lyžice kyslej smotany
Kokosvý krém:
6 bielkov
6 lyžíc kr. cukru
200 g strúhaného kokosu
Vanilkový krém:
6 žĺtkov
200 g cukru
3 lyžice hl. múky
300 ml mlieka
250 g masla
1 bal. vanilkového cukru
Na polevu:
Tmavú čokoládu
Trochu masla
Postup:
V miske zmiešame zmäknuté maslo so smotanou, práškom do pečiva, múkou, cukrom a kakaom. Vypracujeme jednotné, hladké cesto, ktoré rozdelíme na 2 časti. Obe časti rozvaľkáme, alebo vytvarujeme rukami tak, aby sme získali dva rovnaké pláty cesta. Jeden plát navrstvíme na plech vystlaný papierom a druhý zatiaľ odložíme bokom.
Z bielkov a cukru ušľaháme tuhý sneh, do ktorého postupne vmiešame kokos. Krém navrstvíme na prvý plát cesta a prikryjeme druhým plátom. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 170-175 stupňov asi 15 minút.
¾ mlieka rozmiešame s vanilkovým cukrom a preložíme na plameň. V zvyšnom mlieku rozmiešame múku a vlejeme do vriaceho mlieka. Za stáleho miešania varíme, kým zmes nezhustne. Potom zložíme z plameňa a opatrne vmiešame žĺtky (je dôležité, aby sa vtedy zmes nevarila). Dobre vymiešame a následne preložíme opäť na plameň a na najmenšom plameni pomaly zahrievame, kým celá zmes nezhustne a vznikne nám jednotný hladký krém – necháme vychladnúť.
Zmäknuté maslo ušľaháme s cukrom a po lyžičkách vmiešame do vychaldnutého žĺtkového pudingu. Krém navrstvíme na upečené cesto a nakoniec prelejme čokoládovou polevou – čokoláda roztopená s trochou masla.
Vložíme vychladiť do chladničky a môžeme servírovať.
Nepečená kokosová roláda
Potrebujeme:
250 g maslových sušienok
1 lyžicu kryštálového cukru
3 lyžice kakaového prášku
100 ml teplej vody
170 g strúhaného kokosu
110 g masla izbovej teploty
1/3 šálky práškového cukru
3 lyžice kondenzovaného mlieka
Postup:
Sušienky nalámeme na menšie kúsky a vložíme do kuchynského robota. Mixujeme, kým zmes nezačne pripromínať konzistenciu múky.
K sušienkovej drti pridáme kakový prášok a premiešame. V inej miske zmiešame vodu a cukor. Zmes vložíme na 1 minútu do mikrovlnky, kde nám vznikne sladký sirup. Sirup pridáme do sušienkovo-kakaovej zmesi a vypracujeme nelepivé cesto, ktoré vyformujeme do tvaru guličky.
Na pracovnú dosku rozložíme fóliu a cesto rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika. Ak sa cesto bude na niektorých miestach rozchádzať, jednoducho ho zatlačíme prstami. Nožom orežeme kraje.
V miske vyšľaháme maslo s práškovým cukrom 1-2 minúty, kým nevznikne nadýchaná hmota. Pridáme kondenzované mlieko a kokos. Všetko dôkladne vymiešame.
Náplň rovnomerne navrstvíme na povrch cesta a opatrne zrolujeme pomocou fólie. Roládu zabalenú v plastovej fólií necháme v chladničke približne 1 hodinu stuhnúť. Podávame nakrájanú na plátky.
Krémové kokosky od Zuzky
Potrebujeme:
Na cesto:
400 g hladkej múky
4 lyžice kakaa
250 g masla
160 g práškového cukru
2 žĺtky
2-6 lyžíc mlieka
4 lyžičky prášku do pečiva
Na krém:
6 žĺtkov
6 bielkov
1 kg jemného tvarohu
150 g strúhaného kokosu
150-200 g práškového cukru (podľa chuti)
2 bal. zlatého klasu (puding)
60 g masla
Šťavu z jedného citrónu
Postup:
Všetky suroviny na cesto zmiešame v miske a vypracujeme tuhšie cesto. Vyformujeme ho do tvaru bochníka, zabalíme do fólie a uložíme na 30 minút do chladničky.
Medzitým si pripravíme kokosovú náplň. Tvaroh rozmiešame so žĺtkami, cukrom a kokosom. Pridáme aj citrónovú šťavu a zmäknuté maslo. Vymiešame jednotný krém do ktorého vmiešame aj pudingové prášky – tie krém krásne zahustia a a nemusíte sa obávať, že nie sú uvarené, počas pečenia sa puding uvarí. Nakoniec do krému opatrne vmiešame sneh ušľahaný z bielkov.
Cesto rozdelíme na dve časti a preložíme na pomúčenú dosku a rukami porozťahujeme, alebo rozvaľkáme na dva tenšie pláty. Prvý plát uložíme na plech vymastený a vysypaný múkou, navrstvíme náplň a prikryjeme druhým plátom cesta.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov asi 30 minút. Necháme vychladnúť, posypeme kokosom a môžeme podávať.
Kokosové ježe
Potrebujeme:
Cesto:
3 vajcia
150 g cukru
100 ml oleja
125 ml mlieka
1 bal. prášku do pečiva
1 lyžica vanilkového cukru
250 g polohrubej múky
Na polevu:
50 g cukru
50 g čokolády
1 lyžica kakaa
125 ml mlieka
Na obaľovanie:
Strúhaný kokos
Postup:
Najskôr si pripravíme cesto. Celé vajcia šľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom cca 3 minúty pri vysokých otáčkach. Potom do zmesi postupne pridáme olej, mlieko a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Vyšľaháme hladké cesto bez hrudiek.
Hotové cesto vylejeme na plech s rozmermi 19 x 19 cm vystlaný papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre cca 30 minút pri teplote 180 stupňov.
Medzitým si pripravíme polevu. Cukor, mlieko, kakao a čokoládu zmiešame v kastróliku, preložíme na sporák a necháme zovrieť. Potom zložíme z plameňa a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
Upečené cesto necháme vychladnúť, nakrájame na kocky, namáčame v poleve a potom hneď obaľujeme v kokose (každú stranu necháme ponorenú v poleve aspoň 15 sekúnd).Miesta, ktoré sa nám nepodarilo dostatočne namočiť, jednoducho natrieme polevou a posypeme kokosom.
Zmiešané kokosové rezy
Potrebujeme:
200 g hladkej múky
1 bal. prášku do pečiva
1 bal. vanilkového cukru
200 g práškového cukru
200 g strúhaného kokosu
400 ml kyslej smotany
2 vajcia
Na vrch:
Čokoládovú polevu
Strúhaný kokos
Postup:
Kyslú smotanu zmiešame s vajíčkami, cukrom, vanilkovým cukrom a dobre premiešame. Pridáme kokos, múku a prášok do pečiva.
Zmes navrstvíme na plech (25×30 cm) vymastený a vysypaný múkou, prípadne vyložený papierom na pečenie.
Vychladené cesto potrieme čokoládovou polevou a posypeme strúhaným kokosom. Polevu necháme stuhnúť, nakrájame a môžeme podávať.