9 top receptov na vianočné košíčky – pečené aj nepečené, vyskúšajte ich všetky!
Karamelové košíčky
Potrebujeme:
Na cesto:
250 g hladkej múky
50 g práškového cukru
1 vrecúško vanilkového cukru
140 g masla
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
2 žĺtky
Na krém:
1 plechovka Salka (alebo hotové karamelové)
140 g masla
čokoládová poleva
oriešky na ozdobu
Postup:
Cesto tenko vtlačíme do formičiek na košíčky a pečieme v rúre na 170 ° C. Ihneď ich vyklopíme a necháme vychladnúť.
Salko na krém dáme na 2,5 hodiny v zatvorenej plechovke variť pri miernom vare. Potom ho taktiež necháme vychladnúť a vmiešame doň zmäknuté maslo. Vyšľaháme do hladkého krému, ktorým plníme košíčky.
Opäť necháme najlepšie do druhého dňa v chlade stuhnúť. Nakoniec dozdobíme čokoládovou polevou a orieškami, alebo polovicou mandle.
Orechové košíčky podľa Markétky
Potrebujeme:
Na cesto:
400 g hladkej múky
250 g masla alebo hery
120 g cukor práškový
4 žĺtky
vanilkovy cukor
Kôra z jedného citrón
džem
Orechová plnka:
300 g vlašských mletých orechov
100 g cukor práškový
1 vanilkový cukor
rum podľa potreby
Čokoládový krém:
3 vajcia
150 g cukor
1 vanilkovy cukor
300 g masla
2 lyžice kakaa
Čokoládová poleva:
200 g čokolády a 100 g tuk
Postup:
Linecké cesto spracujeme zo všetkých surovín a nacháme odležať tak 1-2 hodinky v chladničke. Potom z neho robíme guličky a plníme košíčky (formičky). Pečieme na 180 stupňov asi tak 12 minút.
Ešte horúce vyklopíme z formičiek. Vychladené košíčky potrieme marmeládou. Prísady na orechovú plnku zmiešame dokopy a rum dodávame podľa potreby, aby hmota nebola riedka ale dali sa s ňu vyplniť košíčky. Vložíme do marmeládou vymazaných košíčkov.
Na čokoáldový krem vyšľaháme cela vajcia s cukrom a vanilkovým cukrom nad parou / vodný kúpeľ do zhustnutia a necháme vychladnúť.
Po vychladnutí pridáme maslo a kakao a mixujeme, kým nevznikne krémová konzistencia.
Krem nastriekame zdobiacim vreckom do košíkov namazaných marmeládou a vyložených orechovou plnkou a dáme do chladničky na hodinku.
Čokoládovú poleva si pripravíme tak, že roztopíme tuk s čokoládou, a necháme vychladnúť. Každý košíček už stuhnutý z chladničky namáčame v čokoládovej poleve a necháme v chladničke stuhnúť.
Karamelové šuhajdy
Potrebujeme:
1 salko- vopred uvarené (2 hod.)
10 dkg masla
10 dkg mletých orechov
1 vanilkový cukor
½ stuženého tuku – (cery)
15 – 20 dkg čokolády na varenie
Postup:
Uvariť klasické salko (ponorené do vody cca 2 – 2,5 hod. najlepšie deň vopred), alebo si môžete kúpiť už hotové karamelové. Do hrnca dáme uvarené salko, maslo, orechy a vanilkový cukor. Chvíľu povaríme, kým sa nerozpustí maslo, aby sa všetko dobre spojilo. Necháme trochu vychladnúť. Pripravíme si čokoládovú polevu (ja robím tak , že čokoládu si rozpustím aj s cerou nad parou). Pripravenú polevu nalejeme do košíčkov po 1 až 2 ČL (záleží aké máte veľké košíky). Potom pridáme plnku, nakoniec čokoládovú polevu a ozdobíme podľa ľubovôle a chuti. Necháme stuhnúť. Tieto šuhajdy obľubujú najmä detičky, ale určite si pochutnáte aj vy.
Ovocné želé košíčky
Potrebujeme:
Linecké cesto:
210 g hladkej múky
30 g cukru múčka
100 g tuku
2 žĺtky
1 vanilkový cukor
citrónová kôra
Krém:
350 ml mlieka
1 bal. vanilkový pudingový prášok
2 lyžice kr. cukru
1 vanilkový cukor
130 g masla
2 lyžice práškového cukru
Voliteľné:
Ovocie
1/2 bal. tortového želé
Postup:
Na doske spracujeme cesto do valčeka, ten nakrájame na dieliky, ktorými plníme formičky na minikošíčky. Upečieme na 150 ° C. Košíčky idú krásne vyklopiť.
Krém: Vyšľaháme zmäknuté maslo s vanilkovým a práškovým cukrom, pridávame vychladnutý puding a dôkladne prešleháme. Krém zdobiacim sáčkom nastriekame do košíčkov, vyjde presne na túto dávku 30 košíčkov. Necháme čiastočne stuhnúť, potom ozdobíme ovocím. Môžeme nechať už len takto, alebo môžeme na vrch ešte pridať
125 ml kompótovej šťavy alebo vody uvaríme s polovicou tortového želé a potierame ovocie. Necháme stuhnúť v chladničke, najlepšie do druhého dňa.
Šuhajdy ako kinder
Potrebujeme:
200 g čokoláda horká
200 g čokoláda mliečna
100 g tuk stužený (Cera) – alebo maslo
50 g maslo
Plnka:
salko 250 g (alebo tuk) maslo
Postup:
Najprv si pripravíme plnku. Do hrnca vylejeme salko a na kocky nakarájané maslo. Rozpustíme v mikrovlnke. Necháme vychladnúť za občasného premiešania.
Čokoládu pripravíme štandardne. Nalámeme a spolu s tukom roztopíme vo vodnom kúpeli . Ponalievame do pripravených košíčkov prvú vrstvu – čokoládovú. Plnka bude chladnutím hustnúť preto sa nezľaknite že je to riedke po zahriatí v mikrovlne (môžete aj klasicky povariť na plameni – cca 8 minút). Do každého košíčka dáme po lyžičke plnky. A na záver dolejeme košíčky čokoládou.
Luxusné kaštanové košíčky
Potrebujeme:
6 tyčiniek Ľadové Kaštany
120 g masla
Plnka:
100 g mletých orechov
70 g cukor práškový
60 g masla
50 ml rumu
1 vanilkový cukor
Na ozdobu – mandľové lupienky, biela poleva …
Postup:
Čokoládové tyčinky rozpustíme s maslom vo vodnom kúpeli. Polovicu čokolády nalejeme do papierových košíčkov a necháme stuhnúť.
Mleté orechy, práškový cukor, maslo, rum, vanilkový cukor a mlieko dáme do mikrovnky, kým sa všetko spojí. Potom náplň vymiešame do studena. Rozdelíme ju do košíčka a povrch prelejeme druhou polovicou rozpustených čokoládových tyčiniek. Ozdobíme napríklad mandľovými lupienkami. necháme stuhnúť, je to výborné!
Košíčky Izidor podľa Zuzky
Potrebujeme:
Cesto:
400 g hladkej múky,
200 g múčky. cukru,
1 vajce,
140 g mletých vlašských orechov,
2 lyžice kakaa,
250 g masla (nenahradzovať Herou a pod.),
na špičku noža mletá škorica,
kôra a šťava z 1 citróna
Orechová plnka:
300 g mletých vlašských orechov,
100 g práškového cukru,
1 vrecúško vanilkového cukru,
1 dcl rumu
Krém:
3 vajcia,
150 g kryštál cukru,
1 vanilkový cukor,
300 g masla,
2 lyžice kakaa
Poleva:
200 g čokoláda na varenie,
100 g stuženého tuku – prípadne olej
Ríbezľový lekvár na natieranie košíčkov
Postup:
Najskôr upečieme košíčky (malé formičky), ďalší deň natrieme lekvárom, zarovnáme orechovou plnkou a ďalší deň sa zdobia krémom, máčať v čokoláde môžete ešte ten istý deň. Hlavne môžete cukrovinky zamraziť a schovať na neskôr, aj keď to určite neurobíte.
Najskôr cesto na košíčky – zmiešame si všetky ingrediencie na cesto, spracujeme a plníme malé formičky košíčkov. Pečieme na 175 st. dozlatista.
Upečené a vychladnuté košíčky potrieme ríbezľovou marmeládou a navŕšime zmiešané orechy s cukrom, vanil. cukor a rumom.
Na čoko krém ušľaháme vajcia spolu s cukrami nad parou do zhustnutia. Necháme vychladnúť a potom zašľaháme maslo a kakao. Aby ste mali istotu, že v kréme nebudú hrudky, odporúčam tento postup – zmäknuté maslo vyšľaháme s 1-2 lyžicami vychladnutého vaječného krému a potom všľahávame po lyžičkách zvyšok krému spolu s kakaom a žiadne hrudky nebudú. Krémom zdobíme košíčky a stuhnuté z chladničky máčame v čokoládove poleve (rozpustená čokoláda s tukom).
Dokonalé šuhajdy
Potrebujeme:
125 g stuženého tuku Cera
100 g čokolády na varenie
50 g práškového cukru
2 lyžice kakaa
Plnka:
250 g práškového cukru
1 dl mlieka
100 g mletých orechov
10 okrúhlych detských piškót
1 vanilkový cukor
hrozienka
lyžica rumu
Postup:
Vo vodnom kúpeli roztopíme Ceru, práškový cukor, miešame, kým sa cukor nerozpustí, pridáme kakao, premiešame, kým sa tiež úplne nerozpustí a nakoniec pridáme čokoládu polámanú na menšie kúsky. Vymiešame dohladka a necháme stále v horúcom vodnom kúpeli.
Nachystáme si košíčky, do ktorých nalejeme dve lyžičky čokolády a necháme stuhnúť. Kým nám tuhne čokoláda v košíčkoch, urobíme si orechovú plnku: cukor, hrozienka (dávam za hrsť) a rum necháme prevrieť v mlieku, pridáme orechy a mleté piškóty a za stáleho miešania necháme prevrieť. Stačí povariť 1 minútku. Masa by mala byť redšia, v košíčkoch sa tak pekne rozleje. Ak by bola veľmi riedka, pridajte ešte zopár pomletých piškôt a trošku mletých orechov. Necháme cca dve minútky vychladnúť a pridávame po jednej väčšej lyžičke na stuhnutú čokoládu. Nakoniec do každého košíčka nalejeme po jednej väčšej lyžičke čokolády. Keď začína tuhnúť, to bude trvať trošku dlhšie, farebne ozdobíme. (Čokoládu nechajte tuhnúť pri izbovej teplote, aby Vám nevyrazil tuk na povrch). Nemusíte ich držať v chladničke, stačí s ostatnými suchými koláčikmi. Z tejto dávky vyjde asi 30-32 menších košíčkov.
Na biele šuhajdy dávam 300 g bielej čokolády a 50 g cery – ako náplň sú okrem orechovej plnky výborné aj sušené slivky.