Zbierka 17 najlepších vianočných guličiek, ktoré viete pripraviť rýchlo aj BEZ PEČENIA: Oplatí sa skúsiť každý jeden recept!

Všetky recepty na jednom mieste - najobľúbenejšie nepečené dobroty na sviatočný stôl.
[mashshare]

Potrebujeme:

50 dkg mleté ​​sušienky

20 dkg Rama margarín (alebo zmäknuté maslo)

15 dkg práškový cukor

25 dkg gaštnové pyré

2 lyžice kávy (nesca)

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

30 ml rumová aróma

toľko mlieka, aby ste dostali formovateľnú hmotu (pridala som 1,5 dl mlieka)

Na čokoládovú vrstvu:

180 g čokolády

3 lyžice oleja na varenie

Postup:

Mleté sušienky sa dobre zmiešajú s ostatnými prísadami okrem mlieka, pomaly pridávame mlieko a dobre premiešame.

Guličky s veľkosťou gaštanu tvoríme z hmoty rukami – môžete si ich trochu navlhčiť, uvidíte, ako vám to pôjde.

Čokoláda sa roztaví nad vodnou parou a potom zmieša s olejom.

Guličky umiestnime na plech na pečenie vyložený papierom.

Ak je čokoláda už rotopená, opatrne namočte časť guličiek do čokolády. Uchovávajte v chladničke.

(Mal som 42 gaštanov z tejto dávky)

Punčové guličky

 

 

Potrebujeme:

250 g rozmrvených piškót (môže byť aj rozmrvený korpus)

0,5 dcl rumu

0,5 dcl ovocnej šťavy-z

100 g orechov

1,2 dcl vody

30 až 50 g kakao

100 g masla

100 g cukru

100 g zaváraneho ovocia/marhule/

1,5 kl punčovej arómy

kokos

1 várová čokoláda

Postup:

Rozmrvený korpus, alebo piškóty dáme do misy, pridáme arómu, rum a ovocnú šťavu.

Pomleté oriešky si môžeme, ale aj nemusíme opražiť – pridáme ich  k mrveničke.

Do kastróla si dáme cukor a vodou, keď sa cukor roztopí pridáme maslo a kakao, počkáme, kým sa maslo rozpustí.

Necháme trošku vychladnúť a pridáme k zmesi.

Dôkladne premiešame a tvarujeme guľky, ktoré vyváľame v kokose a polejeme roztopenou čokoládou.

Podávame v košíkoch.

Marlenka guličky

 

 

Potrebujeme:

1 balenie medových plátkov 145 g

1 lyžica medu

1/2 konzervy karamelového Salka

100 g masla

lyžice mletých orechov (vlašské, lieskové)

mleté orechy na obalenie (prípadne kakao, alebo väčšie kúsky orechov)

Postup:

Plátky nastrúhame alebo nasekáme v robote a všetky suroviny zmiešame ( ja časť plátov nasekám, a časť nechám na hrušie kúsky – ale je to na vás).

Vzniknutú hmotu uložíme do chladničky na pár hodín, alebo napríklad aj na noc.

Po odležaní tvarujeme guľky, ktoré obaľujeme v mletých orieškoch, alebo v iných chutných prísadách.

Delobuchy bez pečenia

 

 

Potrebujeme:

1. cesto:

30 dkg orechov (mletých)

27 dkg práškového cukru

12 dkg masla

3 lyžice rumu

4 dkg kakaa

2. cesto:

20 dkg práškového cukru

15 dkg kokosu

2 žĺtky

6 lyžíc rumu

5 dkg masla

vanilkový cukor

Na základ:

Kolieska z lineckého cesta, alebo väčšie piškóty

Čokoládová poleva na obaľovanie

Poznámka:

Ja používam žĺtky z domácich vajec, ale ak sa bojíte surových žĺtok, môžete ich v recepte nahradiť salkom. V tom prípade ale radím vynechať cukor v kokosovom ceste.

Postup:

Z oboch ciest urobíme guľky, ktoré obalíme v cukre a natlačíme do formičky na oriešky na seba – na spodku by malo byť svetlé cesto a hore tmavé cesto – vyklopíme a necháme stuhnúť.

Môžeme robiť aj tvar guliek ak nemáme formičku – jednu guľku zabalíme do druhej guľky.

Potom pomocou marmelády prilepíme na piškótu, oblátku, alebo koliesko z lineckého cesta.

Dajú sa však podávať aj ako luxusné pralinky – bez základu, len dať do papierových košíčkov.

Žerbó guličky

 

 

Potrebujeme:

150 g ovsených sušienok

100 g vlašských orechov

100 g marhuľového lekváru

Čokoládová poleva: čokoláda roztopená s trochou masla

Postup:

Sušienky a orechy rozmixujeme v kuchynskom robote.

Do rozmixovanej zmesi pridáme džem a premiešame. Zo zmesi tvarujeme guľôčky, ktoré dáme vychladiť na 2-3 hodiny do chladničky.

Z čokolády a masla si urobíme polevu (rozpustíme v mikrovlnke, alebo vodnom kúpeli). Guličky polejeme polevou, posypeme rozdrvenými orechmi a necháme stuhnúť – hotovo!

Tvarohovo-kokosové guličky

Potrebujeme:

250 g tvarohu

100-150 g strúhaného kokosu

2 lyžice medu (alebo podľa chuti)

Kakao na obaľovanie

Postup:

V miske zmiešame tvaroh s kokososm a medom – ak je tvaroh príliš riedky môžeme pridať viac kokosu.

Rukami formujeme z cesta guľôčky (veľkosti vlašského orecha), ktoré obaľujeme v kakau.

Hotové guľôčky preložíme na plytký tanier a uložíme na 20-30 do chladničky stuhnúť.

Servírujeme v papierových košíčkoch.

Tiramisu guľky

Potrebujeme (na asi 50 ks guličiek):

30 ks dlhé piškóty (rozmixované)

100 g horkej čokolády na kúsky

100 ml horúcej uvarenej kávy

1 bal. vanilkový puding bez varenia

2 lyžice instantnej kávy

250 g mascarpone

Na poliatie:

Roztopená čokoláda

Postup:

Do horúcej kávy dáme rozpustiť kúsky čokolády. Do rozmixovaných piškót pridáme puding a 2 lyžice instantnej kávy. Všetky sypké suroviny premiešame a prilejeme roztopenú čokoládu s kávou. Môžeme pridať aj kvapku rumu. Na záver pridáme mascarpone, rozmiešame a vytvarujeme guľky, dáme na 5 minút do mrazničky.

Potom len namočíme, alebo polejeme čokoládou. Môžeme dozdobiť podľa vkusu.

Mila guličky

Postup:

3 Mila rezy

125 g masla

80 g práškového cukru

3 lyžice rumu

3 lyžice mletých orieškov

strúhaný kokos na obalenie

Postup:

Mila rezy nastrúhame najemno, nasypeme do misky, pridáme maslo, cukor, oriešky a rum. Dôkladne premiešame, spracujeme a necháme stuhnúť v chladničke.

Zo stuhnutej hmoty odoberieme malý kúsok a urobíme guľôčku, ktorú obalíme v kokose. Takto postupujeme až do minutia celého cesta.

Podávame ideálne vychladnené, ale u nás sa jedia hneď, ako ich obalím v kokose (niekedy nestihneme ani to) :-).

Domáce Rafaello

Najjednoduchší recept na domáce Rafaello

Potrebujeme:

½ plechovky salka

250 g strúhaného kokosu

½ lyžičky vanilkového extraktu

Mandle

Postup:

Približne hrsť kokosu si odložíme bokom na obaľovanie guliek. Zvyšný kokos zmiešame so salkom a vanilkovým extraktom. Vyformujeme hmotu, ktorú odložíme na cca 15 minút do chladničky.

Mandle zalejeme vriacou vodou a necháme ich v nej 5 minút. Potom mandle olúpeme.Hmotu vyberieme z chladničky a formujeme jednotlivé guľôčky s mandľou vo vnútri (je dobré, ak si predtým navlhčíme ruky, guľôčky budú lepšie držať).

Guľôčky obalíme v zvyšnom kokose. Potom ich vložíme do chladničky minimálne na pol hodinu.

Servírujeme v papierových košíkoch.

Guľky v čokoláde bez pečenia

Súvisiaci obrázok

Potrebujeme:

300 g polotučného tvarohu

50 g orechov

150 g sušienok alebo piškót

Cukor a vanilkový cukor podľa chuti

Na obaľovanie

Kakao, čokoládu strúhanú najemno, škoricu, Granko

Postup:

Tvaroh popučíme vidličkou alebo rozmiešame pomocou šľahača. Do kuchynského robota vložíme sušienky nalámané na menšie kúsky a oriešky. Rozmixujeme na jemnú drť.

Tvaroh zmiešame s orieškovo-sušienkovou drťou a dôkladne premiešame. Dochutíme cukrom podľa chuti.

Zo zmesi tvarujeme guľky a obaľujeme ich v kakae, čokoláde, škorici alebo inej obľúbenej surovine.

Guľky vložíme na 1 hodinu do chladničky.

Žiaden pridaný cukor: Zdravý dezert z tvarohu a kokosu

Potrebujeme:

200 g tvarohu

1 lyžicu medu

½ lyžičky vanilkového extraktu (voliteľné)

200 g kokosovej múčky

1 šálku mandlí

Postup:

V miske zmiešame tvaroh s medom a ½ kokosu (ak sa nám hmota zdá príliš riedka môžeme pridať viac kokosu). Z hmoty tvaruhejeme guľôčky. Do stredu každej guľôčky vtlačíme 1 mandľu. Nakoniec guľôčky obalíme vo zvyšnom kokose.

Preložíme na plech a vložíme stuhnúť do chladničky.

Margot guličky

Potrebujeme:

60 g masla

50 ml vody

100 g sušeného mlieka

50 g krupicového cukru

50 g strúhaného kokosu + kokos na obalenie

Lieskové oriešky

2 ks Margot tyčinky (1 ks=100 g )

Postup:

V hrnci zmiešame vodu, maslo a cukor, preložíme na plameň a necháme rozpustiť. Margot tyčinky rozdrobíme a pridáme do tejto zmesi spolu so sušeným mliekom a kokosom. Necháme na plameni a miešame, kým sa všetky prísady nespoja.

Zložíme z plameňa a zmes necháme vychladnúť. Z takto pripraveného cesta tvoríme guľôčky, do ktorých stredu zabalíme vlašský orech. Nakoniec obalíme v kokose a môžeme uložiť do papierových košíčkov.

Výborné salko guličky – len z 2 prísad

Potrebujeme:

1 Salko

1/4 kg mletých vlašských orechov

Postup:

Salko uvaríme dve hodiny vo vode (dá sa kúpiť už hotový karamel v plechovke), po vychladnutí zmiešame s mletými orechmi. Ak je cesto riedke, môžeme pridať viac orechov, alebo rozdrvené piškóty. Po zmiešaní tvarujeme malé guličky, ktoré namočíme v čokoládovej poleve. Dáme do papierových košíčkov. Ja nechávam hmotu po zamiešaní chvíľu stuhnúť v chlade, ale v originál recepte sa s guličkami pracuje hneď.

Pri tvarovaní guličiek je dobrým pomocníkom práškový cukor, cesto sa potom nelepí na ruky, ak ale necháte cesto odležať v chlade, tvarovanie ide krásne aj bez cukru.

Jednoduché a veľmi chutné, robíme vždy zo štyroch dávok.

[mashshare]

🔥 Dnes najobľúbenejšie

Našli ste v článku chybu?

Nahláste nám ju a pomôžte tak zlepšiť náš obsah.

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou Dobré médiá, s. r. o., so sídlom: Plynárenská 1, 821 09 Bratislava – mestská časť Ružinov, IČO: 51 008 378, zapísanou v Obchodnom registri Mestského súdu Bratislava III, oddiel: Sro, vložka č. 121515/B na účely spätného kontaktovania. Viac informácií k ochrane osobných údajov nájdete tu.