Kto by si počas horúcich dní nedal mrazenú pochúťku? Ak chcete vyskúšať domácu verziu a myslíte si, že bez stroja na zmrzlinu to nejde, radi vás presvedčíme o opaku. Prinášame vám 11 receptov na najlepšiu domácu zmrzlinu, ktorú si viete pripraviť rýchlo a jednoducho. Vyskúšajte všetky!
Základný recept na tú najlepšiu domácu zmrzlinu
Potrebujeme:
1 l mlieka
2 šálky kr. cukru
100 g masla
1 lyžičku kukuričného škrobu
5 žĺtkov
Postup:
Maslo rozpustíme, zmiešame s mliekom a privedieme do varu (trochu teplého mlieka si odložíme bokom). V samostatnej miske ušľaháme žĺtky s cukrom a škrobom tak, aby v zmesi neboli hrudky. Potom do žĺtkovej zmesi pridáme trochu teplého mlieka, ktoré sme si odložili bokom. Túto žltkavo-mliečnu zmes postupne vmiešame do vriaceho mlieka na sporáku a za stáleho miešania privedieme do varu.
Odstránime z ohňa a hneď preložíme do hrnca so studenou vodou. Stále miešame, až kým hmota nevychladne.
Zmes navrstvíme do misiek a vložíme do mrazničky. Podľa toho, aké príchute alebo ingrediencie do zmrzliny pridáte, môžete získať rôzne príchute zmrzliny.
Domáca ruská zmrzilna bez vajec a cukru
Potrebujeme:
1 bal. jemného tvarohu 250 g
18 maslových sušienok
1 lyžičku vanilkovej esencie
500 ml smotany na šľahanie 33% + stužovač
3 lyžice medu – môžete nahradiť práškovým cukrom
Voliteľné – nadrobno nasekaná horká čokoláda
Postup:
Smotanu ušľaháme na tuhú šľahačku spolu so stužovačom, zašľaháme do nej aj tvaroh, med a esenciu. Podľa chuti môžete pridať aj nalámanú čokoládu.
Krém navrstvíme na menší plech, ktorý sme si vystlali sušienkami – ja som použila väčšie sušienky a vyšlo mi na dno 9 ks. Na vrch pokladieme zvyšné sušienky a vložíme do mrazničky stuhnúť.
Na rozkrájanie zmrzliny používame horúci nôž. Okrem sušienok môžete použiť aj tortové oblátky.
Melónová zmrzlina
Potrebujeme:
Melón – ideálne bez jadierok
Plech na pečenie
Postup:
Melón jednoducho zbavíme šupky a nakrájame na menšie kúsky. Tie uložíme na plech tak, aby boli len v jednej vrstve. Potom vložíme plech do mrazničky na 2 hodiny alebo aspoň tak, aby melón celkom zmrzol.
Plech so zmrazeným ovocím vyberieme z mrazničky. Vezmeme pár kúskov melóna a rozmixujeme v kuchynskom robote. Rozmixovanú zmes navrstvíme na plech a rozotrieme na tenkú vrstvu vareškou. Potom opäť vezmeme kúsky melóna, rozmixujeme a navrstvíme na plech, postupne rozmixujeme všetky kúsky a zmes navrstvíme na plech.
Potom plech opäť vložíme do mrazničky a vložíme ešte na 2 hodiny do mrazničky. Podávame ako klasickú zmrzlinu pomocou naberačky.
Táto zmrzlina chutí úžasne, je jemná a lahodná. Navyše, nepriberiete z nej ani gram – melón má sám o sebe minimum kalórií, no po zmrazení ich má ešte menej.
Krémová zmrzlina z 2 prísad
Potrebujeme:
400 g kondenzovaného mlieka (môžete si vyrobiť aj domáce Salko)
2 šálky smotany na šľahanie
Postup:
Smotanu ušľaháme na tuhú šľahačku. Šľahačku jemne vmiešame po častiach do kondenzovaného mlieka.
Krém vpreložíme do uzatvárateľnej plastovej nádoby, vhodnej do mrazničky. Vložíme do mrazničky stuhnúť a môžeme podávať.
Do základného receptu môžete podľa chuti pridať ovocie, kúsky čokolády, vanilkový extrakt škoricu alebo mätu – jednoducho čokoľvek, čo vo vašej domácej zmrzline chcete mať! :-)
Ruská zmrzlina zdravá a bez čakania
Potrebujeme:
2 balenia grahamových sušienok (prípadne môžeme použiť maslové sušienky)
¾ šálky mrazených jahôd
½ šálky banánu nakrájaného na menšie kúsky
1 šálku gréckeho jogurtu
1 šálku smotany na šľahanie
1 lyžičku vanilkového extraktu
Med
Postup:
Plech na pečenie s rozmermi 23×23 cm vystelieme alobalom tak, aby konce alobalu presahovali cez okraje plechu. Plech vyložíme sušienkami.
Do mixéra vložíme jahody, banán a rozmixujeme.
V miske vyšľaháme šľahačku a zmiešame ju s jogurtom, ovocnou zmesou a vanilkovým extraktom. Ak sa nám zmes zdá málo sladká, dochutíme ju medom.
Zmes nanesieme na sušienky, uhladíme a prikryjeme ďalšou vrstvou sušienok.
Plech vložíme do mrazničky na minimálne 4 hodiny.
Vyberieme z mrazničky rozdelíme na jednotlivé „zmrzliny“ a môžeme servírovať.
Broskyňová zmrzlina
Potrebujeme:
4 šálky čerstvých (príp. mrazených) broskýň nakrájaných na menšie kúsky
3 lyžice oleja
½ šálky bieleho gréckeho jogurtu
1 lyžica čerstvej šťavy z citrónu
Postup:
Všetky ingrediencie vložíme do kuchynského robota a mixujeme na hladké pyré (cca 5 min.)
Ak sme pracovali so zmrazenými broskyňami, môžeme podávať ihneď. Ak s čerstvými, zmrzlinu preložíme do vzduchotesnej nádoby a vložíme do mrazničky. V mrazničke zmrzlina vydrží až po dobu 4 mesiacov.
Trasená zmrzlina bez čakania
Potrebujeme:
200 ml kondenzovaného mlieka
200 ml mlieka
1,5 kg ľadu
150 g soli
2 uzatvárateľné plastové vrecká – jedno menšie a druhé väčšie
Postup:
Do menšieho vrecka nalejeme kondenzované mlieko, pridáme obyčajné mlieko a vrecko uzavrieme.
Do väčšieho vrecka nasypeme drvený ľad a soľ. Pod vplyvom soli sa ľad začne topiť – tento proces spôsobí prudké zníženie teploty vo vnútri vrecka.
Do väčšieho vrecka umiestnime menšie – zatvorené vrecko. Väčšie vrecko pevne uzavrieme a začneme triasť. Trasieme 2 minút – vezmite si na to rukavice – bude to skutočne studené.
Potom vnútorné vrecko vyberieme a môžeme si pochutnávať na zmrzline.
Nutellová zmrzlina
Potrebujeme:
400 g Nutelly
400 g kyslej smotany
150 g cukru
1 l smotany na šľahanie
Postup:
Smotanu vyšľaháme a potom do nej postupne vmiešame kyslú smotanu. Dôkladne premiešame.
Nutellu vyšľaháme spolu s cukrom a potom postupne vmiešavame do smotanového krému tak, aby sa obe časti prepojili.
Preložíme do formy a vložíme do mrazničky na 3-4 hodiny.
Mandarínková zmrzlina
Potrebujeme:
250 g čerstvých mandariniek
400 g kyslej smotany
1 plechovku kondenzovaného mlieka
Postup:
Mandarinky očistíme, rozdelíme na mesiačiky a rozmixujeme v mixéry.
Keď sú mandarinky rozmixované, prepasírujeme ich cez jemné sitko, vďaka čomu sa zbavíme väčších častí ovocia.
Prepasírované mandarinky vložíme späť do mixéra, pridáme kyslú smotanu, kondenzované mlieko a mixujeme cca 3 minúty.
Rozmixovanú hladkú hmotu prelejeme do plastových formičiek alebo misiek.
Vložíme do mrazničky a každú hodinu hmotu premiešame, aby sme získali nadýchanú konzistenciu (môžeme na to použiť aj tyčový mixér). Zmrzlinu necháme v mrazničke minimálne 4 hodiny.
Podávame s čerstvým ovocím, lístkami mäty, šľahačkou alebo čokoládovými hoblinkami.
Krémová limetková zmrzlina
Potrebujeme:
1 šálku mlieka
Šťavu z jednej limetky
2 datle, odkôstkované
1 lyžičku vanilkového extraktu
1 šálku mrazeného špenátu (príp. kelu)
1 lyžičku medu
Postup:
Všetky ingrediencie vložíme do kuchynského robota a mixujeme, kým nevznikne hladké pyré. Pyré vlejeme do misky a vložíme na 5-6 hodín do mrazničky.
Zdravá jahodová zmrzlina pripravená za 5 minút
Potrebujeme:
4 šálky mrazených jahôd
3 lyžice medu
½ šálky bieleho jogurtu
1 lyžica šťavy z citróna
Postup:
Všetky ingrediencie dáme do mixéra a necháme rozmixovať tak, aby vznikla jednoliata hmota krémovej konzistencie.
Môžeme servírovať okamžite alebo odložiť do mrazničky a podávať neskôr. V mrazničke vám táto pochúťka vydrží celý mesiac.
Podľa chuti môžete obmieňať množstvá jednotlivých ingrediencií, prípadne používať iné druhy ovocia.
zdroj: justataste