Fantastické recepty s Nutellou, ktoré viete rýchlo pripraviť. Toto využijete nielen na sviatky. :-)
Fantastické koláčiky plnené Nutellou
Potrebujeme:
300 g hladkej múky špeciál
120 g masla
100 g práškového cukru
1 ČL prášku do pečiva
1 bal. vanilkového cukru
2 vajcia
Nutella
Postup:
Do misy si vysypeme preosiatu múku spolu s cukrom, práškom do pečiva a vanilkovým cukrom. Pridáme zmäknuté nakrájané maslo a vypracujeme cesto, ktoré sa nám bude oddeľovať od misy. Vajíčka pridáme ako posledné a vmiešavame ich postupne. Opäť vypracujeme, kým nie je cesto kompaktné. Zabalíme ho do potravinárskej fólie a necháme 30 minút odpočívať v chladničke. Keď je cesto pripravené, rozvaľkáme ho a vykrajujeme kruhy s priemerom 5 – 6 cm pomocou pohára, alebo formičky. Z jednej dávky vám vyjde približne 20-30 kusov, podľa veľkosti kruhu.
Do stredu kruhu vložte lyžičku nutelly a kruh uzavrite tak, aby sa okraje spojili v strede ako na obrázku. Takto naplnené sušienky poukladajte na podnos pokrytý papierom na pečenie a dajte ich zmraziť. Po zmrazení ich vložte na 5 minút do vyhriatej rúry na 160 stupňov aby nestratili svoj tvar a potom pečte ďalších cca 5 minút pri teplote 180 stupňov. Hotové koláčiky nechajte úplne vychladnúť a vychutnajte si ich lahodnú chuť.
Čokoládové hniezda s Nutellou
Potrebujeme:
200 g práškový cukor
100 g horká čokoláda
100 g maslo
300 g mleté sušienky BEBE
100 g kokos alebo mleté orechy
200 ml voda
Nutella
Postup:
V hrnci si rozpustíme cukor vo vode. Počkáme, kým nám voda zovrie a odstránime z ohňa.
Pridáme maslo a na kúsky nalámanú čokoládu a necháme rozpustiť. Následne pridáme podrvené sušienky a 100 g kokosu alebo mletých orechov. (Môžeme pridať hrozienka, nasekané orechy, sušené ovocie, … podľa chuti).
Dôkladne všetky ingrediencie premiešame, aby sa spojili a rukami si tvarujeme guľôčky, ktoré zvrchu pritlačíme, aby vytvorili hniezdo.
Každú guličku obaľujeme v nasekaných orechoch a ukladáme na tanier.
Do hniezd navrstvíme na nutellu.
Tiramisu s kososm a Nutellou
Potrebujeme:
Na mascarpone krém
2 vajcia
1 žĺtok
130 g cukru
500 g Mascarpone
Na tiramisu
300 g dlhých piškót (Savoiardi)
300 ml kávy (izbovej teploty)
4 PL strúhaného kokosu
5 PL Nutella (alebo podobný lieskovo-orieškový krém)
Postup:
Ako prvé si pripravíme mascarpone krém. Vajíčka so žĺtkom a cukrom si vyšľaháme nad parou do peny. Necháme vychladnúť a pridáme mascarpone.
Keď máme pripravený krém, začneme vrstviť tiramisu. Kávu si osladíme asi 3 ČL cukru (ak chcete nechať nesladenú, je to na vás). Môžeme pridať aj trochu rumovej arómy. Na dno formy dajte jemnú vrstvu krému. Dlhé piškóty si jemne polejeme po jednom kávou (bez toho, aby sa rozmočili) a ukladáme na krém.
Polejte vrstvou krému a posypte kokosom. Nutellu dajte na chvíľku do mikrovlnnej rúry, alebo zohrejte vo vodnom kúpeli. Následne navrstvite na mascarpone krém s kokosom.
Vytvorte druhú vrstvu nasiaknutých piškót, krému mascarpone, kokosu a nutelly. Dajte vychladiť aspoň na 2 hodiny do chladničky, nakrájajte a podávajte.
Banánové pokušenie
Potrebujeme:
2 banány
1 hárok rozvaľkaného lístkového cesta
Nutella
Na potretie:
1 vajce
Ďalej budeme potrebovať:
Pár kúskov čokolády
Postup:
Banány nakrájame na rovnako široké kolieska – asi 12 kusov a uložíme ich na okraj lístkového cesta. Zvyšok cesta, na ktorom nie sú uložené banánové kolieska narežeme na pásiky, ktoré sú približne tak široké, ako banánové kolieska. Povrch banánov prelejeme Nutellou, ktorú sme zahriali vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnke.
Opatrne zrolujeme tak, aby sa cesto nerozpadlo, uložíme na plech a stočíme okolo keramickej misky. Do misky uložíme niekoľko kúskov čokolády. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri teplote 180 stupňov asi 20 minút.
Deti si jednotlivé kúsky môžu namáčať do čokolády.
Tiramisu jednohubky
Potrebujeme (na 30 kúskov):
250 g mascarpone
12 ks podlhovastých piškót
3 polievkové lyžice silnej studenej kávy
2 lyžice práškového cukru
Nesladené kakao na obalenie
Trocha rumu
Vanilkový extrakt alebo vanilkový cukor
Nutellu
Postup:
Piškóty dáme do igelitového vrecka a valčekom ich rozdrvíme. V miske si zmiešame mascarpone s cukrom, vanilkou a nakoniec aj so studenou kávou. Do tejto zmesi vmiešame aj piškótovú drť a rum. Ak sa vám zmes zdá príliš hustá, môžete pridať kávu alebo mascarpone. Túto zmes zakryjeme fóliou a vložíme na 20 minút do chladničky.
Potom zo zmesi v rukách formujeme malé guľôčky, ktoré obalíme v kakau a ozdobíme trochou nutelly (ak ju chcete použiť). Servírujeme v papierových košíčkoch, alebo na dezertnej mise.
Roláda s Nutellou
Potrebujeme:
Na cesto:
80 ml repkového oleja
100 ml plnotučného mlieka
85 g hladkej múky
15 g sušeného mlieka
1 lyžička vanilkovej pasty alebo 1/2 lyžičky sušeného mlieka ochuteného vanilkou
¼ lyžička soli
5 žĺtkov (z 364 gramov celých vajec)
5 vaječných bielkov
1 lyžičku citrónovej šťavy
110 g práškového cukru
Náplň:
10 g kakaového prášku
nutella
Forma: 26x24x4 cm
Postup:
Formu na pečenie vyložíme papierom a rúru nastavíme na 150 stupňov.
Olej si dáme zahriať do vodného kúpeľa. Keď voda začne vrieť, necháme 55 sekúnd zahrievať.
Potom pridáme plnotučné mlieko, do zmesi preosejeme sypké prísady – múku, sušené mlieko, vanilkové sušené mlieko, soľ. Zamiešame metličkou.
Postupne do zmesi vmiešame jedno po druhom žĺtky.
Žĺtky vyšľaháme s citrónovou šťavou a postupne pridávame aj cukor. Vznikne nám tuhý sneh.
Bielkovú hmotu opatrne vmiešame do žĺtkovej hmoty.
Zmes rozdelíme na polovicu – môžeme si pomôcť váhou. Do jednej polovice vmiešame preosiate kakao a idem vrstviť.
Na plech dávkujeme smerom od stredu svetlé a tmavé cesto.
Nakoniec urobíme pomocou špáradla jednoduchý vzor.
Pečieme 35 minút pri 150 stupňov. Roládu preklopíme pomocou dosky a papiera na pečenie. Kraje môžeme odrezať. Natrieme Nutellou, zrolujeme pomocou papiera na pečenie.
Orieškový nutella krém
Potrebujeme:
1 šálku smotany na šľahanie
½ šálky nutelly – ideálne domácej – recept na jej prípravu nájdete TU
Hrsť lieskových orechov nasekaných nadrobno
Postup:
Smotanu prelejeme do misky a vložíme do chladničky na 20 minút. Nutellu zahrejmeme v mikrovnke po dobu 15-20 sekúnd, prípadne vo vodnom kúpeli, kým nezíska tekutú konzistenciu. Necháme ju vychladnúť na izbovú teplotu.
Smotanu vyberieme z chladničky a ušľaháme z nej tuhú šľahačku. Nutellu opatrne vmiešame do šľahačky tak, aby sme zachovali nadýchanú konzistenciu. Vložíme do chladničky na 2 hodiny vychladiť.
Podávame posypenú orieškami, prípadne môžeme oriešky do krému vmiešať.
Tvarohová torta s Nutellou
Potrebujeme:
Na základ:
280 g čokoládových sušienok
7 polievkových lyžíc (100 g) masla, rozpusteného
Na plnenie:
2½ šálky (560 g) krémového tvarohu (prípadne môžete nahradiť mascarpone)
2/3 šálky (85 g) práškového cukru
1½ šálky (470 g) Nutella
1 lyžica kakaového prášku
1 čajová lyžička vanilkového extraktu
Na polevu:
1/3 šálky (80 ml) smotany na šľahanie
2/3 šálky (200 g) Nutella
Postup:
V kuchynskom robote rozmixujte sušienky. Pridajte rozpustené maslo a znova spracujte – zmes vtlačte do formy s priemerom 20 až 21 cm. Vložte do chladničky.
Vo veľkej miske premiešajte smotanový syr a práškový cukor. Miešajte, kým nebude krém hladký a krémový. Pridajte Nutellu, kakaový prášok a vanilkový extrakt. Znovu premiešajte.
Navrstvite krémovú zmes na sušienkový základ. Dajte vychladiť aspoň na 6 hodín alebo na noc.
Pripravte polevu: dajte Nutellu do veľkej misky a odložte bokom. V malej panvici zahrejte smotanu takmer na bod varu, potom zložte pridajte Nutellu a rozmiešajte.
Nechajte mierne vychladnúť a nalejte na vrch vychladenej torty.
Pred podávaním nechajte ešte vychladiť.
Muffiny s Nutellou
Potrebujeme:
280 g hladkej múky špeciál
3 vajcia
200 g krupicového cukru
150 ml šľahačkovej smotany izbovej teploty
100 ml slnečnicový olej
1 bal. prášku do pečiva
100 g čokoládových kvapiek
vanilkový extrakt
Nutella
práškový cukor na posypanie
Postup:
Vajcia s cukrom vyšľahajte do peny. Pridajte vanilkový extrakt a vymiešajte. Za stáleho šľahania pri nižšej rýchlosti vlejte olej. Preosejte si múku a zmiešajte s práškom do pečiva. Potom postupne striedavo zašľahávajte do cesta múku a smotanu. Keď máte cesto pekne kompaktné a nadýchané, pridajte čokoládové kvapky. Tie však vmiešajte už len zľahka ručne. Pripravte si formu na muffiny a dávkujte 1 lyžicu cesta, 1 lyžicu nutelly a zase 1 lyžicu cesta. Košíčky nesmú byť naplnené až po horný okraj. Predhrejte si rúru a pečte pri 180 stupňoch cca 35 minút. Po upečení nechajte vychladnúť a posypte práškovým cukrom. Ak chcete, aby vám vydržali krásne mäkké niekoľko dní, dajte ich do uzatvárateľnej dózy.
Výborná torta s Nutellou
Potrebujeme:
280 g maslových sušienok alebo piškót – rozdrvených
5 lyžíc masla
1 malú Nutellu
450 g jemného tvarohu
¾ šálky vlašských alebo liskových orechov
1/3 šálky práškového cukru alebo môžete dosladiť medom
Postup:
Sušienky, 3 lyžice orechov, maslo a 1 lyžicu nutelly dáme do mixéra a rozmixujeme. Zmes vtlačíme do papierom vystlanej formy na pečenie (použite menšiu formu). Vložíme do chladničky stuhnúť a medzitým si rozšľaháme tvaroh s práškovýcm cukrom a nutellou. Navrstvíme na vychaldnutý základ a posypeme zvyšnými orieškami. Podávame vychladené.
Mliečny rez s Nutellou
Potrebujeme:
Obdĺžniková forma 20×28 cm
Cesto
3 vajcia
100 g krupicového cukru
150 g hladkej múky
150 ml plnotučného mlieka
1 ČL (plytká) prášku do pečiva
Krém
1 plechovka kondenzovaného mlieka
1 kyslá smotana
70 g bielej čokolády
5 PL sušeného mlieka
Nutellová plnka
1 plechovka kondenzovaného mlieka
1 kyslá smotana
2 lyžice kakaa
3 lyžice lieskovo-orieškovej nátierky typu nutella
120g tmavej čokolády
Sirup
300 ml vody
100 ml kondenzovaného mlieka
lyžice sušeného mlieka
Postup:
Vajíčka si vyšľaháme s cukrom do peny. Za stáleho šľahania prilejeme mlieko. Postupne pridávame preosiatu múku. Nakoniec metličkou primiešame prášok do pečiva. Plech si vyložíme papierom na pečenie a vlejeme doň cesto. Upečieme.
Teraz si pripravíme krém. Kondenzované mlieko nalejeme do hrnca. Pridáme kyslú smotanu, bielu čokoládu a sušené mlieko. Všetko spolu dobre premiešame a na miernom ohni spolu za stáleho miešania povaríme, kým krém nezhustne. Potom ho prelejeme do misy, necháme vychladnúť, prikryjeme a necháme mierne stuhnúť.
Pripravíme si nutellový krém. Do hrnca vlejeme kondenzované mlieko. Pridáme smotanu, kakao, nalámanú čokoládu a lieskovo-orieškovú nátierku. Za stáleho miešania uvaríme krém, necháme jemne vychladnúť, prikryjeme a necháme trochu stuhnúť.
Korpus si prekrojím na dve polovice. Do formy v ktorej sme korpus piekli si dáme fóliu a na to položíme prvú polovicu korpusu.
Pokvapkáme sirupom, ktorý sme si pripravili z vody, kondenzovaného mlieka a sušeného mlieka.
Na to navrstvíme prvý krém a do hladka rozotrieme.
Na to navrstvíme nutellový krém a opäť dobre rozotrieme.
Prikryjeme druhou časťou korpusu, ktorý ale otočíme naopak, prerezanou stranou hore. Opäť jemne pokropíme sirupom.
Prikryjeme potravinárskou fóliou a dáme odpočívať do chladničky na 3 hodiny. Po troch hodinách koláč pomocou fólie vyklopíme z plechu. Z vrchnej strany dáme dolu papier na pečenie a ozdobíme šľahačkou, alebo jemnou vrstvou nutelly.
Šľahačku natrieme okolo celého koláča a vyhladíme. Nechajte stuhnúť a podávajte. Dobrú chuť.