Čerstvá zemiaková kaša je vynikajúcou prílohou, na ktorej si mnohí z nás veľmi radi pochutnajú. Keď je však staršia a je potrebné ohriať ju, už až o takú delikatesu nejde a skôr siahneme po čerstvejších prílohách. Prinášame vám 9 skvelých tipov, ako vykúzliť zo zvyšnej zemiakovej kaše vynikajúci domáci chlebík.
Špenátové košíky
Potrebujeme:
3 šálky zemiakovej kaše
2 vajcia
1 bal. mrazeného špenátu
1 lyžičku soli
1 lyžičku cesnakového prášku
3/4 šálky strúhaného syra
¼ šálky strúhaného syra na posypanie
Postup:
Rúru nastavíme na 190 stupňov Celzia. V miske zmiešame všetky prísady, okrem syra na posypanie.
Pripravíme si formu na muffiny, ktorú vymastíme trochou oleja. Do jednotlivých otvorov dávkujeme zemiakovo-špenátovú zmes a nakoniec posypeme zvyšným syrom.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme približne 30-35 minút, ale kým povrch košíčkov nie je zlato-hnedý.
Necháme 10-15 minút vychladnúť a môžeme podávať.
Krémová polievka zo zvyšnej zemiakovej kaše
Potrebujeme:
2 lyžice masla
½ šálky nadrobno nasekanej cibule
1 šálku nakrájaných šampiňónov
450 ml vývaru – hydinového alebo zeleninového
½ lyžičky soli
½ lyžičky sladkej papriky
2 šálky zemiakovej kaše
½ šálky strúhaného syra
3 plátky slaninky
2 lyžice kyslej smotany
2 lyžice sladkej smotany
1 zelenú cibuľku nakrájanú nadrobno
Postup:
Slaninu nakrájame nadrobno a na panvici opečieme dochrumkava. Slaninku z panvice vyberieme, pridáme maslo a opečieme cibuľu. Keď je cibuľka opečenená dozlatista, pridáme krájané šampióny a dusíme, kým nie sú mäkké. Potom pridáme vývar, soľ, papriku a privedieme do varu.
Do tejto zmesi postupne vmiešame zemiakovú kašu metličkou tak, aby v zmesi neboli hrudky. Pridáme strúhaný syr a necháme variť na strednom plameni, kým sa syr neroztopí.
Nakoniec do polievky vmiešame opečenú slaninku, smotanu (oba druhy) a krájanú zelenú cibuľku. Premiešame, zložíme z plameňa a môžeme servírovať.
Plnené košíky zo zvyšnej zemiakovej kaše
Potrebujeme:
450 g zemiakovej kaše (pripravenej zo zemiakov a masla, alebo smotany)
200 g mletého kuracieho mäsa
1 cibuľu
1 strúčik cesnaku
1 vajce
2-3 lyžice múky
70 g tvrdého syra
Postup:
Do zemiakovej kaše pridáme vajcia, múku a soľ. Cibuľu nakrájame nadrobno a opražíme na troche oleja dozlatista. Pridáme kuracie mäso, cesnak a opražíme.
Plech na pečenie vystelieme papierom na pečenie. Zemiakovú zmes navrstvíme do cukrárenského vrecka a vytvárame na plechu tvar košíkov. Potom do každého navrstvíme 1 lyžicu zmesi.
Takto naplnené košíky vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 25-30 minút.
Zemiakovo-hubové fašírky
Potrebujeme:
3 šálky zemiakovej šálky – prípadne si môžeme uvariť čerstvú zo zemiakov a masla
3 lyžice hladkej múky
50 g strúhaného syra
1 vajíčko
1 cibuľu
4 väčšie huby
100 g hladkej múky (príp. strúhanky)
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Zemiakovú kašu zmiešame s vajíčkom, syrom a 3 lyžicami múky. Na panvici rozpálime trochu oleja a osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Keď je cibuľa zlatistá, pridáme k nej nakrájané huby a dusíme domäkka. Dochutíme soľou a korením.
Zo zemiakovej kaše formujeme placky, do ktorých stredu navrstvíme lyžicu hubovo-cibuľovej náplne.
Potom z placiek vytvarujeme fašírky s náplňou vo vnútri. Obalíme ich v múke alebo v strúhanke a vyprážame dozlatista.
Zemiakovo-slaninové bomby
Potrebujeme:
Misku zemiakovej kaše
1 vajce
Syr (ideálne Cheddar)
Strúhanku
Plátky slaniny
Postup:
Zemiakovú kašu zmiešame s vajíčkom. Syr nakrájame na menšie kocky a tie zabalíme do zemiakovej kaše – vyformujeme tvar guľky. Následne guľôčky obalíme v strúhanke.
Nakoniec obalíme plátkom slaniny a aby sa nám nerozchádzali, prepichneme drevenou špajľou.
Guľôčky vypražíme v rastlinnom oleji, kým slaninka nie je zlatohnedá a chrumkavá.
Podávame s kyslou smotanou a obľúbenými bylinkami.
Nadýchané muffiny
Potrebujeme:
3 šálky zemiakovej kaše
1 vajce
1 šálku nastrúhaného tvrdého syra (napr. čedar)
3 lyžice nasekanej čerstvej pažítky
Postup:
Rúru nastavíme na 190 stupňov a pripravíme si plech na muffiny. Jednotlivé formičky vymastíme trochou oleja.
Vo veľkej miske si zmiešame zemiaky, vajce, ¾ šálky syra a 2 lyžice nasekanej pažítky. Zmes môžeme dochutiť soľou a korením.
Pomocou naberačky na zmrzlinu naplníme zmesou formičky na mufinny. Plech vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 30-35 minút, kým muffiny nie sú na okrajoch chrumkavé.
Vyberieme plech z rúry a muffiny posypeme zvyšným syrom. Pečieme ďalších 5 minút, aby sa syr roztopil. Plech z rúry vytiahneme a muffiny necháme v plechu cca 5 minút vychladnúť. Vyberieme a ozdobíme zvyšnou pažítkou.
Chrumkavé placky
Potrebujeme:
3 šálky zemiakovej kaše
3 šálky postrúhaného syra
1 vajce
3 lyžice jarnej cibuľky
3 lyžice hladkej múky + ½ šálky hladkej múky na obaľovanie
Olej na vyprážanie
Postup:
Vo väčšej miske zmiešame kašu, vajíčko, syr, nasekanú jarnú cibuľku a 3 lyžice múky.
Poriadne premiešame, aby sa všetky ingrediencie spojili. Potom zmes rozdelíme na 12 porcií – najskôr vytvoríme guľôčky a potom placky hrubé cca 1 centimeter).
Pripravené placky opatrene obalíme v zvyšnej hladkej múke. Na panvici rozohrejeme olej a postupne vypražíme všetky placky, kým nie sú na povrchu krásne zlatisté a chrumkavé.
Servírujeme s kyslou smotanou a jarnou cibuľkou.
Jednoduchý taliansky chlieb
Potrebujeme:
Na kvások:
1 lyžičku sušeného droždia
1 lyžičku kryštálového cukru
½ šálky teplej vody
1 šálku zemiakovej kaše
2 šálky hladkej múky
1 a ½ lyžičky soli
3 lyžice olivového oleja
Cherry paradajky prekrojené na polovice
Čierne olivy bez kôstky (voliteľné)
1 až 2 lyžičky sušeného tymiánu
Morskú soľ – hrubozrnnú
Potrebujeme:
Z vody,cukru a droždia pripravíme kvások a počkáme 10-15 minút. Potom ku kvásku pridáme zemiakovú kašu a soľ. Miešame, kým nezačne vznikať jednotná hmota. Pridáme 2 lyžice olivového oleja a cesto vypracujeme do tvaru gule. Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť po dobu 1 hodiny na teplom mieste.
Pripravíme si okrúhlu formu na pečenie, ktorú vystelieme papierom na pečenie (forma by mala mať priemer približne 22-23 cm). Do formy navrstvíme cesto a na vrch uložíme olivy a kúsky prekrojených paradajok. Posypeme soľou, korením a pokvapkáme zvyšným olejom.
Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 220 stupňov približne 40 minút.