plny-hrniec_transparent_negativ.png

Už pár týždňov ich pečiem takmer každý deň: RÝCHLE žemle bez čakania – vnútri sú ako vatička!

Mám výbrný recept na domáce žemle.

Sú veľmi jednoduché a rýchle, navyše nemusíte čakať, kým cesto vykysne.

 

 

Pečiem ich už celý týždeň a chutia naozaj vynikajúco.

Potrebujeme:

300 ml voda

2 PL droždie sušené

1 PL med

1 PL soľ

4 PL olej

1 PL šťava citrónová

1 ks vajce

200 g múka ražná celozrnná

300 g múka hladká pšeničná

Voliteľné:

Semienka

Hrubozrnná soľ

Rasca

Postup:

 

 

Cesto môžeme spracovať klasickým spôsobom, alebo zapneme pekárničku s programom príprava.

Nalejeme vlažnú vodu a med.

 

 

Nasypeme droždie.

Pridáme múky, vajce, citrónovú šťavu, olej a na vrch soľ.

 

 

Po spracovaní cesto okamžite začne kysnúť.

Vypneme pekárničku a cesto preložíme na podložku.

Rozdelíme ho na 16 menších, alebo 12 väčších dielov, podľa toho, aké veľké chceme žemle mať.

 

 

Každý kúsok cesta rukou na podložke vygúľame.

Preložíme na plechy, postriekame vlažnou vodou z rozprašovača a počkáme asi desať minút.

Teraz môžeme dať piecť.

 

 

Vložíme do vyhriatej rúry na 230 stupňov.

Po desiatich minútach znížime teplotu na 180 stupňov, žemle postriekame opäť vodou a ešte pár minút dopečieme.

Upečené preložíme na mriežku vychladnúť.

 

 

Pečivo je na povrchu krásne chrumkavé a vo vnútri ako vatička.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes