Možno neuveríte, ale zemiaky sú nielen fantastickou prílohou, ktorá sa dá pripravovať na rôzne spôsoby. Sú prospešné aj pre naše zdravie. Obsahujú totiž množstvo vitamínov a minerálov. Toto je pár zaujímavých faktov o zemiakoch, ktoré ste možno nevedeli a hneď pod nimi nájdete recepty na tie najlepšie prílohy zo zemiakov!
Zemiaky znižujú zápal
Keďže obsahujú vitamín C (sú skvelým antioxidantom), draslík a vitamín B6, pomôžu zmierniť zápal v črevách, aj v tráviacom trakte.
Podporujú mentálne zdravie
Sú zdrojom kvalitných sacharidov, ktoré sa v črevách dlho štiepia a postupne dostávajú do krvi. Zabezpečujú nervom a mozgu prísun potrebnej glukózy, človek má následne pocit sviežosti a podporujú koncentráciu.
Proti vysokému tlaku
Zemiaky obsahujú vlákninu prospešnú na znižovanie hladiny cholesterolu. Zlepšuje tiež funkcie inzulínu v tele a draslík, obsiahnutý v zemiakoch, prispieva k znižovaniu krvného tlaku.
Zemiaky na lepšie trávenie
Obsahujú prevažne uhľohydráty, preto sú ľahko stráviteľné a vďaka tomu sú vhodnou potravinou aj pre deti, či pre ľudí s tráviacimi ťažkosťami. Ani so zemiakmi to však netreba preháňať, pretože pri príliš častej konzumácii vo veľkom množstve prekysľujú žalúdok. Vláknina obsiahnutá v zemiakoch zvyšuje sekréciu žalúdočných štiav a pôsobí aj ako prevencia proti zápche.
TOP recepty na chutné prílohy zo zemiakov
Chrumkavé zemiaky na portugalský spôsob – chutnejšie ako mäso
Postup:
8 zemiakov približne rovnakej veľkosti
4 strúčiky cesnaku
Maslo
Olivový olej
Rozmarín
Hrubozrnnú soľ
Postup:
Zemiaky dôkladne umyjeme – nešúpeme a uvaríme v šupke, v slanej vode. Cesnak očistíme, nasekáme najemno.
Zapekaciu misu vymastíme olivovým alebo slnečnicovým olejom a uložíme do nej uvarené zemiaky. Na povrchu zemiakov spravíme zárezy.
Z miske zmiešame rozpustené maslo s nakrájaným cesnakom, soľou, rozmarínom a touto zmesou potrieme povrch zemiakov.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov 15-20 minút.
Najchutnejšie zemiaky s cesnakom
Potrebujeme:
1 kg malých zemiakov
5 lyžíc hladkej múky
Sladkú červenú papriku
Soľ
Zväzok petržlenovej vňate nakrájanej nadrobno
4 strúčiky cesnaku
Olej, maslo alebo bravčovú masť
Postup:
Zemiaky ošúpeme a uvaríme v osolenej vode domäkka – pozor aby sa zemiaky príliš nerozvarili.
Zemiaky scedíme a necháme vychladnúť.
Múku zmiešame s paprikou a zemiaky vložíme do tejto zmesi tak, aby sa múka dostala na povrch každého zemiaku.
Na panvici zahrejeme trochu oleja alebo masla a zemiaky opražíme dozlatista – vďaka múke získajú už po chvíli na povrchu chrumkavú kôrku. Ja zvyknem na zemiaky ešte počas smaženia trochu múky s paprikou prisypať.
Približne 2 minúty pred koncom pridáme nasekanú petržlenovú vňať a nadrobno nasekaný alebo nastrúhaný cesnak. Podľa potreby osolíme.
Jemne pikantné zemiaky s maslom a cesnakom
Potrebujeme:
1 kg zemiakov približne rovnakej veľkosti
Rozmarín, kajenské korenie, soľ a čierne mleté korenie
3 strúčiky pretlačeného cesnaku
3 lyžice zmäknutého, ideálne rozpusteného masla
Postup:
Zemiaky očistíme a rozdelíme na polovice. Potom na povrchu každého kúska urobíme hlbšie zárezy tak, aby sme zemiaky celkom nerozrezali.
V miske zmiešame maslo s cesnakom a koreninami. Do tejto zmesi pridáme zemiaky a dobre premiešame, aby sa maslo a koreniny dostali na povrch každého zemiaku.
Zemiaky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, narezanou časťou nahor.
Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 45 minút – alebo kým povrch zemiakov nie je zlatistý. Po 20 minútach pečenia uložíme na zemiaky plátky masla a necháme dopiecť.
Pečené zemiaky s omáčkou na francúzsky spôsob
Potrebujeme:
750 g menších nových zemiakov
2 lyžice olivového oleja
Soľ a korenie podľa chuti
Omáčka:
1 väčší strúčik cesnaku
70 ml rastliného oleja
2 lyžice dijonskej horčice
2 lyžice jablčného octu
2 lyžice petržlenovej vňaťe najemno nasekanej
1 lyžicu kryštálového cukru
Postup:
Umyté zemiaky prekrojíme na polovice a vložíme do väčšej misky. K zemiakom pridáme olivový olej, soľ, korenie a dôkladne premiešame.
Potom zemiaky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre cca 20 minút pri teplote 220 stupňov.
Zatiaľ, čo sú zemiaky v rúre, pripravíme si omáčku. Pretlačený censka zmiešame s octom, cukrom, horčicou a olejom.
Hotvé zemiaky preložíme do misky, zmiešame s omáčkou, posypeme petržlenovou vňaťou a môžeme servírovať.
Zemiaky so syrom a cesnakom
Potrebujeme:
8 približne rovnako veľkých zemiakov
30 g masla
60 g nadrobno nastrúhaného syra
1 lyžičku nadrobno nasekanej petržlenovej vňate
1 lyžicu majonézy alebo kyslej smotany
2 strúčiky cesnaku
Soľ a korenie podľa chuti
Maslo, alebo olej na potretie
Postup:
Zemiaky dôkladne umyjeme, nešúpeme a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme maslom alebo olejom zmiešaným so soľou a vložíme do vyhriatej rúry.
Pečieme pri funkcii grill na 180 stupňoch približne 40 minút, alebo kým zemiaky nie sú mäkké.
Medzitým zmiešame všetky prísady na náplň. Náplň rozdelíme na 8 približne rovnakých guličiek.
Upečené zemiaky vyberieme z rúry a v strede urobíme hlbšie zárezy v tvare kríža. Potom okolo rezu vyberieme vnútro tak, aby sa doň vošla náplň. Náplň vložíme do vnútra zemiakov a dáme do rúry ešte na niekoľko minút zapiecť (približne 10 minút).
Chrumkavé zemiaky z rúry, ktoré chutia ako hranolky
Potrebujeme:
1,5 kg zemiakov – umytých a nakrájaných
1 lyžička soli
1 lyžička vegety
3 lyžice hrubej kukuričnej múky
3 lyžice oleja
Postup:
Rúru zahrejeme na 200 stupňov. Na plech na pečenie nalejem olej (takmer všetky 3 lyžice- trochu odložíme na zemiaky) a plech vložíme do zapnutej rúry.
Zemiaky prekrojíme na osminky. Preložíme do misy, pridáme trochu oleja a zmiešame so soľou, vegetou a kukuričnou múkou.
Dobre premiešame a preložíme na horúci plech s rozpáleným olejom. Vložíme späť do rúry a pečieme približne 30-40 minút.
Pečieme na veľko plechu, aby sa zemiaky mohli pekne zapiecť zo všetkých strán. Počas pečenia môžeme 2-3 krát premiešať.
Podávame s obľúbeným dressingom, tatárskou omáčkou, alebo len tak! :-)
Úžasne chutné jogurtové zemiaky
Potrebujeme:
4-5 väčších zemiakov
2 lyžice oleja
2 lyžice krémového jogurtu ideálne gréckeho
1 lyžičku soli
¼ lyžičky mletých feferónov alebo pálivej papriky
½ lyžičky sušenej mäty
½ lyžičky sušeného tymianu
Postup:
Rúru nastavíme na 200 stupňov Celzia.
V miske zmiešame ingrediencie na omáčku – olej, jogurt, soľ, mätu a všetky koreniny. Koreniny pridávajte podľa vlastnej chuti, výsledný chuť omáčky by mala byť dostatočne slaná.
Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nakrájame na tenké mesiačiky. Zemiaky zmiešame s marinádou tak, aby sa dostala na povrch každého kúska.
Zemiaky rozložíme rovnomerne na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme 30 minút, alebo kým povrch zemiakov nie je zlatistý a chrumkavý.
Zemiaky so syrom pečené v rúre
Potrebujeme:
600-650 g zemiakov
¾ – 1 šálku tvrdého strúhaného syra
2 jarné cibuľky nasekané nadrobno
Soľ a korenie podľa chuti
Olivový olej
Postup:
Zemiaky umyjeme a uvaríme v šupke domäkka.
Uvarené zemiaky ošúpeme a nastrúhame na strúhadle.
Strúhané zemiaky zmiešame so syrom, cibuľkou, korením a soľou.
Z hmoty rukami tvarujeme valčeky a ukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
Zemiakové valčeky pokvapkáme olivovým olejom a vložíme do vyhriatej rúry.
Pečieme pri teplote 210 stupňov 15 minút, potom obrátime na druhú stranu a pečieme ďalších 15 minút.
Podávame s obľúbeným dressingom alebo ako chutnú prílohu.
Mexické pečené zemiaky
Potrebujeme:
1 kg zemiakov
2-3 strúčiky cesnaku
5-8 zrniečok koriandru
Červenú papriku pálivú – podľa chuti
Zväzok zelenej cibuľky
Soľ a korenie podľa chuti
3 lyžice oleja
Postup:
Zemiaky dôkladne umyjeme a nakrájame na kúsky. Uvaríme v slanej vode dommäka. Zemiaky scedíme a necháme vychladnúť. Následne zmiešame s nasekaným cesnakom, soľou, korením a koriandrom. Pridáme aj 3 lyžice rastlinného oleja a premiešame.
Zemiaky preložíme na plech a pečieme pri teplote 180 stupňov približne 20 – 25 minút, kým povrch zemiakov nie je zlatistý. Nakoniec posypeme nakrájanou zelenou cibuľkou.
Pečené zemiaky so sezamom
Potrebujeme:
1 kg menších zemiakov
Soľ a korenie podľa chuti
Trochu oleja
2 lyžice masla
Sezamové semienka
2 lyžičky sušenej petržlenovej vňate (môžeme nahradiť čerstvou vňaťou)
Postup:
Zemiaky umyjeme, čistíme a dáme variť do osolenej vody. Keď sú zemiaky mäkké, scedíme ich a vložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a potretý olejom. Posypeme sezamom, korením, soľou a na zemiaky uložíme plátky masla. Pečieme pri teplote 220 stupňov, kým zemiaky nie sú na povrchu zlatisté (počas pečenia môžeme zemiaky premiešať).
Upečené zemiaky posypeme petržnenovou vňaťou a môžeme servírovať.
Strapaté zemiaky
Potrebujeme:
4 väčšie zemiaky
Olivový olej
3 lyžice masla
1 lyžicu zelenej cibuľky najemno nakrájanej
Soľ, čierne mleté korenie
½ šálky strúhaného syra
½ šálky mlieka alebo sladkej smotany
1 žĺtok
Postup:
Roztopené maslo na potretie
Zemiaky dôkladne umyjeme a vysušíme. Preložíme na plech vystlaný fóliou, pokvapkáme olivovým olejom a vložíme do rúry. Pečieme pri teplote 200 stupňov cca 60 minút.
Keď sú zemiaky upečené, odrežeme hornú časť a vnútro každého zemiaku vyberieme lyžicou – tak aby sme nepoškodili šupu. V miske zmiešame vnútro zemiakov s maslom, cibuľkou, okoreníme a osolíme. Nakoniec vmiešame syr, mlieko a žĺtok.
Do vnútra zemiakov najskôr vložíme vrchnú odrezanú časť a zatlačíme vidličkou (viď video návod) a do každého zemiaku navrstvíme náplň. Nakoniec upravíme vzhľad zemiakov vidličkou – dodáme im tak hravú – strapatú podobu.
Potrieme roztopeným maslom a môžeme posypať obľúbeným korením. Vložíme späť do rúry a pečieme ešte 20-30 minút, alebo kým nebude povrch zlatistý.
Roztlačené zemiaky prečené so syrom a bylinkami
Potrebujeme:
4 väčšie zemiaky
1 lyžicu olivového oleja
1 strúčik cesnaku
1 lyžicu zelenej cibuľky nasekanej najemno
Hrsť tvrdého strúhaného syra (napr. Gouda)
1 lyžicu strúhaného parmezánu
Soľ, korenie podľa chuti
Postup:
Zemiaky dôkladne umyjeme a uvaríme v slanej vode v šupke.
Cesnak pretlačíme a v miske zmiešame s olejom.
Uvarené zemiaky scedíme a necháme chvíľu vychladnúť.
Pripravíme si plech na pečenie, ktorý vystelieme papierom. Na plech preložíme zemiaky a čiastočne ich roztlačíme (roztláčadlom na zemiaky, prípadne iným kuchynským nástrojom).
Na roztlačené zemiaky navrstvíme cesnakovo-olivovú zmes a podľa chuti osolíme a okoreníme.
Nakoniec posypeme oboma druhmi syra, cibuľkou, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 190 stupňov 7-10 minút (aby sa syr roztopil a zemiaky boli na povrchu chrumkavé).
Krémové pečené zemiaky
Potrebujeme:
5 lyžíc masla
2 strúčiky cesnaku
1 kg zemiakov
400 ml sladkej smotany na varenie (10%)
Soľ, mleté čierne korenie a štipku muškátového orieška
Postup:
Zemiaky očistíme a umyjeme. Nakrájame na tenké plátky (cca 3 mm).
Zapekaciu misu vymastíme maslom a na dno uložíme cesnak nasekaný nadrobno. Na cesnak uložíme plátky zemiakov (zemiaky by sa mali čiastočne prekrývať) a posypeme soľou, korením a muškátovým orieškom. Zalejeme trochou smotany a pokračujeme vrstvou zemiakou, ktorú opäť osolíme, okoreníme a zalejeme smotanou. Na vrch rozložíme plátky zvyšného masla.
Prikryjeme fóliou a vložíme do vyhriatej rúry na 30-40 minút. Pečieme pri teplote 180 stupňov.
Po uplynutí tohto času odstránime fóliu a pečieme ešte 15-20 minút.
Krémové zemiaky sa vynikajúco hodia ako príloha ku steakom, ale pochutnať si na nich môžete aj len tak – ako na vynikajúcom obede či večeri.
Pečené zemiaky s cesnakom, maslom a bylinkami
Potrebujeme:
7 ks väčších zemiakov
125 g masla
5 lyžíc strúhaného syra (ideálne parmezánu)
2 lyžice kyslej smotany
3 strúčiky cesnaku
3 lyžice najemno nasekanej petržlenovej vňate (príp. zelenej cibuľky alebo kôpru)
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Zemiaky dôkladne umyjeme a nakrájame na hrubšie plátky. Plátky zemiakov varíme v slanej vode domäkka.
Medzitým si pripravíme cesnakovo-maslovú omáčku. Strúčiky cesnaku pretlačíme a zmiešame s maslom. Pridáme syr, petržlenovú vňať a smotanu. Zmes dochutíme soľou a korením.
Keď sú zemiaky mäkké, scedíme ich a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Každý plátok potrieme pripravenou omáčkou. Plech vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 220 stupňov 10-15 minút.
Pečené zemiaky podľa Jamieho Olivera
Potrebujeme:
8 stredne veľkých nových zemiakov
2 vetvičky rozmarínu
1 téglik kyslej smotany (príp. gréckeho jogurtu)
Olivový olej, soľ a korenie podľa chuti
½ lyžice nasekanej pažítky
½ lyžičky nasekaného petržlenu
1 strúčik cesnaku
Postup:
Zemiaky dôkladne umyjeme, vložíme do slanej vody a varíme 15 minút. Potom zemiaky premiestnime do misky spolu s olivovým olejom, rozmarínom, soľou a korením. Dôkladne premiešame, aby sa zmes korenín a oleja dostala na všetky zemiaky.
Potom zemiaky preložíme na plech a vložíme do vyhriatej rúry nastavenej na 200 stupňov, kde necháme zapiecť tak, aby bol povrch zemiakov chrumkavý.
Vyberieme z rúry, prekrojíme a do stredu každého zemiaka navrstvíme lyžicu kyslej smotany zmiešanej s trochou soli a pretlačeným cesnakom. Posypeme zelenými bylinkami a môžeme servírovať.
Poznámka: zemiaky môžeme posypať aj restovanou cibuľkou.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Zemiaky plnené syrom a paradajkovou omáčkou
Ideálne jedlo ak potrebujete vyčarovať jednoduchú, chutnú a lacnú rodinnú večeru.
Potrebujeme:
2-4 zemiaky
400 g pasírovaných paradajok
100 g tvrdého syra
1-2 PL olivového oleja
2 strúčiky cesnaku
bazalka, soľ, čierne mleté korenie podľa chuti
Postup:
Zemiaky upečte podľa prvého receptu. Cesnak si nakrájajte na drobno a opečte v olivovom oleji. Nakrájajte bazalku. Pasírované paradajky pridajte k cesnaku a podľa chuti pridajte soľ, korenie a bazalku. Nechajte spolu prevariť a potom odstavte zo sporáka. Omáčku preceďte cez sitko a znovu jemne povarte asi 5 minút. Upečené zemiaky prekrojte na polovicu a vydlabte do každého jamku. Naplňte omáčkou a posypte strúhaným syrom. Položte späť na plech a pečte pri 180 stupňoch kým sa syr neroztopí.
Takto pripravené zemiaky môžete jesť ako hlavné jedlo napríklad so šalátom, alebo podávať ako luxusnú prílohu k mäsu. Na tanieri môžete ešte ozdobiť petržlenovou vňaťou, alebo pažítkou. Dobrú chuť!
Cesnakové zemiaky
Cesnak dodá jedlu jedinečnú chuť, aj vôňu, Preto je obľúbený pri príprave rôznych pokrmov. Vyskúšajte tieto zemiaky s cesnakom a určite sa do nich zamilujete.
Potrebujeme:
1 kg zemiakov
50 ml olivového oleja
6 strúčikov cesnaku
soľ, čierne mleté korenie podľa chuti
Postup:
Zemiaky pečieme podľa prvého receptu. Po upečení ochladíme a urobíme v každom zemiaku zárezy. Cesnak si prelisujeme a naplníme ním rovnomerne všetky zemiaky. Polejeme olivovým olejom a pridáme soľ a korenie podľa chuti. Dopečieme ešte 15 minút pri 160 stupňoch. Dobrú chuť!
Smotanové zapečené zemiaky
Potrebujeme:
1 kg zemiakov
smotana na šľahanie
soľ a korenie
lyžička oleja
lyžice kari
1/2 lyžice mletej údenej papriky
4 strúčiky prelisovaného cesnaku
tymián, rozmarín
voliteľné nasekaná pažítka na posyp
Postup:
Šľahačku vlejeme do misky, pridáme soľ, korenie, olej, kari, papriku, cesnak, tymian, rozmarín a všetko dobre premiešame. Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nakrájame na kolieska. Zemiaky navrstvíme na zapekacej misy a zalejeme smotanovou zmesou. Ak máte čas, môžete zemiaky nechať v smotanovej zmesi marinovať, ja ich pečiem hneď.
Zemiaky získajú krásny zlatisý nádych a úžasnú chuť. Tesne pred dopečením posypeme strúhaným syrom a necháme ešte krátko zapiecť. Pred podávaním môžeme posypať nasekanou pažítkou.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Originálne zemiakové krokety
Potrebujeme:
varené zemiaky 500 g
údené mäso 200 g (môžeme nahradiť šunkou alebo salámou)
syr 80 g
zelená cibuľa a kôpor
soľ a korenie
rastlinný olej
Postup:
Uvarené zemiaky nastrúhame, mäso nakrájame a pridáme k zemiakom. Rovnako pridáme aj strúhaný syr, cibuľku, kôpor a dochutíme soľou a korením.
Zmes dobre premiešame a naolejovanými rukami formujeme zo zemiakovej hmoty jednotlivé šúľky – krokety, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom. Každý kúsok ešte pokvapkáme olejom.
Vo vyhriatej rúre pečieme pri teplote 180 stupňov 15 minút, potom obrátime, aby mali peknú kôrku aj z druhej strany a necháme ešte 15 minút dôjsť.
Podávame ako prílohu, alebo ako pochúťku s domácim dippom. Vynikajúca alternatíva k mastným a ťažkým vyprážaným kroketám či zemiakovým hranolkám. A čo je najlepšie, netreba k nim už nič pridávať.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)