plny-hrniec_transparent_negativ.png

Zemiakový šalát z MORAVY: Vyskúšala som ho len minulé VIANOCE a odvtedy iný šalát nikto nechce – úplne NAJLEPŠÍ recept!

Už ste niekedy skúšali Moravský zemiakový šalát?

 

 

Tento recept podľa kanálu JustCook-Cz som objavila len minulý rok, avšak už teraz viem, že ho budem robiť na Vianoce aj tento rok.

Šalát je veľmi jemný, lahodný a plný chutí.

Ak chcete aj vy tento rok skúsiť niečo špeciálne, tento recept vám vrelo odporúčam.

Potrebujeme:

1,8 kg zemiakov

240 g sterlizovaného hréšku

200 g sterilizovaných uhoriek

420 g majonézy

300 g tatárskej omáčky

3 x polievkové lyžice horčice

150 g salámy Junior (diétna saláma)

200 g slaninky

2 x stredne veľká cibuľa

2 x červené jablko (v recepte je použitá odroda Red Delicious)

150 g zeleru

150 g petržlenu

150 g mrkvy

3 vajcia

soľ

čierne mleté korenie

Ďalej:

olej

Postup:

 

 

Zemiaky v šupke uvaríme do polomäkkej konzistencie.

Mrkvu, petržlen a zeler očistíme a nakrájame na menšie kocky.

Vezmeme si hrniec, napustíme doň cca 1 liter vody, pridáme trošku soli a hrniec umiestnime na zapnutý sporák.

 

 

Do hrnca následne dáme všetku nakrájanú zeleninu, ktorú povaríme do mierne mäkkého stavu.

Po uvarení zeleninu cez sitko scedíme a necháme vychladnúť.

Cibuľu nakrájame na kocky.

 

 

Rovnako nakrájame aj salámu a slaninu.

Nachystáme si hlbokú panvicu do ktorej dáme trošku slnečnicového oleja.

Na oleji osmažíme najskôr cibuľku.

 

 

Keď začne cibuľka chytať zlatistú farbu, pridáme nakrájanú slaninku, ktorú mierne s cibuľkou orestujeme, a nakoniec pridáme nakrájanú salámu, ktorú tiež ľahko s cibuľkou a slaninou orestujeme.

Po usmažení necháme zmes vychladnúť.

Jablká nakrájame na stredne veľké kocky.

 

 

Sterilizované uhorky si rovnako nakrájame na stredne veľké kocky.

Vajcia uvaríme natvrdo, potom ošúpeme a nakrájame na stredne veľké kocky.

Do misky dáme nakrájané uvarené zemiaky, ktoré podľa chuti osolíme a okoreníme.

 

 

Do misky pridáme nakrájané sterilizované uhorky a nakrájané jablká.

Premiešame.

Pridáme uvarenú a vychladenú zeleninu a vychladenú zmes z panvice (cibuľa, slaninka a saláma).

Pridáme sterilizovaný hrášok (bez nálevu) a nakrájané vajíčka.

 

 

Celkom na záver pridáme horčicu, majonézu, tatársku.

Všetko dobre premiešame.

Hotový šalát dáme dobre vychladiť a odležať.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Video návod:

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes