Na pečené rezne s kvapkou masla potrebujeme:
1,2 kg kuracích rezňov
3 vajcia
3 lyžice múky
Strúhanku
Soľ, čierne korenie, bazalku
50-70 g strúhaného parmezánu
Štipku chilli
1-2 lyžičky cesnakového prášku
100 ml olivového oleja
3 lyžice rozpusteného masla
Postup:
Rezne umyjeme a nakrájame na tenké plátky (1 ks veľkých kuracích pŕs nakrájame na 5-6 tenkých plátkov).
Ochutíme soľou, korením a odložíme bokom.
Vajcia vymiešame s múkou. Strúhanku zmiešame s parmezánom, bylinkami a koreninami.
Môžeme dochutiť soľou.
Kuracie kúsky pokvapkáme olivovým olejom, najskôr obalíme v cestíčku a potom v strúhanke.
Strúhanku dobre pritlačíme prstami, aby neopadávala.
Preložíme na plech vymasteným zvyšným olejom a vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov.
Po 10 minútach pečenia kúsky obrátime a pokvapkáme roztopeným maslom. Pečieme ďalších 10-15 minút, kým povrch plátkov nie je zlatistý.
Šťavnaté rezne na francúzsky spôsob
Potrebujeme:
4 ks vykostených kuracích stehien bez kože
3 ks vajec
4 lyžice kyslej smotany
4 lyžice hladkej múky
3 strúčiky cesnaku
Soľ a čierne korenie
Zväzok čerstvej petržlenovej vňate
Postup:
Kuracie mäso umyjeme, odblaníme a nakrájame na drobné kúsky.
Tie dôkladne osolíme a okoreníme.
K mäsu pridáme smotanu, vajcia, pretlačený cesnak, nadrobno nakrájanú vňať a múku.
Dôkladne premiešame, aby sa všetky ingrediencie prepojili.
Z cesta dávkujeme lyžicou na rozpálenú panvicu s olejom jednotlivé rezne.
Vypražíme z oboch strán dozlatista.
Z hotových rezňov vytlačíme pomocou servítky prebytočný olej.
Fit kuracie rezne
Potrebujeme:
4 kuracie rezne
1 mozzarella nakrájanú na plátky
Paradajka nakrájanú na plátky
Niekoľko listov bazalky
Ďalej:
korenie na kurča
2 lyžice sezamového alebo olivového oleja
Postup:
Rúru zapneme na 190 stupňov.
Kuracie prsia posypeme korením, jemne naklepeme a narežeme (vo vzdialenosti asi 1,5 cm od seba).
Do zárezov striedavo vkladáme plátok rajčiny, mozzarellu a lístky bazalky.
Pokvapkáme olejom (tak aby sa dostal aj do zárezov), preložíme na plech vystlaný papierom a vložíme do rúry na asi 20-25 minút, kým sa syr nerozpustí, a kurča bude opečené na každej strane.
Podávame s obľúbenými prílohami – zemiaky, zemiaková kaša, šalát.
Kyjevské rezne na plechu
Potrebujeme:
200 g masla
Zväzok petržlenovej vňate nakrájanej nadrobno
4 strúčiky cesnaku
Citrónová šťava
Soľ, korenie
4-5 plátkov slaniny
4-5 ks kuracích pŕs
Strúhanka, múka a vajcia na obaľovanie
Olej
Postup:
Zmäknuté maslo zmiešame s petržlenovou vňaťou, nakrájanou slaninou, soľou a korením.
Pokvapkáme citrónovu šťavou. Náplň zabalíme do fólie – do tvaru rolky a vložíme do chladničky – náplň musí byť dobre vychladená (ja vkladám na 15 min. do mrzáka, aby náplň poriadne stuhla).
Mäso umyjeme, očistíme, vysušíme a ochutíme soľou a korením.
Nakrájame na menšie kúsky.
V každom kúsku mäsa spravíme otvor na plnenie.
Do týchto otvorov vložíme náplň nakrájanú na kúsky.
Aby náplň nevytiekla, zavrieme otvory pomocou špáradiel.
Teraz plnené mäso klasicky obalíme v trojobale.
Rezne zo všetkých strán opražíme na rozpálenom oleji tak, aby strúhanka získala zlatistý nádych.
Potom preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 stupňov približne 30 minút.
Podávame s prílohou podľa chuti.
Veľmi šťavnaté kuracie rezne za minútku pripravené
Potrebujeme:
5-6 kusov kuracích rezňov
4 lyžice medu
4-5 čajových lyžičiek horčice
5 strúčikov cesnaku
soľ, korenie
Postup:
Kuracie rezne umyjeme a osušíme papierovou utierkou, rozkrojíme na dve časti a obe osolíme.
Môžeme zľahka naklepať, je to na vás. tenšie rezne budú rýchlejšie hotové.
Med rozmiešame s horčicou a pretlačeným cesnakom,
Kuracie prsia premiešame v marináde – môžeme nechať marinovať, alebo použiť hneď.
Mäso preložíme na plech vystlaný papierom na pečeni – v dobre vyhriatej rúre na 200 stupňov pečieme 20 minút.
Šťavnaté kuracie rezne plnené šunkou a syrom bez vyprážania
zdroj: https://blog.giallozafferano.it
Potrebujeme:
500 g kuracích prsných rezňov
4 plátky šunky
4 plátky mozzarelly
1 pohár mlieka
2 vajcia
Hladkú múku
Strúhanku
2 lyžice kukuričnej múky
Olej a soľ
Postup:
Umyté a osušené kuracie rezne nakrájame na hrubšie plátky, ochutíme soľou a korením, zalejeme mliekom a necháme tak stáť aspoň 1/2 hodiny.
Do misky rozšľaháme vajíčka, do ďalšej misky dáme strúhanku a kukuričnú múku a do ďalšej hladkú múku.
Kuracie rezne vyberieme z mlieka, narežeme a pozdĺž rezu urobíme otvor tak, aby ste získali malú kapsu.
Do kapsy vložíme plátok šunky, mozzarelly a dobre zatlačíme rukami, aby náplň ostala vo vnútri. Teraz rezne obalíme najskôr v múke, potom vo vajciach a strúhanke.
Plech na pečenie vyložíme papierom, potrieme trochou oleja a uložíme na ne rezne. Rezne pokvapkáme olejom a vložíme do vyhriatej rúry na 180 stupňov na 30 minút. V strede pečenia môžeme obrátiť.
Chrumkavé rezene so syrom, bez vyprážania
Potrebujeme:
2 rezne z kuracích stehien – vykostené a bez kože
Soľ, čierne korenie
Na trojobal:
1 vajce
1 lyžicu mlieka
1 lyžičku kremžskej horčice
1 strúčik cesnaku
Hladkú múku
¾-1 šálku strúhanky
80 g strúhaného syra
1 lyžičku sladkej papriky
Voliteľné – zelené bylinky
Postup:
Kuracie mäso očistíme, omyjeme a naklepeme ako na klasické rezne. Posypeme soľou a korením a odložíme na chvíľu bokom.
Pripravíme si prísady na trojobal. Vajce rozmiešame s horčicou, mliekom (príp. smotanou) a cesnakom. Strúhanku zmiešame so strúhaným syrom a paprikou v samostatnej nádobe. Múku taktiež nasypeme do samostatnej nádoby.
Rezne obaľujeme ako klasicky – v múke, vaječnej a nakoniec v strúhankovej zmesi
Obalené rezne preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkáme trochou oleja, alebo na mäso uložíme plátky masla a vložíme do vyhriatej rúry (190 stupňov). Prvých 15-20 minút pečieme prikryté alobalom a potom približne rovnaký čas odkryté. Doba pečenia závisí od veľkosti a hrúbky mäsa, ako aj od samotnej rúry. Rezne musia mať na povrchu zlatistohnedú farbu.
Rezne v syrovom cestíčku
Potrebujeme:
600 g vykostených kuracích stehien bez kože
100 g smotanového syra
2 vajcia
3 strúčiky cesnaku
Hladkú múku
Strúhanku
Soľ a korenie
Postup:
Mäso nakrájame na plátky a zľahka osolíme a okoreníme. Vajcia rozšľaháme so smotanovým syrom a primiešame pretlačený cesnak.
Mäso najskôr obalíme v hladkej múke, potom v syrovej zmesi a nakoniec v strúhanke.
Vyprážame na rozpálenom oleji, prebytočný olej odstránime papierovým servítkom.
Obložené rezne na plechu
Potrebujeme:
Bravčové mäso (je možné použiť akékoľvek mäso – ja som použila karé) – 1 kg
Paradajková omáčka alebo pretlak – 3 lyžice
Kyslá smotana – 2 lyžice
Majonéza – 2 lyžice
Horčica – 1 polievková lyžica
Cesnak – 2 strúčiky
Tvrdý syr – 150 g
Mleté čierne korenie
Soľ
Postup:
Mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na plátky. Osolíme, okoreníme. Zmiešame s paradajkou omáčkou alebo pretlakom a dáme marinovať do chladničky – na niekoľko hodín, ideálne na celú noc. Môžeme potom opäť osoliť.
Mäso uložíme na plech vyložený papierom.
V miske zmiešame pretlačený cesnak s kyslou, smotanou, horčicou a majonézou. Zmes natrieme každý kúsok mäsa. Posypeme strúhaným syrom. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov asi 30 minút.
Horčicové rezne
Potrebujeme:
500 g kuracích pŕs
1 lyžicu horčice
2 vajcia
150 ml mlieka
6 lyžíc hladkej múky
1 lyžicu strúhanky
3 lyžice hladkej múky
Soľ a korenie
Postup:
Mäso nakrájame na plátky, osolíme, okoreníme a potrieme horčicou.
Vajcia zmiešame s mliekom, 6 lyžicami múky a strúhankou.
3 lyžice múky preložíme na tanier a mäso obalíme najskôr v múke a potom v strúhankovej zmesi.
Vyprážame ako klasické rezne na rozpálenom oleji dozlatista.
Plnené rezne za 20 minút
Potrebujeme:
kuracie prsné rezne – 2 ks
syr – 150 g
cesnak – 2 – 3 strúčiky
kôpor podľa chuti
korenie a soľ
Kyslú smotanu (1 téglik) alebo majonézu
olej
Postup:
Mäso nakrájajte na 4 kúsky a na oboch stranách dobre naklepte.
Na náplň zmiešajte kyslú smotanu s kôprom a pretlačeným cesnakom. Pridajte soľ a korenie podľa chuti.
Mäso ochuťte soľou a korením.
Mäso natrite z jednej strany touto omáčkou.
Syr nastrúhajte na veľkom strúhadle a nasypte na omáčku.
Potom prikryte druhým kúskom mäsa – opäť ochuťte soľou, korením a potrite omáčkou.
Formu na pečenie vymažte olejom, mäso uložte do nej mäso a opäť posypte syrom. Formu zakryte fóliou.
Predhrejte rúru na 180 stupňov a pečte 20 minút.
Do syra môžete pridať aj kúsky ananásu – mäso bude potom šťavnatejšie a chutnejšie. Prípadne môžete použiť čerstvé huby.
Mini kuracie rezne z rúry
Potrebujeme:
5 ks kuracích rezňov
2 lyžičky soli
¼ lyžičky čierneho korenia
¼ lyžičky kajenského korenia
1 lyžičku cesnakového prášku
1 lyžičku červenej papriky sladkej
2 lyžice majonézy
2 lyžice kyslej smotany
2 lyžice najemno strúhaného parmezánu
1 a ½ šálky strúhanky
2 lyžičky kukuričnej múky
100 ml oleja
Postup:
Kuracie mäso umyjeme a každý kus rozdelíme na priečne na polovicu a potom každú polovicu pozdĺžne rozdelíme na polovicu. Z každého kúska tak získame 4 rezne.
Mäso osolíme koreninami a soľou. Potom k mäsu pridáme majonézu, smotanu, parmezán a všetko premiešame. Prikryjeme fóliou a vložíme na 1-2 hodiny marinovať do chladničky.
Zapekaciu misu vymastíme olejom a vysypeme kukuričnou múkou.
Marinované kuracie mäso obalíme v strúhanke, uložíme do misy a pokvapkáme olejom.
Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 210 stupňov 25-30 minút.
Čertovské rezne v jemne pikantnej marináde
Potrebujeme:
5 plátkov bravčového karé
11 lyžičiek solamylu
1 lyžičku mletej rasce
4 strúčiky cesnaku pretlačeného alebo nastrúhaného
1 lyžicku kari
4 väčšie vajcia
2 lyžice majoránky
1 lyžičku pálivej papriky
Postup:
Plátky mäsa naklepeme. V miske zmiešame rozšľahané vajíčka s ostatnými prísadami a do tejto zmesi naložíme mäso. Prikryjeme fóliou a vložíme na celý deň marinovať do chladničky.
Potom jednoducho opražíme na rastlinnom oleji z oboch strán dozlatista. Podávame s prílohou podľa chuti.
Ak máte radi ešte výraznejšiu chuť cesnaku, pridajte 1-2 strúčiky nakrájané na plátky aj počas smaženia.
Rezne so smotanou a bohatou oblohou
Potrebujeme:
3 kúsky kuracích pŕs umytých a rozdelených na polovice
400 ml kyslej smotany
1 cibuľu
2 červené papriky
6 plátkov slaninky (alebo tri dlhé rozdelené na polovice)
6 plátky šunky
1 ostrú papriku (voliteľné)
200 g strúhaného syra
2 lyžice horčice
Soľ, mleté čierne korenie, oregana
Postup:
Kuracie mäso rozklepeme, osolíme a okoreníme. Papriku nakrájame na plátky a cibuľku nakrájame na plátky.
Mäso preložíme na plech vymastený olejom a potrieme horčicou. Uložíme plátok slaninky, kúsok papriky kúsok ostrej pariky, cibuľku, plátok šunky a potrieme kyslou smotanou.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov približne 40 minút. 15-20 minút pred koncom pečenia posypeme strúhaným syrom.
Rezne na francúzsky spôsob
Potrebujeme:
2 ks kuracích pŕs
2 ks paradajok nakrájané na plátky
2 ks cibule nakrájané na plátky
1 vajce
100 g nízkotučného syra nakrájaného na tenké plátky
2 lyžice bieleho jogurtu
Soľ, mleté čierne korenie podľa chuti
Postup:
Kuracie prsia umyjeme a nakrájame na tenké plátky – ochutíme soľou a korením. Vajcia vymiešame s jogurtom, soľou a korením.
Kuracie mäso uložíme na plech vymastený rastlinným olejom alebo vystlaný papierom na pečenie. Na mäso uložíme plátky cibule, plátky paradajok a potom na každý kúsok navrstvíme jogurtovú zmes. Nakoniec uložíme na vrch kúsky syra, vložíme dovyhriatej rúry a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 200 stupňov približne 20 minút.
Cesnakový rezeň
Potrebujeme (na 4 porcie):
4 ks kuracích rezňov zo stehna (vykostené kúsky bez kože)
4 strúčiky cesnaku
1 lyžicu rastlinného oleja
Bravčovú masť na vyprážanie
Na trojobal:
Hladkú múku
Strúhanku
Soľ
2 vajcia
Postup:
Kuracie mäso očistíme, umyjeme a osušíme papierovou utierkou. Nakrájame na menšie kúsky – jednotlivé rezne.
Cesnak ošúpeme, pretlačíme a vmasírujeme do kuracieho mäska. Pokvapkáme olejom a necháme marinovať v chladničke niekoľko hodín – ideálne celú noc.
Mäso potom vyberieme a obalíme v klasickom trojobale – múka, osolené vajíčka, strúhanka. Vyprážame na bravčovej masti z oboch strán dozlatista.
Kuracie rezne so šampiónmi
Potrebujeme:
4 ks kuracích rezňov
350 g šampiňónov
1 cibuľu
3 ks mrkve (stredne veľké kúsky)
3 lyžice majonézy alebo kyslej smotany
4 plátky syra
Soľ
Čierne mleté korenie
Olivový olej
Korenie na pečené kura
Postup:
Kuracie rezne umyjeme, osolíme a okoreníme. Mrkvy umyjeme, očistíme a nastrúhame na hrubom strúhadle.
Na panvici rozpálime olej a mrkvu krátko osmažíme (cca 5 minút) a zalejeme 150 ml vody. Panvicu prikryjeme a dusíme, kým mrkva nie je mäkká.
Cibuľku nakrájame nadrobno a krátko osmažíme na oleji. K smaženej cibuľke pridáme aj huby a necháme krátko dusiť – kým huby nezmäknú.
Restované huby a cibuľku zmiešame s mrkvou a keď zmes vychladne, pridáme majonézu. Dôkladne premiešame.
Formu na pečenie vymastíme trochou oleja, uložíme kuracie rezne a na ne navrstvíme hobovo-mrkvovú zmes. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 40 minút. Pred koncom pečenia položíme na vrch plátky syra a pečieme, kým sa syr nerozpustí.
Podávame s ryžou alebo inou prílohou podľa chuti.
Kuracie rezne v jogurtovom cestíčku
Potrebujeme:
1 kg kuracích rezňov
200 g strúhaného syra
200 g strúhanky
150 g masla
Marináda:
200 g bieleho jogurtu
1 lyžicu horčice
4 strúčiky cesnaku
2 vajcia
1 lyžicu citrónovej šťavy
1/3 lyžičky chilly korenia
Soľ a čierne mleté korenie podľa chuti
Postup:
Všetky ingrediencie na marinádu zmiešame. Kuracie prsia umyjeme, očistíme a nakrájame na jednotlivé rezne. Mäso naložíme do marinády a vložíme na minimálne 1 hodinu do chladničky (ideálne na noc).
Marinované kuracie prsia obalíme v strúhanke zmiešanej so syrom. Takto obalené kuracie kúsky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a na každý kúsok uložíme plátok masla.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov 40-45 minút.
Rezne v zemiakovom kabátiku
Potrebujeme:
450 g bravčovej krkovičky alebo kuracích pŕs
200 g húb
150 g tvrdého syra
1 cibuľu
Soľ a korenie
Kôpor alebo petržlenovú vňať
2-4 zemiaky
2 vajcia
Hladkú múku
Rastlinný olej na vyprážanie
Postup:
Cibuľu ošúpeme, nakrájame nadrobno a opražíme na panvici dozlatista. Syr nastrúhame a kôpor nasekáme nadrobno. Rovnako nakrájame aj huby. Huby pridáme k cibuli a opražíme domäkka.
Mäso nakrájame na plátky a rozklepme. Cibuľovo-hubovú zmes zmiešame so syrom a kôprom. Na každý kúsok mäsa navrstvíme približne 1 lyžicu tejto zmesi. Potom mäso zrolujeme tak, aby náplň bola uprostred.
V samostatnej miske rozšľaháme vajcia, do ďalšej nasypeme múku a nakoniec si pripravíme aj misku a hlboký tanier do ktorého dáme očistené nastrúhané zemiaky. Rezne obalíme najskôr v múke, potom vo vajíčkach a nakoniec v strúhaných zemiakoch. Rukami kúsky zemiakov pritláčame na povrch mäsa, aby krusta držala pohromade.
Fašírky smažíme v rastlinnom oleji dozlatista.