plny-hrniec_transparent_negativ.png

Takéto ZEMIAKY robí len moja mama: Rýchly a lacný pokrm, od ktorého sa nebudete vedieť odtrhnúť!

Neuveríte, aké ľahké je pripraviť toto chutné jedlo zo zemiakového cesta a syra.

 

 

Ak máte chuť na niečo sýte, chrumkavé a neodolateľne chutné, ďalej už nemusíte hľadať.

Výnimočný recept na fantastickú zemiakovú lahôdku z youtube kanála Enfes Yemek Tarifleri.

Aký varný typ zemiakov je najlepší na tento recept?

Na prípravu chutných zemiakových smaženiek sú najvhodnejšie zemiaky varného typu C. Tieto zemiaky sa vyznačujú:

Vysokým obsahom škrobu: Škrob je dôležitý pre dosiahnutie chrumkavej kôrky a zabraňuje rozpadaniu zemiakov počas vyprážania.

Múčnatou dužinou: Vďaka múčnatej dužine sa zemiaky ľahko rozvaria a po vychladnutí a rozdrvení sa z nich stane vláčna a tvárna hmota, z ktorej sa dajú tvarovať placky.

Jednoduché roztlačenie: Zemiaky typu C sa po uvarení ľahko roztlačia na kašu, ktorá je ideálna na prípravu zemiakových placiek.

Na zemiakové smaženky so syrom potrebujeme:

 

 

6 zemiakov (800 g)

1 pohár kukuričného škrobu (100 g)

150 g strúhaného syra

petržlenovú vňať

1 ČL soli

Na obalenie:

1 vajce

1 šálku strúhanky

Na vysmážanie:

rastlinný olej

Postup:

Zemiaky ošúpeme a umyjeme. Nakrájame na malé kocky.

Nakrájané zemiaky vložíme do hrnca a po okraj zalejeme vodou.

 

 

Prikryjeme pokrievkou a varíme do mäkka.

Uvarené zemiaky precedíme cez sitko. Zemiaky roztlačíme na pyré.

Do misky s roztlačenými zemiakmi pridáme škrob a dobre premiešame.

Ďalej pridáme nastrúhaný syr, nasekanú petržlenovú vňať a soľ.

Miesime rukami, kým zmes nedosiahne konzistenciu cesta.

 

 

Ruky si vymastíme rastlinným olejom.

Z cesta vytvarujeme podlhovasté krokety a poukladáme ich na podnos.

V samostatnej miske vyšľaháme vajce.

Kroketu obalíme najprv vo vajíčku a potom v strúhanke.

Na panvici zohrejeme väčšie množstvo oleja.

Vložíme krokety a z oboch strán smažíme do zlatista.

 

 

Môžeme servírovať.

Tipy:

Pre pikantnejšiu chuť môžete do zemiakovej kaše pridať nasekanú cibuľku, pažítku alebo petržlenovú vňať.

Ak nemáte radi strúhanku, môžete zemiakové placky obaliť aj v sezamových semienkach.

Zemiakové smaženky so syrom sú výborné aj ako príloha k mäsu alebo zelenine.

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes