plny-hrniec_transparent_negativ.png

Čo piecť cez víkend? Máme pre vás viac ako 17 vynikajúcich RECEPTOV na koláče a dezerty, ktoré musíte skúsiť!

Fantastické dezerty s chuťou a vôňou kávy, ktoré určite potešia aj tých najnáročnejších maškrtníkov.

Kávové zrná

Potrebujeme:

4 lyžice mlieka

5 lyžíc instantnej kávy

200 g masla

200 g smotany na šľahanie (33%)

250 g cukru

3-4 lyžice kakaa

650 g hladkej múky

Na polevu:

Horkú čokoládu

Maslo

Postup:

Kávu rozpustíme v horúcom mlieku. Pridáme maslo, smotanu, kakao a všetko dôkladne premiešame. Do zmesi postupne pridávame múku a vypracujeme hladké cesto.

Z cesta oddelíme guľôčky, ktoré vyformujeme do tvaru kávových zŕn. Nakoniec na povrchu pomocou špáradla vytvoríme zárezy, podobne ako na zrnkách kávy.

Hotové zrnká preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov cca 15 minút.

Nakoniec potrieme čokoládovou polevou, ktorú sme si vytvorili z čokolády a maslo, rozpustených vo vodnom kúpeli. Zrniečka ale môžeme podávať aj bez polevy. Je to na vás!

Nutellovo-kávové rezy

Potrebujeme:

Na cesto:

90 g rozpusteného masla
1 lyžica granúl instantnej kávy
70 g práškového cukru
2 vajcia
1 lyžička vanilkového extraktu
80 g hladkej múky
20 g kakaa
1/4 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
1/4 lyžičky soli

Na krém:

2 lyžičky instantnej kávy
1 lyžica teplej vody
100 g nutelly
240 ml smotany na šľahanie (použila som 33%)

Na vrch:

kúsok čokolády

Voliteľné: kyslá smotana na potrenie korpusu

Postup:

V rozohriatom masle rozpustíme instantnú kávu a následne zašľaháme cukor. Postupne vmiešame vajcia a vanilkový extraktextrakt. Po častiach zapracujeme múku s kakaom, kypriacim práškom a soľou. Cesto dôkladne miešame, kým sa ingrediencie nespoja.

Zapekaciu misu (27 x 17 cm) vyložíme papierom na pečenie, alebo vymastíme a vysypeme múkou. Cesto rozprestrieme na dno formy a dáme piecť do predhriatej rúry 180 asi 15 minút – otestujeme špajdlou. Korpus necháme vychladnúť.

Na krém rozpustíme instantnú kávu v teplej vode a primiešame nutellu. V inej mise do tuha vyšľaháme smotanu a opatrne ju zmiešame s nutellou.

Vychladnutý korpus vyberieme z formy a ja som ho potrela kyslou smotanou, ktorá mi ostala z iného dezertu (ale to v originál recepte nie je). Krém rovnomerne rozotrieme na korpus a necháme cez noc stuhnúť v chladničke.

Povrch rezov ozdobíme čokoládou.

5-minútové tiramisu do pohárov

Potrebujeme (na 3 veľké poháre a 6 malých):

200 g akýchkoľvek sladkých sušienok alebo piškót

200 g nízkotučného tvarohu

100 g kyslej smotany

50 g práškového cukru

Vychladnutú kávu (pripravenú z 1 lyžičky kávy)

Pár kvapiek vanilkovej esencie (môžeme nahradiť vanilkovým cukrom)

Kakao na posypanie

Postup:

Tvaroh zmiešame s kyslou smotanou, cukrom a vanilkou. Sušienky rozmixujeme v mixéry. Do pohárov vrstvíme sušienky a pokvapkáme kávou a následne krém. Ja to robím tak, že na dno navrstvím krém, naň sušienky, pokvapkám kávou a opäť krém. Nakoniec posypeme kakaom, alebo dozdobíme orieškami či čokoládou. Môžete na vrsch aj kvapnúť trochu rumu. Vložíme do chladničky vychladnúť.

Orechovo kávové rezy

Potrebujeme:

3 lyžice múky

6 vajec

150 g kr. cukru

150 g orechov – mletých

½ bal. Prášku do pečiva

Štipku soli

Na krém:

300 ml mlieka

3 lyžice hladkej múky

1 lyžicu kávy (rozpustnej)

1 bal. Vanilkového cukru

250 g masla alebo margarínu izbovej teploty

180 g práškového cukru

5 lyžičiek mletých orechov

Na vrch:

150 g horkej čokolády

50 g masla – rozpusteného

Postup:

Vajcia rozdelíme na bielky a žĺtky. Biely s časťou cukru ušľaháme na tuhý sneh. Žĺtky zmiešame so zvyšným cukrom do svetlej peny. Potom postupne vmiešame múku, orechy, soľ a prášok do pečiva.

Nakoniec opatrne vmiešame aj sneh a takto prirpavené cesto navrstvíme na plech vystlaný papierom na pečenie, alebo vymastený. Pečieme pri teplote 180 stupňov 25-30 minút. Keď sa cesto ochladí, vložte ho opäť na plech.

Mlieko nalejeme do hrnca a  vmiešame doň múku, kávu a vanilkový cukor – za stáleho miešania uvaríme hustý puding, ktorý následne odložíme vychladnúť.

Maslo alebo margarín našľaháme s cukrom a pridáme aj orechy, potom túto zmes vmiešame do vychladnutého kávového pudingu. Krém rovnomerne aplikujeme na cesto a nakoniec prelejme maslovo-čokoládovou zmesou, ktorú sme si rozpustili vo vodnom kúpeli. Dáme stuhnúť a môžeme podávať!

Prezidentské rezy

Prezidentské rezy: Neprekonateľný zákusok, ktorý ochutnáte raz a budete ho chcieť na stole každý týždeň!

Potrebujeme:

Na cesto:

6 ks vajec

120 g práškového cukru

120 g polohrubej múky

2 lyžice kakaa

1 lyžica kypriaceho prášku do pečiva

8 lyžíc vriacej vody

3 lyžičky rozpustnej kávy

2 lyžice oleja

Na krém:

500 ml mlieka

2 bal.pudinky Caffé Latte Premium (Dr.Oetker) – alebo aj obyčajný karamelový či čokoládový

3 lyžice práškového cukru

3 lyžice krupicového cukru

2 lyžičky rozpustnej kávy (v sypkom stave)

200 g masla

2 lyžice rumu

200 g hustej kyslej smotany (minimálne 16% tuku)

Nakoniec:

2 tégliky 40% smotany na šľahanie

Poleva:

Olej a čokoláda na varenie

Postup:

Celé vajcia vyšľaháme s cukrom a horúcou kávou. Múku s kakaom a kypriacim práškom preosejeme a spoločne s olejom po častiach pridávame k tekutej zmesi.

Plech s vyšším okrajom (35 x 25 cm) vystelieme papierom na pečenie, ktorý ešte potrieme olejom alebo maslom. V rúre vyhriatej na 180 stupňov pečieme cca 10 minút. Na mriežke necháme celkom vychladnúť.

V mlieku uvaríme pudingy spolu s 3 lyžicami krupicového cukru a necháme vychladnúť. Zmäknuté maslo ušľaháme s práškovým cukrom a kávou do peny. Potom po častiach pridáváme chladný puding, kyslú smotanu a rum. Šľaháme dohladka.

Tento krém nanesieme na chladný korpus a cukrársku kartou alebo tortovým nožom uhladíme. Šľahačky vyšľaháme dotuha a nanesieme na krém. Nakoniec pokvapkáme rozpustenou čokoládou s olejom.

Krémové capuccino poháre

Krémové capuccino poháre

Vynikajúci dezert na spríjemnenie popoludnia s úžasnou vôňou kávy a krémovou chuťou čerstvého tvarohu. Mňam!

Potrebujeme:

450 g tvarohu

1/3  + ½ šálky práškového cukru

2 lyžičky instantnej kávy

300 g kvalitnej tmavej čokolády

500 ml smotany na šľahanie (33%)

Postup:

Najskôr si pripravíme čokoládovú smotanu. Do hrnca prelejeme 200 ml smotany, preložíme na plameň a zahrejeme (odložíme si bokom dve lyžice teplej smotany). Do zvyšnej smotany vložíme čokoládu a necháme na plameni, kým sa čokoláda celkom nerozpustí.

Instantnú kávu rozpustíme v dvoch lyžiciach teplej smotany.

Tvaroh, 1/3 šálky cukru a rozpustenú kávu vyšľaháme dohladka.

Čokoládovú smotanu necháme vychladnúť. Zvyšnú smotanu vyšľaháme so zvyšným práškovým cukrom na tuhú šľahačku a môžeme začať vrstviť.

Na dno dezertných pohárov navrstvíme tvarohovo-kávový krém, zalejeme čokoládovou smotanou a na vrch navrstvíme šľahačku.

Vložíme na minimálne 15 minút stuhnúť do chladničky.

Môžeme dozdobiť ovocím, čokoládovými hoblinkami a lístkami mäty.

Orechové rezy s cappuccino krémom

Potrebujeme:

Na cesto:

  • 5 bielkov
  • 2 žĺtky
  • 6 lyžíc kr. cukru
  • 6 lyžíc mletých orechov
  • 10 lyžíc vlažného/teplého mlieka
  • 7 lyžice hl. múky
  • soľ
  • 1 bal. prášok do pečiva
  • 1 lyžičku kakaa

Cappuccino krém:

  • 4 žĺtky
  • 600 ml mlieka
  • 150 g cukru
  • 40 g škrobu
  • 25 g múky
  • 3 vrecká cappuccina, alebo 3 lyžice
  • soľ
  • 250 g masla

Kávový krém:

  • 4 žĺtky
  • 80 g práškového cukru
  • 3 lyžice mlieka
  • 100 ml uvarenej silnej kávy (rozpustnej)
  • 3 lyžičky mletých orechov
  • 200 g masla

Na vrch:

  • 500 ml smotany na šľahanie, želatínový stužovač za studena

Postup:

Na cesto si vyšľaháme bielky, pridáme soľ, cukor a vyšľaháme tuhý sneh. Postupne vmiešame žĺtky (po jednom) a nakoniec aj sypké prísady – múku, prášok do pečiva, kakao a orechy. Ručne premiešame, aby sme zachovali nadýchanú konzistenciu. Nakoniec pridáme vlažné mlieko. Cesto rovnomerne navrstvíme na veľký plech vystlaný papierom na pečenie. Uhladíme a vo vyhriatej rúre pečieme pri teplote 180 stupňov asi 25 minút (podľa rúry). Po upečení a vychladnutí cesto rozdelíme na 4 rovnaké časti.

Na kávový krém uvaríme kávu. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny a šľaháme vo vodnom kúpeli. Pridáme mlieko, kávu, orechy a šľaháme do zhustnutia. Zložíme z vodného kúpeľa a nakoniec do zmesi všľaháme maslo.

Pre cappuccino krém  si vyšľaháme žĺtky do peny, pridáme soľ, cukor, múku, škrob a dobre premiešame. Pridáme mlieko, cappuccino prášok a zmes preložíme na plameň. Za stáleho miešania varíme, až kým nedostaneme hustý a homogénny krém. Potom zložíme hrniec z ohňa a všľaháme maslo.

Poskladáme tortu: Na prvý plát cesta nanesieme 1/2 cappuccino krému, prikryjeme druhým plátom, 1/2 kávového krému a takto opakujeme. Poslednú vrstvu plát cesta.

Tortu ozdobíme šľahačkou, ktorú klasicky vyšľaháme a zahustíme stužovačom za studena, ktorý pripravíme podľa návodu.

1 2

Dnes najobľúbenejšie