Tento recept na piškótu bez prášku do pečiva by mal mať čestné miesto v každom zošite s receptami.
Toto je najlepší základ pre skvelé koláče a iné dezerty. Stačí poznať jeden trik z portálu pysznosci.
Vysoká piškóta, ktorá nepadá, je rovná a neobsahuje prášok do pečiva, je snom každého cukrára.
Na jednej strane to nie je žiadna veda. Existujú totižto oveľa náročnejšie recepty, v porovnaní s ktorými sa piškóta javí ako triviálna.
Kto však piškótu už vyskúšal, vie, aké ľahké je urobiť chybu, ktorá môže jednoducho skončiť fiaskom.
Piškóta bez prášku do pečiva – jednoduchý patent
Ak chcete pripraviť piškótu bez prášku do pečiva, ktorá nespadne a udrží tvar, pridajte do cesta hladkú múku alebo zemiakový škrob, a najmä dobre vyšľahaný sneh z bielkov.
Čo to presne znamená a ako treba šľahať?
Šľahať by ste bielky nemali príliš krátko, ale ani príliš dlho, pretože z „prešľahaných“ bielkov nebude nikdy dokonalá piškóta.
Postupujte presne podľa nižšie uvedených odporúčaní a pripravíte vysoký a nadýchaný koláč.
Na začiatku procesu prípravy snehu z vaječných bielkov je kľúčové opatrne oddeliť bielky od žĺtkov.
Dokonca aj najmenšie množstvo žĺtka môže narušiť proces šľahania.
Ďalším dôležitým prvkom, ktorý si musíte zapamätať, je, že ako misa, v ktorej budete penu šľahať, tak aj metlička musia byť dôkladne umyté a vysušené.
Nesmú byť mokré a ani mastné.
Okrem toho by ste penu nemali šľahať príliš dlho.
Bielky, ktoré boli „prešľahané“, sa začnú oddeľovať a zavodňovať, čo môže negatívne ovplyvniť konečný výsledok.
Na vytvorenie piškótového cesta bez prášku do pečiva sú dokonale vyšľahané bielky nevyhnutnosťou.
Na prípravu piškóty bez prášku do pečiva potrebujeme:
6 veľkých vajec
200 g práškového cukru
140 g pšeničnej hladkej tortovej múky
55 g zemiakového škrobu
Postup:
Bielky oddelíme od žĺtkov a potom ich dotuha vyšľaháme.
Ku koncu šľahania za stáleho šľahania po častiach pridávame cukor.
Potom postupne, jeden po druhom, za stáleho šľahania pridávame žĺtky.
Do vajíčkovej zmesi pridáme preosiatu múku a škrob.
Všetko spolu jemne ručne premiešame vareškou.
Tortovú formu (23 cm alebo 25 cm) vystelieme papierom na pečenie.
Potom cesto nalejeme do formy a zarovnáme.
Piškótu pečieme cca 35-40 minút pri teplote 170°C alebo do tzv. suchej špajdle.
Po upečení vyberieme horúcu piškótu z rúry a pustíme ju na podlahu alebo kuchynskú dosku z výšky cca 20-30 cm.
Necháme vychladnúť pri izbovej teplote.
Prajeme vám dobrú chuť!