plny-hrniec_transparent_negativ.png

Čo piecť cez víkend? Máme pre vás viac ako 17 vynikajúcich RECEPTOV na koláče a dezerty, ktoré musíte skúsiť!

Fantastické dezerty s chuťou a vôňou kávy, ktoré určite potešia aj tých najnáročnejších maškrtníkov.

Fantastické dezerty s chuťou a vôňou kávy, ktoré určite potešia aj tých najnáročnejších maškrtníkov.

Vynikajúce kávové rezy

Potrebujeme (plech 20 × 20 cm):

Cesto:

2 vajcia

5 polievkových lyžíc cukru (približne 60 g)

2 polievkové lyžice pšeničnej múky hladkej (približne 20 g)

2 lyžice zemiakového škrobu (približne 30 g)

1 polievková lyžica kakaa (približne 7 g)

1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva (3 g)

Kávový krém:

250 ml 30% smotany na šľahanie

2 čajové lyžičky želatíny

2 polievkové lyžice instantnej kávy (možno ju nahradiť obyčajnou kávou alebo 4 polievkovými lyžicami cappuccina)

1 lyžica práškového cukru

Na vrch:

250 ml 30%smotany na šľahanie

2 polievkové lyžice práškového cukru

Stužovač

20-30 g tmavej čokolády

Na máčanie:

1 čajová lyžička kávy rozpustená v 3 polievkových lyžiciach vody

Postup:

Piškóta: Vajíčka vyšľahajte s cukrom, potom znížte otáčky a postupne pridajte všetky sypké prísady – vymiešajte jednotné cesto, ktoré navrstvite na plech vystlaný papierom.

Pečte na 180 ° C po dobu 30 minút.

Krém: Želatína (napučaná) a káva sa rozpustí v 2 polievkových lyžiciach horúcej vody (30 ml) a nechá sa vychladnúť. Nalejte smotanu do misky a vyšľahajte s práškovým cukrom na nadýchanú hmotu. Za stáleho miešania postupne nalejte želatínu, kávu a dôkladne premiešajte. Upečenú a vychladnutú piškótu pokropte kávou a navrstvite na ňu kávový krém.

Vrchná časť: Nalejte studenú smotanu do misky a vyšľahajte ju spolu s práškovým cukrom na tuhú penu. Za  stáleho miešania pridajte rozpustenú želatínu. Natrite na vrch dezertu a posypte strúhanou čokoládou. Podávajte vychladené!

Zákusok čierny les

V našej rodine je tento krémový zákusok číslo 1. je veľmi jednoduchá a veľmi, veľmi chutný!

Potrebujeme:

Piškóta:

6 vajec

6 lyžíc cukru

5 lyžíc hladkej múky

1 lyžica nesladeného kakaového prášku

1 lyžičku prášku do pečiva

krém:

1 bal. vanilkový puding

2,5 dl čerešňovej šťavy

1 dl vody

25 dkg masla

20 dkg práškového cukru

Čerešne

Vrch:

3 smotany na šľahanie a stužovače do šľahačky

Postup:

Vajcia rozdelíme na bielky a žĺtky. Vaječné žĺtky sa vyšľahajú s cukrom. Potom pridajte múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakaovým práškom. Nakoniec vmiešajte vyšľahný tuhý sneh. Cesto navrstvíme na plech 30 × 35 cm, vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 170 stupňov, 20 minút – test špáradlom.

Na krém ušľaháme vanilkový puding  s čerešňovou šťavou a vodou. Maslo sa vyšľahá s práškovým cukrom a vmieša sa do vychladeného pudingu.  Vmiešame aj čerešne podľa chuti.

Šľahačku vyšľaháme so sužovačmi – pudingový krém navrstvíme na cesto a na vrch rozotrieme šľahačku. Ozdobíme podľa vkusu.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Hrnčekové kávové rezy

Potrebujeme:

6 vajec

100 g kr. cukru

4 lyžice medu

50 ml oleja

1 bal. prášok do pečiva

3 lyžice kakaa

1 hrnček múky

Náplň:

600 ml mlieka

4 žĺtky

100 g kr. cukru

20 g hl. múky

3 lyžičky rozpustnej kávy alebo cappuccina

200 g masla

Štipku soli

Čokoládová poleva na ozdobenie (horká čokoláda rozpustená s trochou oleja)

Postup:

Najskôr si pripravíme cesto. Vajcia vyšľaháme s cukrom a medom, pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva a napokon aj olej. Podľa veľkosti vajec možno budete potrebovať viac, alebo trošku menej múky.

Cesto si rozdelíme na tri časti a upečieme tri pláty na opačnej strane plechu. Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 30 minút.

Medzitým  pripravíme krém. Vymiešame si žĺtka s cukrom, pridáme aj štipku soli. Aby bol krém hustejší, pridáme múku. Do hrnca si dáme mlieko, pridáme kávu/cappuccino a necháme zovrieť, potom vmiešame žĺtkovú hmotu a na slabom plameni uvaríme hustý krém. Do ešte teplého (nie horúceho) krému vmiešame maslo.

Na prvú vrstvu upečeného cesta navrstvíme časť krému, prekryjeme druhým plátom, opäť dáme krém, vrstvu cesta a na vrch krém. Polejeme čokoládovou polevou a necháme ho stuhnúť v chladničke.

Jožkove rezy

Potrebujeme:

6 ks vajec

200 g kr. cukor

1 ks. vanilkový cukor

125 ml minerálka

125 ml olej

200 g múka

200 g Čokoláda, najemno nastrúhaná

200 g orechy namleté

1 ks prášok do pečiva

Krém:

750 ml kyslá smotana

500 ml jogurt biely

150 g Práškový cukor

10 plátkov želatíny

500 ml smotany na šľahanie (vyšľahanej)

600 g Maliny čerstvé alebo mrazené

Piškóty alebo maslové sušienky

Na namáčanie:

1 / 2 šálky mlieka

1 polievková lyžica rumu

Strúhaná čokoláda na posypanie

Postup:

Vyšľahajte vajcia s cukrom, vanilkovým cukrom a minerálkou do peny. Pridajte olej, múku zmiešanú s čokoládou, orechmi a práškom do pečiva. Cesto rozotrite na plech pokrytý papierom a vymastený. Pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov 30-40 minút. Nechajte vychladnúť.
Na krém najprv namočte želatínu v studenej vode. Zmiešajte kyslú smotanu, jogurt a cukor. Želatínu rozpustite podľa návodu a premiešajte. Do krému pridáme želatínu aj šľahačku.
Vychladené cesto potrite trochou krému. Zmiešajte mlieko a rum, namáčajte do nich piškóty a uložte na krém. Prikryte ďalším krémom, ovocím a zvyškom krému. Chladíme 4-5 hodín.
Nakoniec posypte strúhanou čokoládou.

Salko-kávové rezy

Potrebujeme:

Cesto:

3/4 – 1 hrnček cukru (podľa toho, koľko sladíte)

2 hrnčeky poloh. múky

1 prášok do pečiva

3 vajcia

hrnček mlieka

pol hrnčeka oleja

2 lyžice kakaa.

Krém:

uvarené salko (ja si viem uvariť deň vopred, prípadne môžete skúsiť kupované karamelové salko)

1 maslo (250 g)

1 nízkotučný tvaroh vo vaničke

Ďalej:

Detské piškóty

Uvarená káva, trocha rumu alebo griotky

Postup:

Vajíčka vyšľaháme s cukrom, prilejeme mlieko, olej, prisypávame múku a kakao, chvíľu šľaháme a vlejeme na plech  42x32cm. Pečieme na 170 ° asi 20 min (alebo podľa vašej rúry).

Vyšľaháme si zmäknuté maslo a pridáme vychladené karamelizované salko – spolu prešľaháme a postupne prišľaháme aj tvaroh.

Tenkú vrstvu krému dáme na korpus (ak sa vám bude zdať riedka, nebojte sa tuhne chvíľku po chvíľke).

Piškóty máčame v kávičku do ktorého pre chuť pridáme trochu griotky alebo rumu a ukladáme na korpus s krémom. Na piškóty navŕšime zvyšok krému, dozdobíme podľa fantázie (hoblinky čokolády alebo rozpustená čokoláda) a šup do chladničky.

Vychladený zákusok je absolútne neodolateľný.

Nepečený krémeš

Potrebujeme:

300 g maslových sušienok

Jablková plnka:

600 g (očistené nahrubo postrúhané) jablká

1 bal. puding vanilkový

2 dl voda

zo 1/4 citróna šťava citrónová

Pudingová plnka:

450-500 ml mlieko

1 bal. puding vanilkový

1 PL cukor krupicový

1 PL múka hladká

2 ks vajce

štipka soľ

250 g tvaroh jemný

Poleva:

100 g čokoláda horká

100 g (33 % a viac) smotana na šľahanie

Postup:

Najskôr si pripravíme jablkovú plnka – očistené a nahrubo postrúhané jablká, ktoré som pokvapkala citrónovou šťavou, aby si zachovali farbu dáme do širšieho hrnca, pridáme asi 1/2 dl vody a na slabšom plameni dusíme – po cca 8-10 minútach pridáme puding rozmiešaný vo vode a za stáleho miešania varíme do zhustnutia.

Nasleduje pudingová plnka: Ako ďalší krok som si pripravila puding.

Dala som zohriať 2/3 mlieka s cukrom.

V zvyšnej tretine mlieka rozmiešame puding, múku, žĺtky a túto zmes pridáme do vriaceho mlieka a uvaríme puding, ktorý za občasného miešania necháme sčasti vychladnúť.

Pokiaľ puding chladne, vyšľaháme bielky so štipkou soli na tuhý sneh. Do teplého pudingu vmiešame tvaroh a nakoniec zľahka sneh.

Na menší pekáč alebo do vhodnej nádoby s bokmi (cca 25 x 30 cm) rozložíme polovicu sušienok.

Rozotrieme jablkovú zmes a uhladíme.

Na jablkovú vrstvu rozotrieme pudingovú plnku, uhladíme a rozložíme druhú polovicu sušienok.

Nakoniec polejeme čokoládovou ganache (zohrejem smotanu po bod varu a horúcou zalejem polámanú čokoládu, nechám minútku postáť a rozmiešam na hladkú polevu), prípadne klasickou čoko polevou.

Žlté rezy

Potrebujeme:

6 bielkov

7 lyžíc cukor kryštálový

7 lyžíc múka polohrubá

2 lyžičky citrónovej kôry

Krém:

7 ks žĺtky

10 lyžíc cukor kryštálový

2 bal. Zlatý klas

1 l mlieko

250 g (alebo Hera) maslo

Šťava a kôra z 1 citróna (ja dávam veľký citrón)

Dokončenie:

400 – 500 ml šľahačka na šľahanie 33%

1 – 2 bal Smetafix

Na zdobenie:

Šľahačka

Postup:

Bielky a cukor kryštál vyšľaháme do hustej peny, postupne po lyžiciach pridávame múku a zľahka premiešame. Nakoniec vmiešame aj citrónovú kôru. Vznikne nám bielkové cesto.

Plech 29 x 39 cm vyložíme papierom na pečenie, cesto rovnomerne rozotrieme a dáme piecť na 180 stupňov 20 minút. Medzitým si pripravíme plnku, krém.

Vaječné žĺtky, mlieko 200 ml a puding rozhabarkujeme. Zvyšok mlieka, cukor kryštál dáme do misky a varíme. Keď mlieko zovrie, vlejeme pripravenú zmes uvaríme hladký krém.  Keď máme uvarení vmiešame doň maslo ešte za horúca, aby sa rozpustilo a úplne nakoniec vmiešame aj citrónovú kôru a šťavu (trochu šťavy si môžeme odložiť bokom na pokvapkanie cesta). Dáme vychladnúť.

Na upečený korpus rovnomerne rozotrieme krém. Dáme do chladničky stuhnúť. Nakoniec si pripravíme šľahačku. Vyšľaháme a rovnomerne rozotrieme na krém. Vrch dozdobíme šľahačkou a dáme vychladnúť.

Pokračovanie článku nájdete na druhej strane

Najlepšie recepty na dnes