Fantastické dezerty s chuťou a vôňou kávy, ktoré určite potešia aj tých najnáročnejších maškrtníkov.
Vynikajúce kávové rezy
Potrebujeme (plech 20 × 20 cm):
Cesto:
2 vajcia
5 polievkových lyžíc cukru (približne 60 g)
2 polievkové lyžice pšeničnej múky hladkej (približne 20 g)
2 lyžice zemiakového škrobu (približne 30 g)
1 polievková lyžica kakaa (približne 7 g)
1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva (3 g)
Kávový krém:
250 ml 30% smotany na šľahanie
2 čajové lyžičky želatíny
2 polievkové lyžice instantnej kávy (možno ju nahradiť obyčajnou kávou alebo 4 polievkovými lyžicami cappuccina)
1 lyžica práškového cukru
Na vrch:
250 ml 30%smotany na šľahanie
2 polievkové lyžice práškového cukru
Stužovač
20-30 g tmavej čokolády
Na máčanie:
1 čajová lyžička kávy rozpustená v 3 polievkových lyžiciach vody
Postup:
Piškóta: Vajíčka vyšľahajte s cukrom, potom znížte otáčky a postupne pridajte všetky sypké prísady – vymiešajte jednotné cesto, ktoré navrstvite na plech vystlaný papierom.
Pečte na 180 ° C po dobu 30 minút.
Krém: Želatína (napučaná) a káva sa rozpustí v 2 polievkových lyžiciach horúcej vody (30 ml) a nechá sa vychladnúť. Nalejte smotanu do misky a vyšľahajte s práškovým cukrom na nadýchanú hmotu. Za stáleho miešania postupne nalejte želatínu, kávu a dôkladne premiešajte. Upečenú a vychladnutú piškótu pokropte kávou a navrstvite na ňu kávový krém.
Vrchná časť: Nalejte studenú smotanu do misky a vyšľahajte ju spolu s práškovým cukrom na tuhú penu. Za stáleho miešania pridajte rozpustenú želatínu. Natrite na vrch dezertu a posypte strúhanou čokoládou. Podávajte vychladené!
Zákusok čierny les
V našej rodine je tento krémový zákusok číslo 1. je veľmi jednoduchá a veľmi, veľmi chutný!
Potrebujeme:
Piškóta:
6 vajec
6 lyžíc cukru
5 lyžíc hladkej múky
1 lyžica nesladeného kakaového prášku
1 lyžičku prášku do pečiva
krém:
1 bal. vanilkový puding
2,5 dl čerešňovej šťavy
1 dl vody
25 dkg masla
20 dkg práškového cukru
Čerešne
Vrch:
3 smotany na šľahanie a stužovače do šľahačky
Postup:
Vajcia rozdelíme na bielky a žĺtky. Vaječné žĺtky sa vyšľahajú s cukrom. Potom pridajte múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakaovým práškom. Nakoniec vmiešajte vyšľahný tuhý sneh. Cesto navrstvíme na plech 30 × 35 cm, vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 170 stupňov, 20 minút – test špáradlom.
Na krém ušľaháme vanilkový puding s čerešňovou šťavou a vodou. Maslo sa vyšľahá s práškovým cukrom a vmieša sa do vychladeného pudingu. Vmiešame aj čerešne podľa chuti.
Šľahačku vyšľaháme so sužovačmi – pudingový krém navrstvíme na cesto a na vrch rozotrieme šľahačku. Ozdobíme podľa vkusu.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Hrnčekové kávové rezy
Potrebujeme:
6 vajec
100 g kr. cukru
4 lyžice medu
50 ml oleja
1 bal. prášok do pečiva
3 lyžice kakaa
1 hrnček múky
Náplň:
600 ml mlieka
4 žĺtky
100 g kr. cukru
20 g hl. múky
3 lyžičky rozpustnej kávy alebo cappuccina
200 g masla
Štipku soli
Čokoládová poleva na ozdobenie (horká čokoláda rozpustená s trochou oleja)
Postup:
Najskôr si pripravíme cesto. Vajcia vyšľaháme s cukrom a medom, pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva a napokon aj olej. Podľa veľkosti vajec možno budete potrebovať viac, alebo trošku menej múky.
Cesto si rozdelíme na tri časti a upečieme tri pláty na opačnej strane plechu. Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 30 minút.
Medzitým pripravíme krém. Vymiešame si žĺtka s cukrom, pridáme aj štipku soli. Aby bol krém hustejší, pridáme múku. Do hrnca si dáme mlieko, pridáme kávu/cappuccino a necháme zovrieť, potom vmiešame žĺtkovú hmotu a na slabom plameni uvaríme hustý krém. Do ešte teplého (nie horúceho) krému vmiešame maslo.
Na prvú vrstvu upečeného cesta navrstvíme časť krému, prekryjeme druhým plátom, opäť dáme krém, vrstvu cesta a na vrch krém. Polejeme čokoládovou polevou a necháme ho stuhnúť v chladničke.
Jožkove rezy
Potrebujeme:
6 ks vajec
200 g kr. cukor
1 ks. vanilkový cukor
125 ml minerálka
125 ml olej
200 g múka
200 g Čokoláda, najemno nastrúhaná
200 g orechy namleté
1 ks prášok do pečiva
Krém:
750 ml kyslá smotana
500 ml jogurt biely
150 g Práškový cukor
10 plátkov želatíny
500 ml smotany na šľahanie (vyšľahanej)
600 g Maliny čerstvé alebo mrazené
Piškóty alebo maslové sušienky
Na namáčanie:
1 / 2 šálky mlieka
1 polievková lyžica rumu
Strúhaná čokoláda na posypanie
Postup:
Vyšľahajte vajcia s cukrom, vanilkovým cukrom a minerálkou do peny. Pridajte olej, múku zmiešanú s čokoládou, orechmi a práškom do pečiva. Cesto rozotrite na plech pokrytý papierom a vymastený. Pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov 30-40 minút. Nechajte vychladnúť.
Na krém najprv namočte želatínu v studenej vode. Zmiešajte kyslú smotanu, jogurt a cukor. Želatínu rozpustite podľa návodu a premiešajte. Do krému pridáme želatínu aj šľahačku.
Vychladené cesto potrite trochou krému. Zmiešajte mlieko a rum, namáčajte do nich piškóty a uložte na krém. Prikryte ďalším krémom, ovocím a zvyškom krému. Chladíme 4-5 hodín.
Nakoniec posypte strúhanou čokoládou.
Salko-kávové rezy
Potrebujeme:
Cesto:
3/4 – 1 hrnček cukru (podľa toho, koľko sladíte)
2 hrnčeky poloh. múky
1 prášok do pečiva
3 vajcia
hrnček mlieka
pol hrnčeka oleja
2 lyžice kakaa.
Krém:
uvarené salko (ja si viem uvariť deň vopred, prípadne môžete skúsiť kupované karamelové salko)
1 maslo (250 g)
1 nízkotučný tvaroh vo vaničke
Ďalej:
Detské piškóty
Uvarená káva, trocha rumu alebo griotky
Postup:
Vajíčka vyšľaháme s cukrom, prilejeme mlieko, olej, prisypávame múku a kakao, chvíľu šľaháme a vlejeme na plech 42x32cm. Pečieme na 170 ° asi 20 min (alebo podľa vašej rúry).
Vyšľaháme si zmäknuté maslo a pridáme vychladené karamelizované salko – spolu prešľaháme a postupne prišľaháme aj tvaroh.
Tenkú vrstvu krému dáme na korpus (ak sa vám bude zdať riedka, nebojte sa tuhne chvíľku po chvíľke).
Piškóty máčame v kávičku do ktorého pre chuť pridáme trochu griotky alebo rumu a ukladáme na korpus s krémom. Na piškóty navŕšime zvyšok krému, dozdobíme podľa fantázie (hoblinky čokolády alebo rozpustená čokoláda) a šup do chladničky.
Vychladený zákusok je absolútne neodolateľný.
Nepečený krémeš
Potrebujeme:
300 g maslových sušienok
Jablková plnka:
600 g (očistené nahrubo postrúhané) jablká
1 bal. puding vanilkový
2 dl voda
zo 1/4 citróna šťava citrónová
Pudingová plnka:
450-500 ml mlieko
1 bal. puding vanilkový
1 PL cukor krupicový
1 PL múka hladká
2 ks vajce
štipka soľ
250 g tvaroh jemný
Poleva:
100 g čokoláda horká
100 g (33 % a viac) smotana na šľahanie
Postup:
Najskôr si pripravíme jablkovú plnka – očistené a nahrubo postrúhané jablká, ktoré som pokvapkala citrónovou šťavou, aby si zachovali farbu dáme do širšieho hrnca, pridáme asi 1/2 dl vody a na slabšom plameni dusíme – po cca 8-10 minútach pridáme puding rozmiešaný vo vode a za stáleho miešania varíme do zhustnutia.
Nasleduje pudingová plnka: Ako ďalší krok som si pripravila puding.
Dala som zohriať 2/3 mlieka s cukrom.
V zvyšnej tretine mlieka rozmiešame puding, múku, žĺtky a túto zmes pridáme do vriaceho mlieka a uvaríme puding, ktorý za občasného miešania necháme sčasti vychladnúť.
Pokiaľ puding chladne, vyšľaháme bielky so štipkou soli na tuhý sneh. Do teplého pudingu vmiešame tvaroh a nakoniec zľahka sneh.
Na menší pekáč alebo do vhodnej nádoby s bokmi (cca 25 x 30 cm) rozložíme polovicu sušienok.
Rozotrieme jablkovú zmes a uhladíme.
Na jablkovú vrstvu rozotrieme pudingovú plnku, uhladíme a rozložíme druhú polovicu sušienok.
Nakoniec polejeme čokoládovou ganache (zohrejem smotanu po bod varu a horúcou zalejem polámanú čokoládu, nechám minútku postáť a rozmiešam na hladkú polevu), prípadne klasickou čoko polevou.
Žlté rezy
Potrebujeme:
6 bielkov
7 lyžíc cukor kryštálový
7 lyžíc múka polohrubá
2 lyžičky citrónovej kôry
Krém:
7 ks žĺtky
10 lyžíc cukor kryštálový
2 bal. Zlatý klas
1 l mlieko
250 g (alebo Hera) maslo
Šťava a kôra z 1 citróna (ja dávam veľký citrón)
Dokončenie:
400 – 500 ml šľahačka na šľahanie 33%
1 – 2 bal Smetafix
Na zdobenie:
Šľahačka
Postup:
Bielky a cukor kryštál vyšľaháme do hustej peny, postupne po lyžiciach pridávame múku a zľahka premiešame. Nakoniec vmiešame aj citrónovú kôru. Vznikne nám bielkové cesto.
Plech 29 x 39 cm vyložíme papierom na pečenie, cesto rovnomerne rozotrieme a dáme piecť na 180 stupňov 20 minút. Medzitým si pripravíme plnku, krém.
Vaječné žĺtky, mlieko 200 ml a puding rozhabarkujeme. Zvyšok mlieka, cukor kryštál dáme do misky a varíme. Keď mlieko zovrie, vlejeme pripravenú zmes uvaríme hladký krém. Keď máme uvarení vmiešame doň maslo ešte za horúca, aby sa rozpustilo a úplne nakoniec vmiešame aj citrónovú kôru a šťavu (trochu šťavy si môžeme odložiť bokom na pokvapkanie cesta). Dáme vychladnúť.
Na upečený korpus rovnomerne rozotrieme krém. Dáme do chladničky stuhnúť. Nakoniec si pripravíme šľahačku. Vyšľaháme a rovnomerne rozotrieme na krém. Vrch dozdobíme šľahačkou a dáme vychladnúť.