Pre mňa absolútne zázračný recept. Mám ho skupiny o varení, kde ho zdieľala pani Janka. Verte alebo nie, to cesto je len z banánu a vajec, môžete si dať aj o polnoci!
Cesto (na 1 závin, ak chcete 3 záviny použite trojitú dávku):
2 zrelé banány
2 vajcia
1 lyžička medu
Plnka:
Maková:
150 g mletý mak
250 g mascarpone (môžete nahradiť tvarohom)
100 g zavárané ovocie
podľa chuti med
Čisto tvarohová náplň:
300 g tvaroh
1 žĺtok
med podľa chuti
Na zjemnenie kyslá smotana
Môžete skúsiť aj náplň orechovú – klasicky z mletých orechov, mne sa najviac osvedčili náplne tvaroh a mak
Ďalej:
1 žĺtok na potieranie
Postup:
Vajcia si rozdelíme na bielky a žĺtky. Banán si rozmixujeme spolu s medom so žĺtkami, získame hladkú jednotnú hmotu bez hrudiek. Zvlášť si vyšľaháme tuhý sneh z bielkov, ja doň zvyknem pridávať aj špetku soli, ale v recepte to nebolo. Obe hmoty zmiešame. Cesto natiahneme na plech vystlaný papierom na pečenie (rozmer 35 x 20) v tenkej vrstve a pečieme pri teplote 180°C cca 20 minút. Po upečení cesto necháme vychladnúť, zatiaľ si spravíme plnku. Na makovú náplň si zmeišame mak s tvarohom, medom, natrieme na cesto a uložíme ovocie. Cesto potom opatrne zrolujeme, budete prekvapení, no ide to celkom ľahko. Rolku poriadne stlačíme rukami a potrieme žĺtkom. Vložíme späť do rúry necháme piecť na 10 minút pri teplote 220°C. Čo sa týka ďalších závinov, postupujeme rovnako, do tvarohovej plnky odporúčam pridať aj hrozienka.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)