Výborné plnené slané vianočky upečené nekonvenčným spôsobom.
Samotná príprava chutného cesta vás pozitívne šokuje a výsledná chuť milo prekvapí.
Nezameniteľný recept na famóznu plnenú vianočku z youtube kanála Appetizing.tv-Baking Recipes.
Potrebujeme:
Na cesto:
250 ml teplého mlieka
10 g sušeného droždia
15 g kryštálového cukru
3 g soli
1 vajce
550 g múky
20 g masla
50 g šunky
35 g zelenej cibuľky
50 g tmavých olív
Na náplň:
20 ml oleja
1 cibuľu
3 g soli
2 g mletého čierneho korenia
1 vajce
30 g kôpru
50 g mozzarelly
Na potretie a posypanie:
1 vajce
10 g sezamových semienok
Postup:
Do misky nalejeme teplé mlieko.
Pridáme droždie a metličkou premiešame.
Misku prekryjeme utierkou a necháme 15 minút kysnúť.
Potom pridáme vajce, cukor, soľ a metličkou dôkladne vymiešame.
Pridáme múku.
Rukou vymiesime hladké cesto.
Cesto preložíme na stôl a roztiahneme prstami.
Potrieme maslom a pridáme nastrúhanú šunku.
Ďalej pridáme nakrájanú cibuľku a olivy.
Cesto zavrieme a vymiesime.
Cesto vložíme do misky, prekryjeme utierkou a necháme hodinu kysnúť.
Po uplynutí doby vyberieme cesto na stôl, pomúčime a prekrojíme na 9 rovnakých častí.
Na oleji osmažíme cibuľu do zlatista.
Vložíme ju do misky, pridáme vajce, soľ a čierne korenie.
Ďalej pridáme nasekaný kôpor, nastrúhanú mozzarellu a lyžicou premiešame.
Cesto rozvaľkáme, v strede potrieme plnkou a zrolujeme.
Formy vytvorené z tetrapaku vyložíme alobalom – použijeme hrubšiu vrstvu, aby nám vznikol obrys formy.
Tri rolky cesta zapletieme do tvaru vianočky (viď video) a vložíme do tetrapaku.
Prekryjeme utierkou a necháme 20 minút kysnúť.
Potom cesto potrieme vajíčkom a posypeme sezamom.
Alobal vyberieme z tetrapaku.
Vianočky v alobalovej forme uložíme na plech na pečenie, vložíme do rúry.
Pečieme 30 minút pri teplote 180°C – treba sledovať.
Po upečení necháme vychladnúť a môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: