Vynikajúci osviežujúci marhuľový koláčik, ktorý sa výborne hodí na letné mesiace.
Doma ho pripravujeme ako na bežiacom páse, keď že si ho deti nevedia vynachváliť.
Osviežujúci marhuľový koláč podľa receptu z youtube kanála Koch mal nach – lecker mit Rika Kienera.
Potrebujeme:
700 g odkôstkovaných marhúľ
50 g lúpaných mandlí
Na cesto:
250 g hladkej múky
50 g kukuričného škrobu
50 g mletých mandlí
1 vajce
175 g margarínu
100 g kryštálového cukru
8 g vanilkového cukru
Na náplň:
2 vajcia
100 g kryštálového cukru
24 g vanilkového cukru
1 ČL strúhanej citrónovej kôry
250 g kyslej smotany
60 g kukuričného škrobu
Postup:
Do misky pridáme múku, škrob, mleté mandle, vajce, zmäknutý margarín, cukor.
Mixérom vyšľaháme drobivé cesto.
Cesto vymiesime rukami, vytvarujeme z neho guľu a vložíme na 30 minút do chladničky.
Oddelíme si žĺtky od bielkov.
Do väčšej misy pridáme žĺtky, cukor, vanilkový cukor.
Rozšľaháme mixérom na krém.
Potom pridáme nastrúhanú citrónovú kôru, smotanu a škrob.
Dôkladne vyšľaháme.
Stôl posypeme múkou.
Položíme naň cesto, posypeme ho múkou.
Vyvaľkáme do kruhu.
Cesto vložíme do nevymastenej tortovej formy a zarovnáme okraje.
Formu vložíme do rúry.
Cesto pečieme 15 minút pri hornom a spodnom ohreve pri teplote 180°C.
Marhule rozštvrtíme a poukladáme na upečené cesto.
Do menšej nádoby pridáme bielky, vanilkový cukor a mixérom vyšľaháme na tuhý sneh.
Do krému opatrne vmiešame rozšľahané bielky a rovnomerne ho rozotrieme na marhule (nerozotierame cez vonkajší okraj cesta).
Vrch posypeme mandľovými lupienkami.
Formu vložíme do predhriatej rúry.
Pečieme asi 35 minút pri teplote 180°C.
Prajeme Vám dobrú chuť!
Video návod:
https://youtu.be/buZQfc1Dfhk