Fantastická recept na nekysnuté veľkonočné záviny, ktoré viete pripraviť skutočne za pár minút.
Ich tajomstvom je to, že cesto nemusí vôbec kysnúť, hoci obsahuje droždie.
Ide o vynikajúci, odskúšaný recept.
Potrebujeme:
Cesto:
1 kg polohrubej múky
3–4 pl kryštálového cukru
1 čl soli
1 prášok do pečiva
2 celé vajcia
300 ml oleja
500 ml mlieka (môže byť aj viac)
Kvások:
1 kocka kvasníc
1/2 čl práškového cukru
100 ml teplého mlieka
Maková plnka (na dva záviny):
250 g mletý mak
3 PlL lekvár marhuľový
50 ml olej rastlinný
Orechová plnka:
cca 200 g mletých vlašských orechov
100 ml horúceho mlieka
3 lyžice cukru alebo podľa chuti
1 vrecúško vanilkového cukru
2-3 plné lyžice hustého džemu alebo marmelády
Postup:
Nakoľko cesto nemusíme nechať kysnúť, pripravíme si najskôr kvások a plnku.
Do 100 ml teplého mlieka dáme 1/2 čl práškového cukru.
Rozlámeme kocku kvasníc.
Prikryjeme a necháme na teplom mieste nakysnúť.
Zmiešame suché ingrediencie (múka, cukor, soľ, prášok do pečiva).
Pridáme kvások s mliekom.
Následne pridáme 2 vajcia.
Postupne pridávame olej a 500 ml teplého mlieka.
Ručným mixérom vypracujeme cesto.
Rozdelíme cca na 4 časti.
Každú rozgúľame, naplníme plnkou.
Maková plnka:
Zamelieme mak, alebo použijeme mletý.
Do maku pridáme marhuľový lekvár, olej a premiešame.
Orechová plnka:
Na orechovú plnku zabaríme orechy horúcim mliekom a pridáme aj ostatné prísady.
Zrolujeme a preložíme na plech vyložený papierom na pečenie.
Koláče natrieme olejom, popicháme vidličkou a dáme do vyhriatej rúry. Pečieme v teplovzdušnej rúre pri 180°C do zlatista.
Po vybratí z trúby potrieme olejom.