Toto cesto využijete naozaj na všetko, je univerzálne na sladké aj slané pečenie. Robíme z neho záviny, buchty, koláče, pizzu, jednoducho všetko.
Do cesta nejde vajíčko, je veľmi vláčne a jemné, naozaj prvotriedne.
U nás v rodine sa tento recept dedí a rada ho posuniem aj ďalej, skúste a nebudete ľutovať.
Potrebujeme:
500 g múka hladká špeciál
150 ml olej
300 ml vlažné mlieko
1 KL soľ
1 PL cukor kryštál
1 sáčok sušeného droždia, alebo 1/2 kocky čerstvého
Postup:
Ak požívate čerstvé droždie, klasicky si pripravíme kvások z trochy vlažného mlieka, cukru a droždia.
Počkáme, kým kvások vyjde a následne zmiešame s ostatnými prísadami.
Ak používate sušené droždie, postup je ešte jednoduchší:
Zo surovín si zamiesime cesto tak, že pridáme všetky suroviny a nakoniec pridávame mlieko, ktoré musí byť vlažné.
Cesto poprášime hladkou múkou a necháme kysnúť na teplom mieste cca. 45 minút.
Potom z cesta môžete pripraviť dobroty podľa svojej chuti – prvotriedne záviny, buchty, koláče, alebo napríklad aj skvelú pizzu či slané slimáky.
Dnes sme robili langoše a boli skutočne prvotriedne, určite nebudete ľutovať.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Recept: redakcia tjn