Čím lepším by ste mohli začať svoj deň, ako bombastickými raňajkami? Tieto slimáky sú ako sen po prebudení, ideálne na raňajky :)
Potrebujeme:
Na cesto
100 ml teplej vody
200 ml teplého mlieka
2 PL kryštálového cukru
1 ČL sušeného droždia
1 vajce
500 g hladkej múky
1 ČL soli
60 g oleja
Na plnku
300 g jemného tvarohu, mascarpone alebo iného smotanového syra
100 g kryštálového cukru
100 g sušených hrozienok
60 g vlašských orechov
Na potretie
žĺtok + mlieko
Postup:
Do misy si dáme vodu, mlieko a cukor. Pridáme sušené droždie a premiešame metličkou. Prikryjeme bavlnenou utierkou a necháme odpočívať asi 5 minút. Potom primiešame vajíčko, pridáme múku, soľ a vypracujeme cesto. Keď máme cesto vypracované, pridáme zmäknuté maslo. Zapracujeme tak, aby nám vzniklo hladké nelepivé cesto.
Prikryjeme potravinárskou fóliou, na to dáme ešte bavlnenú utierku a necháme kysnúť 40 minút. Jemný tvaroh, mascarpone alebo iný smotanový syr si zmiešame s cukrom a pridáme sušené hrozienka. Pracovnú dosku si vymastíme a preložíme na ňu cesto. Rozdelíme na dve časti, jednu zabalíme do potravinárskej fólie a druhú vyvaľkáme. Na cesto natrieme polovicu plnky a posypeme polovicou mletých orechov. Zrolujeme ako palacinku.
Rovnako tak vyvaľkáme, natrieme, posypeme orechmi a zrolujeme aj druhé cesto. Obe rolky potom narežeme na hrubšie kusy a otočíme. Vyformujeme slimáky a prikryjeme potravinárskou fóliou ešte na 20 minút. Navrchu potrieme vajíčkom zmiešaným s trochou mlieka. Rúru si rozohrejeme na 190 °C a pečieme 20 – 25 minút. Necháme vychladnúť a podávame. Prajeme dobrú chuť!
Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.