Moja známa kuchárka ma naučila robiť zemiaky takto a robila som ich presne tak aj v reštaurácii, v ktorej som pracovala.
Všetci si si ich nevedeli vynachváliť.
Potrebujeme:
1 kg zemiakov (najlepší mladý, ale nie druhý, ktorý hodí)
1 lyžička soli
2 l studenej vody
50 ml oleja
Koreniny podľa chuti:
Rasca
Tymián
Rozmarín
Červená paprika
Postup:
Mladé zemiaky stačí len dobre vyumývať a nakrájať na polovice alebo na štvrtinky, staršie aj ošúpte – ja zvyknem veľké zemiaky krájať klasicky na mesiačiky, ako keď robím hranolky.
Dáme do studenej vody so soľou a preložíme na plameň.
Necháme na plameni len dovtedy, kým sa neobjaví na povrchu biela pena – potom zemiaky hneď scedíme.
Tajomstvo tejto prípravy spočíva v oleji – resp. v tom, že olej dáte samotný na plechu zahriať do rúry.
Plech so studeným olejom jednoducho dajte do studenej rúry a následne nastavte na 160 stupňov.
Keď sa rúra aj s plechom zahrejú, pridáme do horúceho oleja zemiaky a premiešame tak, aby sa každý zemiak v obalil olejovou zmesou.
Podľa chuti môžeme pridať bylinky alebo koreniny.
Teplotu zvýšime na 180-200 stupňov a pečieme, kým zemiaky nie sú zlatisté na povrchu.
Vďaka tejto metóde sa na povrchu zemiakov vytvorí chrumkavá kôrka, ktorá spôsobí, že zemiačiky budú extra chutné.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
autor: Majka Dobrodenková