Výborná torta z panvice, nemusíte ani zapínať rúru a všetko pripravíte expresne rýchlo. Ja som ju skúsila prvýkrát na dovolenke, kde nebola rúra a syn oslavoval narodeniny, odvtedy robíme pravidelne.
Čo bude potrebné?
Na základ:
- 3 vajcia;
- 100 gramov kr cukru;
- 40 gramov rastlinného (slnečnicového alebo olivového) oleja;
- 150-170 gramov mlieka;
- 180 gramov hl. múky;
- 2 lyžice kakaa;
- 1 lyžička prášku do pečiva;
- Štipka vanilínu;
- trochu masla na vymastenie panvice
Pre krém:
- 300 ml smotany na šľahanie (obsah tuku asi 33%);
- 3 lyžice práškového cukru;
- 300 gramov syra mascarpone
Na preliatie:
- 300 ml vody;
- 2 polievkové lyžice cukru
Pre glazúru:
- 100 gramov čiernej čokolády;
- v prípade potreby 20-30 g smotany alebo masla
Postup:
Najprv pripravíme základ. Vyšľahajte v hlbokej miske vajcia s cukrom. Najprv ručne a potom šľahačom na stredných otáčkach.
Keď sa vytvorí pena, nalejte mlieko, maslo a premiešajte s metličkou.
Preosejte múku, pridajte vanilín, prášok do pečiva a kakao a vmiešajte do vaječnej hmoty, vymiešajte do homogénnej hmoty.
Suché prísady je dobré pridávať cez sitko.
Hotové cesto sa rozdelí do troch až troch častí. Predhrejte panvicu(asi 22 cm v priemere) a jemne ju namažte maslom. Nalejte jednu časť cesta na panvicu tak, aby sa rovnomerne rozotierala po povrchu. Každý kúsok sa pečie pod pokrievkou 2-3 minúty na každej strane, na strednom plameni.
Kým koláče vychladnú, pripravte zmes na preliatie. Nalejte vodu do malého hrnca, posypte cukrom, priveďte do varu, za stáleho miešania, potom vypnite a nechajte sirup vychladnúť.
Pripravte si krém. Krém by mal byť vopred vychladený v chladničke. Nalejte do misky pridajte práškový cukor a vyšľahajte mixérom do jednotnej hmoty. Pridajte mascarpone a miešajte asi minútu.
Vyskladajte si koláč. Väčší tanier sa prikryje papierom na pečenie. Uložte prvý koláč, navlhčite sirupom a potrite krémom.
Umiestnite nasledujúci plát a postup zopakujte. Keď uložíte posledný koláč, navlhčite sirupom a polejte glazúrou. Zvyšný krém použite na potretie bokov torty.
Rozpustite čokoládu v mikrovlnej rúre, prípadne smotanu alebo maslo. Získajte výslednú glazúru. Prelejte a nechajte zaschnúť.
Ozdobíme šľahačkou.