Výborný recept, ktorý sa dá pripraviť v pečenej aj nepečenej verzii. Je len na vás, ako si ho vychutnáte.
Potrebujeme:
- 400 g (margarín) maslo
- 2 ks vajcia celé
- 150 ml voda vlažná
- 700 g múka hladká špeciál
- štípka soľ
- 1 PL ocot
- 3 PL koňak
Na nepečenú verziu použijeme obyčajné vanilkové sušienky a na ozdobenie torty rozdrvené sušienky.
Krém:
- 750 ml mlieka
- 6 vajec
- 200 g cukru
- 3 polievkové lyžice múky
- Vanilkový cukor podľa chuti
- 200 g masla
Postup:
Ak robíte pečenú verziu, nezabúdajte, že všetky prísady musia byť vychladené. Zmiešajte maslo a múku a vymiešajte. Do vody dajte ocot, rozšľahané vajce, koňak a soľ. Z múky a octovej vody vymiešajte cesto. Rozdeľte ho na 10-13 kusov rovnakej veľkosti. Zakryte ich potravinovou fóliou a vložte do chladničky.
Pomaly zahrievajte mlieko s oboma cukrami. Pridajte doň vajíčka rozmiešané s múkou. Zmes nepretržite miešajte, kým nezačne hustnúť. Nechajte krém vychladnúť. Do vychladnutého krému vmiešame našľahané maslo.
Z kusov cesta vyňatých z chladničky vyvaľkáme pláty rovnakej veľkosti. Pečte ich na 180 ° po dobu 15 minút. Keď sa všetko ochladí, zostavte koláč.
Teda plát, krém, plát, krém. Až do vyčerpania všetkých zložiek. Odrezkami môžete ozdobiť vrch torty.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: passionforum