Vynikajúci recept na Taliansky chlebík Ciabbata, ktorý si zamilujete.
Na povrchu je krásne chrumkavý a vo vnútri samá bublinka.
Potrebujeme:
múka pšeničná hladká 1 kg
plus na podsypanie
soľ 40 g
droždie čerstvé 20 g
voda 600 ml
olivový olej extra panenský
Postup:
Múku nasypte na dosku.
Na jednej strane do múky rozdrobte droždie, na druhej nasypte soľ.
Prilejte trochu vody, pár kvapiek oleja a začnite hniesť.
Cesto je potrebné spracovať a vyhniesť skutočne dôkladne, aby bol chlebík nadýchaný.
Ak dáte robot s hnetacím hákom, uľahčte si prácu a postupujte nasledovne:
Cesto miešajte pri nižšej rýchlosti 5 minút, potom zvýšte rýchlosť a ešte 10 minút hneťte.
Hotové cesto dajte do olejom vymastenej misy, potrite ho olejom aj zvrchu a nechajte 25 minút kysnúť.
Cesto vyklopte na pomúčenú dosku a posypte múkou.
Prstami ho roztiahnite do tvaru štvorca.
Pomocou stierky cesto rozdeľte na päť pruhov.
Rozpoľte ich a premačkávaním prstami ich natiahnite na 30 cm.
Chlebíky dajte na plech a nechajte 10 minút odpočinúť.
Pečte v vyhriatej rúre na 220 ºC asi 20 minút dozlatista.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)