Tip na super rýchlu a skvelú večeru trochu inak, ako ste zvyknutí. A čo je najlepšie, môžete klasickú vyprážanú, alebo pečenú verziu.
Potrebujeme:
900 g zemiakov ošúpaných a uvarených v slanej vode
2 malé cibule nakrájané nadrobno
4 vajcia
150 g strúhaného syra
2-3 lyžice múky
2-3 lyžice strúhanky
Soľ a čierne korenie
½ šálky oleja
Postup:
Uvarené zemiaky roztlačíme a zmiešame s cibuľkou, strúhaným syrom a 2 vajíčkami. Ochutíme soľou a korením. Dobre premiešame.
Z cesta formuje placky, ktoré obaľujeme v klasickom trojobale: múke, rozšľahaných vajciach a strúhanke. Vyprážame na rozpálenom oleji, prípadne môžeme upiecť v rúre.
Na pečenú verziu som postupovala nasledovne – do cesta som pridala trochu múky, aby sa s ním lepšie pracovalo a tvarovala som z neho hrubšie placky – skôr ako pagáče, ktoré som obalila len v strúhanke. Preložila som na plech vystlaný papierom na pečenie, na každý kúsok som uložila plátok masla (alebo pokvapkajte s olejom) a vložila do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Pečieme kým povrch nie je zlatistý.
Tip: ak na vrch pečených placiek odtlačíte mriežku na pretláčenie zemiakov, budú vyzerať celkom ako zemiakové koláčiky.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: bucatarul