Príprava nadýchaného pečiva nebola nikdy rýchlejšia a jednoduchšia.
Stačí zmeniť jednu vec v klasickom recepte a kysnuté cesto vyjde nadýchané ako obláčik.
Bez nutnosti únavného miesenia, podľa postupu z portálu mojegotowanie.
Chcete mäkké a krásne vykysnuté cesto, ale predstava, že ho budete musieť miesiť rukami 10 minút, vás odrádza?
Tento recept vás presvedčí o opaku.
Stačí urobiť jednu zmenu a cesto bude dokonale nadýchané a prevzdušnené už za 5 minút.
Klasický recept na kysnuté cesto nie je náročný, no najviac namáhavé je dlhé miesenie cesta v rukách.
Zvyčajne to trvá 10-15 minút, ale existuje jednoduchý spôsob, ako si uľahčiť život.
Kváskové cesto môžeme jednoducho miesiť 5 minút pomocou mixéra.
Zmes tak bude dokonale nadýchaná a vzdušná. Celý recept bude oveľa rýchlejší a jednoduchší.
Pozrite si presné proporcie a vyskúšajte si to sami.
Na prípravu kysnutého cesta bez miesenia potrebujeme:
3 šálky + 50 g hrubej pšeničnej múky
42 g droždia
2 vajcia
150 g tekutého masla
1 šálku teplého mlieka
1/2 pohára kryštálového cukru
1 balenie vanilkového cukru
1 žĺtok (bielok si necháme na potretie cesta)
štipku soli
Na mrveničku:
1/2 šálky hrubej pšeničnej múky
60-70 g masla
1/2 pohára kryštálového cukru
Postup:
Začneme prípravou kvásku.
Do misky nadrobíme droždie, pridáme 1 lyžicu cukru, teplé (nie horúce) mlieko a 50 g múky.
Všetko premiešame a odstavíme na cca 15-20 minút, aby kvások začal pracovať.
Medzitým si vo veľkej miske vyšľaháme 2 vajcia a žĺtok.
Pridáme zvyšok cukru, vanilkový cukor a pokračujeme v šľahaní.
Potom pridáme múku, vykysnutý kvások a štipku soli.
Všetko mixujeme mixérom pri najvyššej rýchlosti asi 5 minút.
Vypracované cesto odložíme kysnúť na teplé miesto chránené proti prievanu asi na 40-50 minút.
Medzitým si v miske zmiešame maslo, cukor a múku na mrveničku a vymiesenú zmes vložíme do mrazničky.
Vykysnuté cesto vložíme na plech a posypeme vychladnutou mrveničkou.
Necháme ešte 30 minút kysnúť.
Po uplynutí tridsiatich minút potrieme cesto bielkom.
Cesto vložíme do rúry predhriatej na 180°C. Pečieme asi 50 minút.
Po upečení necháme vychladnúť a môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!