plny-hrniec_transparent_negativ.png

Tajomstvo najlepšej dusenej kapusty zo záhoráckej krčmy: Kto ochutná, tomu sa ostatné recepty zdajú mdlé a bez chuti – netreba k nej ani mäso!

Záhorácka dusená kapusta - najlepšia príloha na svete!

Táto kapusta je taká dobrá, že ju budete chcieť jesť aj samú o sebe. Lepšiu som v živote nejedla – tajomstvo je asi v tých jabĺčkach a džeme, nikdy som ju takto nerobila, ale tá chuť je naozaj neopakovateľná.

 

 

Vymeňte prílohy zo zemiakov a ryže za kapustu

Dusená kapusta má oproti zemiakom a ryži viacero výhod:

Výživová hodnota:

Dusená kapusta je bohatá na vitamíny a minerály, najmä na vitamín C, vitamín K, draslík a vlákninu. Zemiaky a ryža síce obsahujú aj niektoré vitamíny a minerály, ale nie v takom hojnom množstve ako dusená kapusta.

Dusená kapusta je nízkokalorická a má nízky obsah tuku. Zemiaky a ryža obsahujú viac kalórií a tuku.

Zdravotné benefity:

Dusená kapusta má preukázateľné zdravotné benefity, napríklad podporuje trávenie, posilňuje imunitný systém a má protizápalové účinky. Zemiaky a ryža síce nemajú toľko zdravotných benefitov ako dusená kapusta, ale aj tak sú zdravé potraviny.

Všestrannosť:

Dusenú kapustu môžete jesť ako prílohu k mäsu, rybám alebo tofu.

Môžete ju pridať do polievok, šalátov alebo do plnky do koláčov.

Zemiaky a ryža sa zvyčajne jedia ako prílohy, ale dajú sa použiť aj do iných jedál.

Na dokonalú dusenú kapustu potrebujeme:

1 hlávka kapusta červená

1 väčšia cibuľa

2 lyžice bravčovej masti

3 lyžice octu

500 g jabĺk nakrájané na tenučké mesiačiky

soľ

korenie čierne mleté

bobkový list (2 ks)

Štipka cukru

350 ml červeného vína

3 lyžice ríbezľového džemu (môžete dať aj viac, podľa sladkosti jabĺk)

Postup:

 

 

Ako klasicky si kapustu nakrájame na rezančeky.

Použila som hlávku, ktorá mala približne 1 kg.

Na panvici s hlbším dnom si na masti speníme cibuľu, pridáme kapustu, zakryjeme a dusíme 15 minút.

Pridáme ocot, ošúpané, na tenké mesiačiky nakrájané jablká.

Osolíme, okoreníme, pridáme trocha cukru, bobkový list a prilejeme víno.

Dusíme do mäkka.  Na záver pridáme ríbezľový rôsol, premiešame a necháme prevariť.

Ochutnajte, je to naozaj najlepšia príloha na svete.

K husacine ale aj sama o sebe.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

autor Vierka Maškovská

Najlepšie recepty na dnes