Táto kapusta je taká dobrá, že ju budete chcieť jesť aj samú o sebe. Lepšiu som v živote nejedla – tajomstvo je asi v tých jabĺčkach a džeme, nikdy som ju takto nerobila, ale tá chuť je naozaj neopakovateľná.
Vymeňte prílohy zo zemiakov a ryže za kapustu
Dusená kapusta má oproti zemiakom a ryži viacero výhod:
Výživová hodnota:
Dusená kapusta je bohatá na vitamíny a minerály, najmä na vitamín C, vitamín K, draslík a vlákninu. Zemiaky a ryža síce obsahujú aj niektoré vitamíny a minerály, ale nie v takom hojnom množstve ako dusená kapusta.
Dusená kapusta je nízkokalorická a má nízky obsah tuku. Zemiaky a ryža obsahujú viac kalórií a tuku.
Zdravotné benefity:
Dusená kapusta má preukázateľné zdravotné benefity, napríklad podporuje trávenie, posilňuje imunitný systém a má protizápalové účinky. Zemiaky a ryža síce nemajú toľko zdravotných benefitov ako dusená kapusta, ale aj tak sú zdravé potraviny.
Všestrannosť:
Dusenú kapustu môžete jesť ako prílohu k mäsu, rybám alebo tofu.
Môžete ju pridať do polievok, šalátov alebo do plnky do koláčov.
Zemiaky a ryža sa zvyčajne jedia ako prílohy, ale dajú sa použiť aj do iných jedál.
Na dokonalú dusenú kapustu potrebujeme:
1 hlávka kapusta červená
1 väčšia cibuľa
2 lyžice bravčovej masti
3 lyžice octu
500 g jabĺk nakrájané na tenučké mesiačiky
soľ
korenie čierne mleté
bobkový list (2 ks)
Štipka cukru
350 ml červeného vína
3 lyžice ríbezľového džemu (môžete dať aj viac, podľa sladkosti jabĺk)
Postup:
Ako klasicky si kapustu nakrájame na rezančeky.
Použila som hlávku, ktorá mala približne 1 kg.
Na panvici s hlbším dnom si na masti speníme cibuľu, pridáme kapustu, zakryjeme a dusíme 15 minút.
Pridáme ocot, ošúpané, na tenké mesiačiky nakrájané jablká.
Osolíme, okoreníme, pridáme trocha cukru, bobkový list a prilejeme víno.
Dusíme do mäkka. Na záver pridáme ríbezľový rôsol, premiešame a necháme prevariť.
Ochutnajte, je to naozaj najlepšia príloha na svete.
K husacine ale aj sama o sebe.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
autor Vierka Maškovská