Tento recept je originál z jednej fantastickej Maďaskej cukrárne, v ktorej majú vždy plno.
Klenotom je tamojšia cukrárka, ktorá okrem víťazstva v celkom rade súťaží prezradila niektoré svoje triky aj v relácií na TV paprika.
Skúsila som a je to naozaj pravda.
Postup sa vám môže zdať zvláštny, ale táto piškóta bude mekulinká a jemná aj 4 dni a je nesmierne chutná. Ak sa budete držať inštrukcií do bodky, nemôže sa vám nevydariť.
Potrebujeme:
4 vajcia
cukor
polohrúba múka
prášok do pečiva
Vriaca voda
Postup:
Zvolíme si najskôr z koľkých vajec chceme robiť piškótu.
Ak robíme zo 4 vajec, odvážime si ich (4 vajcia vážia cca 200 g).
Tak si odvážime rovnakú hmotnosť múky a rovnakú hmotnosť cukru.
Vždy je určujúca váha vajec!
Rozdelíme si vajcia na bielky a žĺtky.
Ručným šľahačom bielka vyšľaháme na tuhý sneh (tak, aby to už hustejšie ušľahať nešlo – môže sa zdať, že sa v ňom začínajú robiť hrudky).
Za stáleho šľahania pridávame po troške cukor. Keď je cukor vmiešany, dáme si zovrieť vodu.
Platí zásada – na 1 vajce idú 3 PL vody.
Čiže ak robíme piškótu zo 4 vajec, potrebujem 12 PL horúcej vody (voda rozpustí cukor, ktorý pri pečení nebude karamelizovať a piškóta je aj 3-4 dni mäkká a úžasne jemná).
Vodu pridávame na etapy po 3 lyžiciach a za stáleho miešania.
Gazdinky ktoré sa boja, že bielky „spľasnú“ nemusia mať strach, pri postupe zistia, že tie bielky s cukrom po pridaní vody len zjemníme.
Po pridaní vody vyšľaháme žĺtky s múkou a práškom do pečiva.
Na vymastený a hrubou múkou posypaný plech vylejeme cesto a pečieme až kým piškóta nebude hnedastá. Ja mám skúsenosť s pečením po dobu asu 15-20 minut cca pri 200 stupňoch.
Uvidíme už podľa farby.
Na takúto piškótu už netreba ani krémy.
Ja zvyknem len pokvapkať ovocnou šťavou, natrieť džemom, zaliať polevou a podávať ako koláč.
Samozrejme, môžete spraviť ako klasickú tortu. Je to na vás.