Vynikajúci recept na nekysnuté pagáčiky, ktorého autorkou je pani Mária Palečková.
Pagáčiky sú veľmi chutné, ideálne napríklad k vínečku, alebo ako slané pohostenie na oslavu. Dozdobiť ich môžete semienkami, orechmi alebo napríklad hrubozrnnou soľou.
Potrebujeme:
700g hl. múka
1čl soľ
2 vajcia
1 pochúťková smotana
350g maslo
250g jemne strúhaný syr
Postup:
Pagáčiky môžete spracovať tak, že ich pripravíte napríklad večer a spracujete až ráno. Môžete však pracovať s cestom aj hneď, je to na vás a tiež záleží na tom, ako veľmi máte na pagáčiky chuť. Ja som ich robila hneď :-)
Takže príprava je extrémne jednoduchá – pripravíme si misku, v ktorej si zmiešame najskôr múku s maslom.
Dobré je používať maslo, ktoré pred prípravou stihlo trochu zmäknúť (ak maslo nemáte, môžete použiť aj stužený tuk, ale ja jednoznačne odporúčam maslo).
Do cesta pridáme maslo, kyslú smotanu, soľ a vypracujeme jednotné cesto.
Nakoniec pridáme aj syr – syr musí byť najemno nastrúhaný.
Cesto by malo byť tvárne a jednotné.
Ak s cestom nechcete pracovať hneď, zabaľte ho a odložte do chladničky. Ak idete robiť pagáčiky hneď, postupujte nasledovne:
Cesto preložíme na pracovnú dosku, rozvaľkáme a preložíme zhora a zdola smerom do stredu a z bokov smerom do stredu.
Tento postup zopakujeme celkovo 3x.
Po poslednom zložení rozvaľkáme a vykrajujeme menšie pagáčiky.
Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme vajíčkom.
Na vrch môžeme nasypať sezam, mak, orechy, hrubozrnnú soľ….
Pečieme pri teplote 220 – 200 st. ….. 35 min.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)