plny-hrniec_transparent_negativ.png

Recept na TALIANSKY chlebík za 2 hodiny som si doniesla z RÍMA a je neskutočný: Pečiem ho celučičký rok!

Pečivo z bielej múky s tuhšou chrumkavou kôrkou a nadýchaným krehkým vnútrom.

Ako prvý upiekol ciabattu v roku 1982 mlynár a pekár Arnaldo Cavallari ako odpoveď na rastúcu popularitu francúzskych bagiet.

 

 

Vynikajúci recept na lahodnú domácu ciabattu z youtube kanála Schnell Lecker Schön.

Potrebujeme:

400 ml teplej vody

25 g čerstvého droždia (alebo 8 g sušeného)

2 ČL kryštálového cukru (15-20 g)

500 g hladkej múky

1,5 ČL himalájskej soli (10-12 g)

 

 

Postup:

Do väčšej misky nalejeme 100 ml teplej vody z celkového objemu.

Nadrobíme droždie.

Pridáme cukor.

 

 

Špachtľou miešame, kým sa droždie nerozpustí.

Pridáme 2 lyžice múky z celkového množstva.

Dobre premiešame.

 

 

Misku prikryjeme a necháme kysnúť 15 minút na teplom mieste.

Po uplynutí doby pridáme zvyšok vody.

Cez sitko preosejeme zvyšok múky.

 

 

Pridáme soľ.

Dobre premiešame vareškou.

Potom cesto miešame mixérom (nástavce na cesto) 7-10 minút.

 

 

Cesto prikryjeme a necháme 15 minút kysnúť na teplom mieste.

Po uplynutí doby si namočíme ruky do vody a cesto preložíme 4-6 krát (viď video).

Potom cesto opäť prikryjeme a necháme 15 minút na teplom mieste.

 

 

Po pätnástich minútach proces zopakujeme.

Misku prikryjeme a necháme kysnúť 15 minút na teplom mieste.

Tento proces musíme opakovať štyrikrát po pätnástich minútach.

 

 

Na stôl položíme čistú utierku.

Dobre poprášime múkou.

Potom posypme múkou aj stôl.

 

 

Cesto preložíme na stôl a posypeme múkou.

Potom cesto rozdelíme na 6-8 častí (v závislosti od veľkosti rúry).

Z cesta vytvarujeme pečivo a poprášime múkou (viď video).

 

 

Jednotlivé časti cesta poukladáme na utierku (viď video).

Prikryjeme čistou utierkou a necháme 15 minút kysnúť.

Rúru predhrejeme na 220°C.

 

 

Ciabattu poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Prvých 10 minút pečieme pri teplote 220°C.

Potom pečieme ešte 10-15 minút pri teplote 180-200°C.

 

 

Po upečení položíme ciabattu na mriežku.

Necháme vychladnúť.

Môžeme servírovať.

 

 

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod nájdete TU

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: unsplash

Najlepšie recepty na dnes