Cuketa je moja obľúbená zelenina – svieža, šťavnatá a navyše, obsahuje len minimum kalórií. Jej príprava je jednoduchá a dá sa využiť na množstvo skvelých a chutných receptov.
Prinášam vám moje najobľúbenejšie recepty na prípravu cukety, ktoré si určite nájdu miesto, aj vo vašej kuchyni.
Výborná zbierka receptov z cukety. Skúšali ste niekedy napríklad sladký cuketovo-zázvorový džem, alebo slanú cuketovú tortu?
Toto sú najlepšie recepty tejto sezóny – oplatí sa vyskúšať každý jeden.
Cukeťáky s hermelínom
Postup:
1 mladá cuketa (cca 250 g)
1 Hermelín
2 nakrájené jarné cibuľky
3 cesnakové strúčiky
3 lyžice ovsených vločiek
2 lyžice hladkej múky
1 vajcie
Strúhanka
Olej na vyprážanie
Voliteľné (nadrobno nasekaný kôpor)
Postup:
Umytú cuketu nastrúhame na hrubo aj so šupkou. Osolíme, zmiešame s vločkami a necháme 20 minút odležať. Ak bude aj po odležaní v cukete ešte voda, scedíme ju.
Syr nastrúhame na hrubo a spoločne s vajcom, korením, cesnakom, cibuľkou a múkou pridáme k cukete. Vypracujeme zmes, ktorá je dostatočne tvárna na to, aby sa dali tvoriť karbonátky. Podľa potreby primiešame strúhanku.
Odoberáme približne rovnaké množstvo zmesi a tvoríme fašírky, ktoré obaľujeme v strúhanke. Smažíme v rozohriatom oleji z oboch strán dozlatista.
Cuketové placky s náplňou
Potrebujeme:
1 väčšiu cuketu
2 vajcia
1 zemiak
1-2 strúčiky cesnaku
50 g strúhaného syra
Hladkú múku 2-3 alebo lyžice podľa potreby
Soľ, korenie, štipku pálivej papriky
Náplň:
Kyslá smotana
Syr v črievku
Strúčik cesnaku
Strúhaný syr
Zelená cibuľka nasekaná nadrbno
Soľ, korenie podľa chuti
Postup:
Cuketu ošúpeme (ak je mladá nemusíme), nastrúhame a osolíme – necháme pár minút vypotiť a potom zlejeme šťavu.
Pridáme strúhaný zemiak, syr, pretlačený cesnak, vajcia a múku tak, aby nám vznikla konzistencia cesta. (do cesta môžete pridať aj strúhaný zeler alebo mrkvu, nebojte sa experimentovať, tieto placky sa nedajú pokaziť).
Z cesta dávkujeme na panvicu menšie placky, ktoré vyprážame z oboch strán dozlatista.
Z cuketový placiek odstránime servítkou prebytočnú mastnotu.
Na tanier dáme polovicu placiek a natrieme omáčkou zo smotany, syrov (strúhaného aj taveného) cibuľky a cesnaku.
Prikryjeme zvyšnými plackami a môžeme podávať. Je to dobrota!
Cuketové placky s kefírom
Potrebujeme:
Cuketa 450 g
Kefír 300 ml
Vajcia 4 ks
Hladká múka 350 g
Slnečnicový olej 1 polievková lyžička
Petržlen 2 lyžice
soľ
Sóda 0,5 lyžičky
Maslo pre namazanie palaciniek
šunka
syr
Postup:
Cuketu nastrúhame na jemnom strúhadle, vytlačíme šťavu. Pridáme vajce, soľ, kefír, nakrájanú petržlenovú vňať a všetko premiešame.
Postupne pridávame múku, miešame husté cesto. Pridáme 1 polievkovú lyžicu rastlinného oleja, sódu a zamiešame.
Necháme stáť 20 minút. Smažíme na horúcej panvici s rastlinným olejom, placku smažíme z oboch strán až do zlatohnedého odtieňa.
Hotové palacinky natrieme maslom a dochutíme podľa ľubovôle.
Sedliacka cuketová baba
Potrebujeme:
2 menšie cukety (asi 500-600g)
150 g mäska čo chladnička dala (ja som dala klobásku a šunku)
150 – 200 g údeného syra (alebo pokojne aj obyčajný eidam)
2 väčšie vajcia alebo 3 menšie
4 strúčiky cesnaku
Koreniny podľa chuti, alebo čerstvé bylinky (majoránka, oreáno, rasca…)
1-2 lyžice kyslej smotany – voliteľné
1/2 bal. prášok kypriaci
Soľ a korenie podľa chuti
1 šálka strúhanky
Olej
Postup:
Na veľkom strúhadle si nastrúhame do veľkej misy celú cuketu.
Pridáme nastrúhaný syr, smotanu a údeniny nakrájané nadrobno.
Pridáme čerstvé nasekané bylinky alebo sušené bylinky podľa chuti.
Pridáme aj vajcia, strúhanku (trošku odložíme na vysypanie plechu), pretlačený cesnak, kypriaci prášok, soľ a čierne korenie podľa chuti.
Rozmiešame a naložíme do vyššieho plechu, ktorý sme si predtým vymastili olejom a vysypali troškou strúhanky.
Pečieme v rozohriatej rúre pri teplote asi 180 stupňov pol hodinu. Ale pre istotu aj kontrolujeme, či je krásne upečená.
Cuketa zapečená so smotanovou omáčkou
Potrebujeme:
3 ks mladej cukety
50 g masla
100 g sladkej smotany
2 vajcia
1 strúčiky cesnaku
Soľ, čierne korenie a sladkú papriku podľa chuti
Postup:
Cuketu umyjeme (nemusíme šúpať) a nakrájame ju na tenké kolieska.
Kolieska posypeme soľou a necháme 15 minút vypotiť.
Potom odstránime prebytočnú tekutinu.
Zmäknuté maslo zmiešame so smotanou, vajciami a pretlačeným cesnakom.
Dochutíme soľou a korením.
Formu na pečenie vymastíme olejom alebo maslom a vyložíme kolieskami cukety.
Cuketu prelejeme omáčkou, posypeme červenou paprikou a podľa chuti ešte môžeme osoliť a okoreniť.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov približne 30 minút.
Cuketové fašírky z rúry
Potrebujeme:
3 mladé cukety
2 vajcia
200 g najemno nastrúhaného syra
200 g syru feta
3 strúčiky cesnaku
Strúhanku
2-3 lyžice hladkej múky
Zväzok kôpru
Soľ, korenie, červenú papriku
Postup:
Cuketu a kôpor umyjeme. Cuketu nastrúhame, osolíme a necháme 15 minút odležať, aby sa uvolnila voda.
Tú scedíme a pridáme strúhaný syr a aj rozdrobený syr feta.
Pridáme vajcia, najemno nasekaný kôpor, pretlačený cesnak, soľ, korenie, papriku a múku.
Všetko dôkladne premiešame a zo zmesi tvoríme guličky, ktoré obalíme v strúhanke a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Roztlačíme rukou tak, aby vznikol tvar fašírky.
Fašírky pokvapkáme trochou oleja a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov 40 minút.
Počas pečenia obrátime.
Zmes môžete aj vypražiť, no rozhodne odporúčam pečenú ľahšiu verziu.
Ľahká cuketová roláda
Potrebujeme:
2 cukety
5 vajec
2 strúčiky cesnaku
50 g parmezánu
Soľ a korenie
Na náplň:
200 g tvarohu, syrokrému, alebo smotanového syra (prípadne obľúbenú nátierku)
100 g šunky nakrájanej na plátky
Poznámka: do cesta môžete pridať ovsené vločky a v tom prípade stačia aj 3 vajcia
Postup:
Cuketu umyjeme, nastrúhame a osolíme – necháme 15 minút vypotiť a zlejeme šťavu. Potom pridáme vajcia, pretlačený cesnak, syr a vymiešame jednotnú hmotu, ktorú rovnomerne navrstvíme na plech na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 190 stupňov asi 20 minút – alebo, kým cesto nie je zlatisté.
Potom jednoducho necháme vychladnúť, potrieme syrom a uložíme plátky šunky. Zrolujeme a môžeme podávať.
Do cesta môžete pridať obľúbené korenie, zelené bylinky alebo napríklad aj nakrájanú chilli papričku, ak obľubujete pikantné chuťovky.
Cuketovo-syrové guľky
Potrebujeme:
Na náplň:
1 cuketu
3 stúčiky cesnaku
Lyžičku soli
Čierne mleté korenie
1 vajce
100 g nastrúhaného tvrdého syra
4 lyžice strúhanky
Na obaľovanie:
3 lyžice hladkej múky
5 lyžíc strúhanky
1 vajce
Postup:
Cuketu ošúpeme a nastrúhame na strúhadle nahrubo. Osolíme a necháme chvíľku odstáť, kým cuketa nepustí šťavu.
Prebytočnú tekutinu odstránime, pridáme syr, strúhanku, cesnak, vajce, korenie a soľ. Všetky ingrediencie spolu dôkladne premiešame.
Z hmoty vytvarujeme guľky, ktoré obalíme v klasickom trojobale (hladká múka, vajce, strúhanka).
Vyprážame na oleji, kým guľky nie sú na povrchu zlatisté. Prebytočný olej odstránime pomocou servítky.
Cuketové rolky s kuracím mäsom
Potrebujeme:
Mladú cuketu alebo tekvicu
1 ks kuracích pŕs
2 strúčiky cesnaku
50 strúhaného tvrdého syra
Paprikovú omáčku (nie pikantnú)
Lístky bazalky
Soľ
Čierne mleté korenie
Olivový olej
Postup:
Cuketu očistíme a nakrájame na plátky hrubé cca 0,5 cm.
Plech vystelieme papierom na pečenie a preložíme naň plátky cukety. Každý plátok pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a okoreníme. Vložíme do vyhriatej rúry a necháme pri teplote 180 stupňov piecť cca 5-7 minút. Cuketa bude potom mäkšia, šťavnatejšia a bude sa nám s ňou ľahšie pracovať.
Medzitým nakrájame kuracie mäso na tenké plátky, osolíme, okoreníme a preložíme do misky spolu s prelisovaným cesnakom. Mäso necháme chvíľu marinovať.
Cuketu vyberieme z rúry a necháme chvíľu vychladnúť. Na každý kúsok cukety uložíme plátok mäsa, strúhaný syr, lístky bazalky a trochu omáčky.
Plátky cukety zrolujeme a upevníme pomocou špajlí. Vložíme do rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 25 minút.
Naša skvelá letná večera je hotová!
Jednohubky z cukety namiesto obložených chlebíkov
Potrebujeme:
1-2 cukety
150 g strúhaného syra
1-2 strúčiky cesnaku
Kyslú smotanu (môžete zmiešať s majonézou, prípadne použiť len majonézu)
1 väčšiu paradajku
Voliteľné: Šunka, saláma, slaninka….
Postup:
Cuketu umyjeme, nemusíme šúpať a nakrájame na kolieska hrubé asi 1 – 1,5 cm. Cuketové kolieska uložíme na plech vymastený, alebo vystlaný papierom na pečenie. Osolíme a potrieme zmesou smotany, majonézy, syra a pretlačeného cesnaku. Môžeme pridať ľubovolné koreniny a jednoducho natrieme na kolieska cukety. Nakoniec uložíme na vrch koliesko paradajky a môžeme ešte posypať strúhaným syrom. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov asi 35-40 minút.
Marinovaná cuketa s kôprom a cesnakom
Toto je najjednoduchší a zároveň úžasne chutný spôsob, ako pripraviť cuketu. Vynikajúco sa hodí ako príloha ku grilovanému mäsku. Stačí vám len 20 minút a vynikajúce letné predjedlo je na svete.
Potrebujeme:
400-500 g cukety
60-70 ml slnečnicového oleja
3 strúčiky cesnaku
2 lyžice octu
1 lyžicu medu
Soľ a čierne korenie podľa chuti
1 zväzok kôpru
Postup:
Cuketu umyjeme osušíme a nakrájame na čo najtenšie plátky (použijeme veľmi ostrý nôž alebo krájač na zeleninu). Plátky cukety osolíme a necháme 10 minút odpočívať, kým cuketa pustí šťavu.
Cesnak pretlačíme a zmiešame s medom, octom, korením a olejom. Dôkladne premiešame. Z cukety odstránime prebytočnú šťavu, pridáme k nej najemno nasekaný kôpor a zalejeme marinádou. Premiešame a vložíme do chladničky.
Necháme marinovať 2 hodiny.
Cuketové kolieska s jogurtovou omáčkou
Rýchle, jednoduché a chutné. Vyskúšajte chrumkavé kolieska z cukety s jogurtovo-bylinkovou omáčkou.
Potrebujeme:
600 g cukety
200 g jogurtu
2 lyžice hladkej múky
1 strúčik cesnaku
Zväzok kôpru
1 lyžičku červenej papriky
Soľ podľa chuti
Postup:
Cuketu umyjeme a nakrájame na hrubšie kolieska (1cm). Každý kúsok posypeme soľou a pripravíme si omáčku.
Cesnak aj zelené bylinky nasekáme najemno. Pridáme joguert, červenú papriku, soľ a korenie. Dôkladne premiešame.
Kúsky cukety osušíme papierovou utierkou a obalíme v hladkej múke (do múky môžeme pridať trochu soli a čierneho korenia).
Kolieska culety vyprážime na rastlinnom oleji dozlatista. Prebytočný olej odstránime kuchynskou utierkou.
Na plátky cukety navrstvíme omáčku a môžeme podávať.
Lahodný cuketový koláč s kyslou smotanou
Áno, z cukety môžete pripraviť aj vynikajúce dezerty. Napríklad tento jednoduchý a úžasne lahodný čokoládový koláč.
Potrebujeme:
2 ks cukety
2 vajcia
300 g hladkej múky
100 g kyslej smotany
100 g masla
6-7 lyžíc kakaového prášku
1 šálku kryštálového cukru
1 a ½ lyžičky prášku do pečiva
10 g vanilkového cukru
Postup:
Zmäknuté maslo ušľaháme s cukrom. Do hmoty jedno po druhom vmiešame vajcia za stáleho šľahania. Pridáme smotanu a múku zmiešanú s kakom, práškom do pečiva a vanilkovým cukrom.
Cuketu umyjeme, očistíme a nastrúhame na strúhadle. Necháme približne 15 minút stáť – kým sa zelenina „vypotí“.
Z cukety zlejeme prebytočnú šťavu a vmiešame ju do kakaového cesta. Cesto navrstvíme do vymastenej formy na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 40 minút.
Cuketa zapečená s paradajkami, paprikou a syrom
Rýchly a jednoduchý obed plný zeleniny, smotany a lahodného syra. Ak hľadáte tip na zdravý obed, ktorého prípravu zvládnete ľavou-zadnou, tento recept určite oceníte.
Potrebujeme:
1-2 ks paradajok
200-250 g cukety
1 červenú papriku
2 lyžice kyslej smotany
2-3 lyžice mlieka
1 vajce
40 – 50 g syra
Soľ, čierne mleté korenie
Postup:
Cuketu očistíme a nakrájame na plátky hrubé cca 0,5 cm. Papriku očistíme, odstránime semienka a nakrájame na plátky. Rovnako nakrájame paradajky. Zapekaciu misu potrieme trochou rastlinného oleja a ukladáme do nej striedavo zeleninu.
Zeleninu posypeme soľou, korením a potrieme kyslou smotanou.
Vajcia rozšľaháme v miske s mliekom, trochou soli a korením.
Na zeleninu navrstvíme strúhaný syr a nakoniec zalejeme vajíčkovou zmesou.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov, 30 – 35 minút.
Tento recept aj s fotopostupom nájdete TU.
Jemné cuketové palacinky s chutnou náplňou
Vynikajúce a úžasne lahodné placky, ktoré pripravíte z cukety. Je to skutočne jednoduché a výsledok sa doslova rozplýva na jazyku.
Potrebujeme:
1 cuketu
1 vajce
2/3 šálky hladkej múky
3/4 šálky mlieka
1/2 lyžičku soli
Mleté korenie
Rastlinný olej
Náplň:
2 lyžice majonézy
2 lyžice kyslej smotany
2 strúčiky cesnaku
Zväzok kôpru
Panvicu s priemerom 20 cm
Postup:
Cuketu očistíme a nastrúhame. Necháme chvíľu odstáť a potom zlejeme prebytočnú tekutinu. Pridáme soľ, korenie, mlieko a postupne múku. Vymiešame jednotné cesto.
Z cesta formujeme jednotlivé palacinky, ktoré vyprážame na malom množstve oleja z oboch strán dozlatista.
Keď sú palacinky hotové, pripravíme si náplň. Zmiešame majonézu, smotanu, nasekaný kôpor a pretlačený cesnak. Náplň navrstvíme na palacinky a zrolujeme. Môžeme okamžite podávať.
Cuketová roláda
Vynikajúca slaná dobrota, v ktorej zohráva hlavnú úlohu obľúbená letná zelenina – cuketa. Vyskúšajte z nej pripraviť šťavnatú roládu so šunkou a lahodným syrom. Chutí naozaj výborne! :-)
Potrebujeme:
2 cukety
4 plátky tvrdého syra
4 plátky šunky
1 mozzarellu
1 vajce
2 lyžice hladkej múky
4 lyžice mlieka
Postup:
V miske zmiešame mlieko, múku a vajce. Vidličkou vymiešame hladké cesto, ktoré by malo mať podobnú konzistenciu ako cesto na prípravu palaciniek či lievancov. Cesto osolíme a okoreníme.
Cuketu nakrájame na tenké plátky, ktoré postupne obaľujeme v cestíčku a vyprážame na rastlinnom oleji. Keď sú z oboch strán zlatisté, preložíme ich na papierový servítok a odstránime prebytočný olej.
Na pracovnú dosku rozložíme väčší kúsok alobalu a uložíme naň plátky cukety. Na cuketu uložíme plátky šunky a syra. Na vrch navrstvíme strúhanú mozzarellu . Roládu pomocou alobalu opatrne zrolujeme. Okraje alobalu pevne spojíme a uzavrieme.
Takto pripravenú roládu vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 20 minút.
Roládu necháme chvíľu vychladnúť a môžeme servírovať!
Cuketa v jogurtovom cestíčku
Vyskúšajte túto vynikajúcu pochúťku z cukety a budte si istí, že jeden kúsok vám nebude stačiť! :-)
Cuketa zapečená s mletým mäsom
Potrebujeme:
Cuketu
1 – 2 vajcia (podľa veľkosti cukety)
100 ml jogurtu
Hladkú múku
Soľ
Sladkú papriku
Cesnak
Olej na vyprážanie
Postup:
Cuketu ošúpeme a nakrájame na plátky necelý centimeter hrubé. Plátky osolíme, okoreníme a potrieme cesnakom.
Pripravíme si cestíčko. Vajcia rozšľaháme s jogurtom a môžeme pridať aj štipku soli. Pridáme múku a metličkou vymiešame hladké cestíčko.
Plátky cukety obaľujeme najskôr v hladkej múke a potom v cestíčku. Vyprážame na oleji z oboch strán, kým povrch plátkov nie je krásne zlatistý.
Podávame s obľúbenou omáčkou.
Potrebujeme:
1 väčšiu cuketu
300 g mletého bravčového mäsa
3-4 paradajky
1 cibuľu nakrájanú nadrobno
2 vajcia
100 g kyslej smotany
100 g strúhaného syra
2 lyžice paradajkového pretlaku
Soľ, mleté čierne korenie
Rastlinný olej
Postup:
Cuketu umyjeme, ošúpeme a nastrúhame. Posypeme soľou a necháme 15 minút odstáť
Mleté mäso ochutíme soľou a korením. Opražíme na cibuľke a oleji. Niekoľko minút varíme na miernom ohni, potom pridáme pretlak a všetko spolu ešte chvíľu varíme na panvici.
Cuketu scedíme z prebytočnej tšťavy a navrstvíme na dno vymastenej formy. Na cuketu navrstvíme mäsovú plnku. Na mäso uložíme plátky paradajok. Nakoniec zalejeme zmesou rozšľahaných vajec a smotany.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov 30 minút. 15 minút pred dopečením posypeme syrom.