Skladaný makový koláč s kyslou smotanou: Dlho hľadaný starý recept, tromfne aj kysnutý závin – kto má rád mak, ten si ho nebude vedieť vynachváliť!

Starodávny koláč zo zemiakového cesta a makovej náplne, je úžasný!

Starodávny koláč zo zemiakového cesta a makovej náplne, je úžasný!

 

 

Pamätám sa, že moja babička ho piekla ešte v starej kachľovej peci.

Tajnou prísadou a zároveň zárukou perfektného cesta sú obyčajné varené zemiaky. Vďaka nim bude cesto chutiť výborne a bude mať tú správnu textúru.

Cesto musí byť na vrchu krásne ružovkasté a vtedy viete, že koláčik je hotový.

A tá vôňa v kuchyni sa nedá ani len opísať!

Potrebujeme:

Cesto:

300 g varené zemiaky

 

 

300 g hladká múka

1/2 kypriaci prášok

100 g cukor múčka

štipka soli

1 vajce

120 g maslo

Plnka:

200 g mletý mak

 

 

250 ml kyslá smotana

100 g cukor krupica

trocha škorice

3 vajcia

1 vajce na potretie

Postup:

Uvarené zemiaky postrúhame.

 

 

Pridáme múku s kypriacim práškom, cukor, štipku soli, vajcia a maslo.

Vypracujeme cesto.

Pripravíme makovú náplň:

 

 

Mletý mak zmiešame so smotanou, cukrom a štipkou škorice.

Zmes krátko povaríme a necháme vychladnúť.

Potom pridáme žĺtky a vmiešame ušľahaný sneh z bielkov.

Cesto rozdelíme na tri diely a z každého dielu vyvaľkáme placku.

 

 

Jednu položíme na plech vyložený papierom na pečenie.

Potrieme makovou plnkou.

Prikryjeme, znovu natrieme plnku a prikryjeme treťou časťou cesta.

 

 

Tú potrieme rozšľahaným vajcom.

Koláč upečieme doružova.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Dnes najobľúbenejšie