Ak na vás lezie choroba a necítite sa dobre, máme tu pre vás vynikajúcu cesnakovú polievku, ktorá vás zaručene postaví na nohy.
Potrebujeme:
cesnak (6 strúčikov na 1/2 l vody)
cibuľa
zemiaky
vajíčko
bujón
soľ
korenie
majorán
masť
rasca celá
Postup:
V hrnci na masti osmažíme cibuľu do ružova a zalejeme vývarom.
Ak nemáme vývar, zalejeme bujónom rozmiešaným vo vode.
Privedieme do varu a zoslabíme plameň.
Pripravíme si zemiaky.
Klasicky ich ošúpeme a nakrájame nadrobno.
Zemiaky uvaríme zvlášť vo vode ochutenej soľou a rascou.
Keď sú zemiaky polomäkké, preložíme ich do polievky.
Dôvod, prečo zemiaky varíme zvlášť je ten, že zemiaky púšťajú škrob a nedocielime by sme takej dobrej chuti.
Keby sme ich varili spoločne s vývarom.
Premiešame, dáme pol lyžice masti.
Do vriacej polievky vlejeme rozšľahané vajíčko (aj dve, podľa množstva vývaru).
Miešame, aby bolo vajcia pekne rozťahané (urobí v polievke vaječné „nite“).
Ochutíme čiernym korením, štipkou drvenej rasce a soľou.
Cca ešte 2 minúty povaríme.
Vypíname z ohňa.
Až potom pridávame pretlačený cesnak (cca na 1/2 litra polievky dávam 6 strúčikov, záleží aj na sile cesnaku).
Nakoniec pridáme aj drvenú majoránku.
Môžeme podávať aj so syrom, podľa skúsenosti neodporúčam syr dávať do polievky, vždy najskôr syr na tanierik a zaliať.
Možno pridať aj štipku zelenej na drobno nakrájané cibuľky.
Tiež sú výborné krutóny z chlebíka opečeného na panvici, alebo upečené v rúre.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Ak máte chuť na silnú cesnačku s údeným mäsom, pridávame ďalší skvelý video-recept:
Cesnaková polievka s údeným mäsom