plny-hrniec_transparent_negativ.png

Zemiakový chlebík aj pre úplnych začiatočníkov – starodávne cesto bez roboty: Kto nevyskúša, môže ľutovať, vydrží týždeň!

Pečenie domáceho chlebíka je symbolom domova a rodiny.Vyskúšajte ho podľa tohoto receptu.

Fantastický chlebík, skoro úplne bez práce. Len zamiešať, dať do rúry a máte fantastický chlebík k obedu, alebo na večeru. Klasika našich prababičiek, ktoré nikdy nemali času na zvyš. My sme ho s manželom žartom nazvali chlebík pre lenivých :-) a u nás sa to veľmi ujalo.

 

 

Tradícia pečenia zemiakového chlebíčka na Veľkú noc je na Slovensku hlboko zakorenená. Pochádza z čias, keď boli zemiaky bežnou súčasťou stravy a symbolizovali hojnosť.

Zemiakový chlebíček je chutný a sýty. Má jemnú a vláčnu textúru a príjemnú zemiakovú chuť. Náš recept je navyše aj jednoduchý na prípravu a zvládne ho začiatočník.  Chlieb vydrží čerstvý 3-5 dní, môžete ho aj zamraziť a neskôr rozmraziť a ohriať.

Tipy:

 

 

Do cesta na chlebíček môžete pridať rôzne prísady, ako sú orechy, sušené ovocie alebo bylinky.

Chlebík môžete piecť v rúre alebo v pekárni.

Pred krájaním nechajte chlebík vychladnúť.

Chlebíček môžete skladovať v uzatvárateľnej nádobe, ľanovej utierke alebo v chlebíčku.

Potrebujeme:

1 kg hladkej múky T 650

 

 

1 kocka droždia + vlažná voda (žiaden cukor sa nedáva, kvások vám vyjde aj tak, nemusíte sa báť)

2 stredne veľké uvarené zemiaky

3 lyžičky soli

Postup:

Do misy nasypeme preosiatu múku, urobíme v nej jamku, nalejeme 200 ml vlažnej vody a rozdrobíme droždie. Počkáme asi 5 minút, kým vyjde kvások.

Pridáme 2 postrúhané uvarené zemiaky, soľ a toľko vlažnej vody, aby bolo bolo cesto vláčne (nie príliš husté).

Na miešanie môžeme využiť šľahač s nástavcami na cesto. Miešanie trvá asi 5 minút, netreba hniesť ako klasický chlieb.

 

 

Cesto prikryjeme a necháme asi 15-20 minút podkysnúť na teplom mieste. Uvidíte, či cesto vykyslo, prípadne môžete nechať aj dlhšie, v teplej kuchyni to však ide naozaj rýchlo.

Premiesime rukou a môžeme pridať rascu, semienka, alebo iné prísady. Cesto dáme do vymastenej formy, necháme ešte chvíľku podkysnúť a dáme do rúry.

V rúre vyhriatej na 270 stupňov pečieme 15 minút a potom znížime teplotu na 180 stupňov a pečieme ešte 1 hodinu.

 

 

Vyklopíme, necháme vychladnúť a môžeme krájať. Chlebík skladujeme zabalený do ľanovej utierky, vydrží aj týždeň!

Tipy:

Pred pečením potrite chlieb slanou vodou. Soľ pomáha odparovať vlhkosť z povrchu chleba a tvorbe chrumkavej kôrky.

Pečte chlieb pri vysokej teplote. Vysoká teplota napomáha rýchlemu odparovaniu vlhkosti z povrchu chleba a tvorbe chrumkavej kôrky.

 

 

Po upečení nechajte chlieb vychladnúť na mriežke. Chladnutie na mriežke umožňuje odparovanie vlhkosti z kôrky a jej chrumkavosť.

Počas pečenia kontrolujte chlieb a ak je kôrka príliš tmavá, prikryte ho alobalom.

Vložte do rúry misku s vodou, aby ste zvýšili vlhkosť vzduchu a zabránili vysušovaniu chleba.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

 

Autor: Evka C.

Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes