plny-hrniec_transparent_negativ.png

Recept na tento koláč som našiel v starých novinách: Takéto dezerty dnes už nikto nepečie!

Spoznajte recept na dokonalý koláč z portálu smakosze, na ktorý už každý zabudol.

 

 

Pripravíte si ho veľmi jednoducho, ba čo viac, nadchne vás svojou chuťou aj vzhľadom.

Vaši blízki sa potešia a určite si od vás budú pýtať viac.

Každému z nás chýba chuť spred rokov, keď stačilo pripraviť jednoduché jedlo, ktoré chutilo každému. Presne tak to bolo aj s dezertmi.

 

 

Jednoduchý koláč bol vždy oveľa lepšou voľbou ako náročný a komplikovaný. Preto som začal hľadať obľúbené chute spred rokov.

Podarilo sa mi ich nájsť v starých novinách aj s receptom.

Jedným z nich bol recept na makový koláč. Keď som sa s tým zoznámil, cítil som sa sentimentálne, pretože takéto koláče už dnes nikto nepripravuje.

Spoznajte vynikajúci starodávny zákusok a vráťte sa k zabudnutým chutiam z detstva.

 

Na prípravu makového koláča potrebujeme:

100 + 200 g kryštálového cukru

5 vajec

 

 

250 g viacúčelovej múky

20 g sódy bikarbóny (2 ČL)

200 g maku

2 balenia vanilkového pudingu

500 ml mlieka

250 g masla

Postup:

Do misky nasypeme pudingový prášok. Zalejeme 250 ml mlieka.

Miešame metličkou, kým sa suroviny nespoja.

 

 

Do hrnca nalejeme zvyšok mlieka a pridáme 100 g cukru.

Počas miešania varíme na miernom ohni. Keď sa cukor rozpustí, pridáme pudingovú zmes.

Počas varenia miešame, kým zmes nezhustne.

Uvarený puding preložíme do misky, prikryjeme a necháme vychladnúť.

Do misky pridáme 5 bielkov a mixérom vyšľaháme do peny.

Pridáme 200 g cukru. Potom počas šľahania po jednom pridáme žĺtky.

V samostatnej miske zmiešame mak, múku a sódu bikarbónu.

 

 

Túto zmes za stáleho miešania po dávkach pridávame do vajíčkovej zmesi.

Nízky plech vystelieme papierom na pečenie.

Cesto preložíme na plech a rovnomerne rozotrieme.

Plech s cestom vložíme do rúry predhriatej na 180°C. Pečieme 15 minút.

Po upečení necháme vychladnúť.

 

 

Do misky pridáme mäkké maslo a vyšľaháme mixérom.

Za stáleho šľahania pridáme puding.

Upečené cesto prekrojíme na polovicu.

Na jednu polovicu cesta nanesieme krém a rovnomerne rozotrieme.

Prikryjeme ho druhou polovicou cesta.

Vrch koláča môžeme ozdobiť práškovým cukrom alebo polevou.

Nakrájame na kúsky a môžeme servírovať.

Prajeme vám dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes