plny-hrniec_transparent_negativ.png

Najlepší recept na domácu VEĽKONOČNÚ plnku: Toto jedlo na sviatočnom stole nemôže chýbať!

Pripravte si doma famóznu veľkonočnú plnku, z ktorej bude celá rodina v extáze.

 

 

Všetky ingrediencie zmiešate vo veľkej mise, upečiete a potom sa už budete len zalizovať.

Exkluzívny recept na najchutnejšiu sviatočnú plnku z youtube kanála Lída Novotná.

Tradícia veľkonočnej plnky

Veľkonočná plnka, známa aj ako nádivka, je neoddeliteľnou súčasťou veľkonočných sviatkov na Slovensku. Jej história siaha hlboko do minulosti a je úzko spätá s kresťanskými tradíciami.

Symbolický význam: Plnka symbolizuje telo Ježiša Krista a jej rôzne ingrediencie predstavujú rôzne aspekty jeho utrpenia a vzkriesenia. Vajcia symbolizujú nový život, mäso Kristovo telo a bylinky jeho utrpenie.

Tajná prísada našich babičiek – pridajte mladú žihľavu

 

 

V minulosti sa žihľava používala ako bežná zelenina a pridávala sa do rôznych jedál, vrátane plnky. Žihľava bola symbolom jari a nového života. V súčasnosti sa žihľava do plnky pridáva už menej, ale stále je to obľúbená ingrediencia v niektorých regiónoch Slovenska.

Ak chcete do plnky pridať žihľavu, je dôležité ju najprv sparť, aby sa zbavila horkosti.

Potrebujeme:

10 starších rožkov

cca 1 kg údeného mäsa

1/2 klobásky

masť

strúhanku

jarnú cibuľku

 

 

pažítku

cesnakovú vňať

petržlenovú vňať

muškátový oriešok

1 cesnakový strúčik

mleté čierne korenie

soľ

majoránku

7 vajec

mlieko

maslo

Voliteľné: mladá žihľava

Postup:

Na začiatku nakrájame rožky na kocky. Poukladáme na plech.

Vložíme na 15 minút do rúry, aby boli pekne chrumkavé. Údené mäso a klobásu nakrájame na kocky.

Trochu osmažíme na panvici. Pekáč vymastíme masťou a posypeme strúhankou.

Do misy pridáme nakrájanú cibuľku, cesnakovú vňať, pažítku a petržlenovú vňať.

Potom do samostatnej veľkej misy pridáme upečené rožky. Pridáme nakrájanú zeleninu a vňať.

Potom do zmesi na jemno nastrúhame muškátový oriešok. Pridáme na hrubo nastrúhaný cesnak.

Ochutíme čiernym korením, soľou a majoránom.

 

 

Do dvoch samostatných mís rozdelíme bielky a žĺtky. Bielky osolíme a vyšľaháme tuhý sneh.

Do misky so žĺtkami pridáme mlieko a vyšľaháme. Všetky suroviny v miske s rožkami zmiešame.

Pridáme osmažené mäso a zamiešame. Žĺtkovú zmes ešte osolíme, nalejeme do misy a dobre premiešame.

Podľa potreby pridáme mlieko, ale pozor, nepremáčajme. Nakoniec pridáme sneh z bielkov a všetko spolu dôkladne premiešame.

Zmes vložíme do pekáča, zarovnáme a jemne postláčame rukou.

 

 

Plnku vložíme do rúry predhriatej na 180°C. Pečieme jednu hodinu.

Tesne pred dopečením na vrch pridáme maslo a pokračujeme v pečení. Po upečení necháme vychladnúť a môžeme servírovať.

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Najlepšie recepty na dnes