Keď dostanete chuť na niečo lahodné a chutné, skúste pripraviť hustý guláš s mletým mäsom podľa nášho receptu.
Guláš z mletého mäsa je perfektný recept pre tých, ktorí chcú rýchle a chutné jedlo pre celú rodinu. Je to jednoduchý recept, ktorý zvládne aj začínajúci kuchár a ingrediencie sú ľahko dostupné v každom supermarkete.
Nezameniteľná chuť kombinácie zeleniny, korenín a mletého mäsa vás vystrelí až na obežnú dráhu.
Famózny recept na najchutnejší letný guláš s mletým mäsom z youtube kanála RBB Recipes.
Tipy:
Pre pikantnejšiu chuť pridajte do gulášu štipku chilli papričky.
Ak chcete guláš zahustiť, pridajte doň 1 lyžicu hladkej múky rozmiešanej v troche studenej vody.
Guláš môžete podávať aj so smotanou.
Potrebujeme:
350 g cibule
150 g papriky
200 g paradajok
3 strúčiky cesnaku
150 g mrkvy
50 g zeleru
70 g petržlenu
600 g zemiakov
100 g bravčovej masti
70 g paradajkového pretlaku
1 PL mletej papriky
soľ
mletú rascu
600 g mletého mäsa
tymian
mleté čierne korenie
2,5 l vývaru
Postup:
Cibuľu ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Z papriky odstránime stonku, jadierka a nakrájame na kocky.
Rajčiny nakrájame na štvrtiny.
Cesnak roztlačíme a nakrájame.
Ošúpanú mrkvu nakrájame na kocky. Zeler a petržlen nakrájame na kocky.
Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky. V hrnci roztopíme masť, pridáme cibuľu a smažíme do hneda.
Pridáme čierne korenie, rascu, cesnak a paradajkový pretlak.
Premiešame a smažíme 5 minút.
Pridáme mleté mäso, zamiešame a smažíme 5 minút.
Zmes osolíme a premiešame.
Ďalej pridáme tymian a zamiešame.
Dochutíme mletou paprikou, miešame a smažíme maximálne minútu.
Potom pridáme rajčiny, papriku a všetko spolu premiešame.
Do hrnca nalejeme vývar, zamiešame a varíme 45 minút.
Pridáme zemiaky, mrkvu, petržlen, zeler a varíme ďalších 20 minút.
Nakoniec guláš dochutíme nasekanou petržlenovou vňaťou.
Môžeme servírovať.
Aké mleté mäso je najlepšie do nášho gulášu?
Najlepšie mleté mäso do gulášu závisí od vašich preferencií a dostupnosti mäsa vo vašom regióne. Tu je niekoľko možností:
Hovädzie mäso: Hovädzie mäso s obsahom tuku 20-30% je ideálne pre guláš, pretože dodá jedlu bohatú chuť a šťavnatosť. Môžete použiť mleté hovädzie stehno, krk alebo kližku. Ak chcete chudší guláš, môžete použiť mleté hovädzie s obsahom tuku 10-15%, ale majte na pamäti, že môže byť menej šťavnaté.
Bravčové mäso: Bravčové mäso s obsahom tuku 20-30% je tiež skvelou voľbou pre guláš. Môžete použiť mleté bravčové plece alebo panenku. Bravčové mäso dodá gulášu jemnú chuť a krémovú textúru.
Zmes hovädzieho a bravčového mäsa: Mnoho ľudí preferuje zmes hovädzieho a bravčového mäsa pre guláš, pretože kombinuje bohatú chuť hovädzieho mäsa s jemnou chuťou bravčového mäsa. Môžete použiť pomer 50/50 hovädzieho a bravčového mäsa alebo si ho upraviť podľa vlastných preferencií.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: