Pripravte si doma tradičné piškótové cesto podľa nášho nenáročného receptu.
Aj keď sa jedná o jedno z najľahších a najrýchlejších receptov, aj príprava piškóty má svoje dôležité pravidlá, ktoré nesmieme podceňovať.
Výnimočný recept na dokonalú piškótu z youtube kanála Tariften Mutfağa.
Potrebujeme:
6 vajec
štipku soli
1 šálku kryštálového cukru
1 šálku hladkej múky
1/2 pohára škrobu
1 balenie vanilkového cukru
1 balenie prášku do pečiva
1/2 šálky horúcej vody
Postup:
Do misky pridáme bielky. Pridáme štipku soli.
Mixérom vyšľaháme tuhú penu.
Počas šľahania pridáme 1/2 pohára cukru.
Do samostatnej misky pridáme žĺtky.
Pridáme 1/2 pohára cukru.
Mixérom šľaháme, kým sa cukor nerozpustí.
Počas šľahania po troškách pridávame horúcu vodu.
Do zmesi preosejeme škrob s múkou a práškom do pečiva.
Mixérom vyšľaháme. Pridáme vyšľahané bielky.
Špachtľou jemne zmiešame.Zmes musí byť hladká a lesklá.
Nakoniec pridáme vanilkový cukor.Opäť premiešame.
Formu na pečenie vymastíme margarínom.
Prikryjeme naolejovaným papierom a nalejeme piškótové cesto.
Rúru predhrejeme na 175°C.
Cestom zľahka poklepeme, aby sme sa zbavili bubliniek.
Potom cesto vložíme do rúry a pečieme do zlatista.
Po upečení preložíme cesto na mriežku. Odstránime papier.
Necháme vychladnúť a môžeme servírovať.
Existuje mnoho spôsobov, ako servírovať piškótu. Tu je niekoľko inšpiratívnych možností:
Jednoducho: Piškótu môžete jednoducho posypať práškovým cukrom a servírovať s čajom alebo kávou. Môžete ju tiež pokvapkať ovocným sirupom alebo džemom. Pre deti môžete piškótu namáčať do mlieka alebo kakaa.
S krémom: Piškótu môžete natrieť maslovým krémom, šľahačkou alebo pudingovým krémom. Na krém môžete poukladať ovocie, orechy alebo čokoládové hoblinky. Piškótu s krémom môžete nakrájať na rezy a servírovať ako zákusok.
V pohároch: Piškótu môžete rozdrobiť na menšie kúsky a striedať vrstvy s krémom, ovocím a džemom v pohároch. Takto pripravené poháre môžete ozdobiť šľahačkou, ovocím alebo mätou.
S pudingom: Piškótu môžete rozkrojiť na polovice a naplniť pudingovým krémom. Puding môžete ozdobiť ovocím, orechmi alebo šľahačkou. Piškótu s pudingom môžete servírovať studenú alebo teplú.
S ovocím: Piškótu môžete naplniť ovocným džemom a posypať čerstvým ovocím. Môžete ju tiež namáčať do ovocného sirupu a posypať kokosom. Piškótu s ovocím môžete servírovať ako dezert alebo ľahký obed.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: