plny-hrniec_transparent_negativ.png

Pri varení ZEMIAKOV to pridajte do vody namiesto soli: Zemiaky budú chutné ako nikdy predtým!

Asi nikto si nevie predstaviť varenie zemiakov bez pridania soli.

 

 

Existuje však viac spôsobov, ako ich úžasne dochutiť.

Tento trik použite, ak vás už nudia obyčajné zemiaky.

 

 

Portál przyslijprzepis poradil jednoduchý trik, vďaka ktorému budú zemiaky chutiť ešte lepšie. 

Zemiaky sa často objavujú na našich stoloch ako súčasť hlavného jedla alebo ako samostatný pokrm.

Ich využitie je naozaj široké.

 

 

Sú zdravé a zasýtia a ak sú správne pripravené, aj výborne chutia.

Aj keď sa do nich zvyčajne pri varení pridáva trochu soli, toto dochucovadlo sa dá úspešne nahradiť inými ingredienciami.

Zemiaky tak získajú skutočne úžasnú chuť.

 

 

Soľ je nezdravá a právom sa jej hovorí „biela smrť“, preto sú naše rady nielen chutné, ale aj zdravšie.

Čo pridať do zemiakovej vody namiesto soli?

Namiesto varenia zemiakov v čistej vode so soľou pridajte obľúbené korenie a zeleninu.

Ako dochucovadlo k zemiakom sa hodia skvele tieto suroviny:

 

 

rasca

rozmarín

bobkový list

nové korenie

mrkva

petržlen.

Ak si vyberiete veľké množstvo byliniek a zeleniny, dostanete zemiaky varené vo vývare, vďaka čomu sú veľmi aromatické a voňavé, a ich chuť vás skutočne poteší.

Ako uvariť zemiaky za kratší čas?

Dva spôsoby ktoré vám môžu ušetriť až 20 minút.

Ak chceme varenie zemiakov čo najviac urýchliť, pravidlo je jednoduché:

zemiaky nezalievame ako obvykle studenou vodou, ale vriacou vodou. 

 

 

Tento spôsob varenia môže skrátiť celý proces na 10 minút a zemiaky budú mäkké.

Je to oveľa rýchlejšie, ako keď ich varíte v studenej vode.

Rovnaký zlepšovák funguje aj na rýchlejšiu prípravu zemiakov v rúre.

Kým sa vám zahrieva na správnu teplotu, jednoducho zalejte vriacou vodou, prikryte a nechajte stáť.

Potom osušte a pripravte ako zvyčajne. Toto skráti potrebnú dobu na prípravu o 20 minút.

Tento spôsob však nepoužívajte stále a využite ho len vtedy, keď vás naozaj tlačí čas. 

 

 

Skrátením doby varenia totiž prichádzate o cenné minerály, ktoré sú obsiahnuté v zemiakoch.

Je tiež potrebné pripomenúť, že takto pripravované zemiaky by mali mať všetky približne rovnakú veľkosť a je lepšie vyberať menšie. 

 

 

Inak môžu ostať surové.

Ďalším spôsobom, ako urýchliť varenie zemiakov, je krájanie. 

Tento spôsob použite vtedy, keď potrebujete pripraviť pyré. Kúsky zemiakov sa uvaria oveľa rýchlejšie, ako celé zemiaky.

 

Ako môžete urýchliť proces prípravy zemiakov (rady od vás)?

Metóda 1

Na 10 zemiakov potrebujete 30 gr masla. Ošúpte zemiaky, nakrájajte a vložte ich na panvicu s maslom.

Zalejte vodou, na povrchu vody sa vytvorí film, ktorý udrží vysokú teplotu na panvici a s jeho pomocou sa zemiaky uvaria 2x rýchlejšie.

Metóda 2

 

 

Pre mimoriadne rýchle varenie zemiakov potrebujete mikrovlnku.

Vezmite špeciálnu sklenenú misu, vložte do nej očistené a nasekané zemiaky, zalejte vodou a vložte do mikrovlnnej rúry na 7-10 minút pri výkone 650W.

Metóda 3

 

 

Zemiaky opäť uvaríme v mikrovlnke.

Vložte očistené a nakrájané zemiaky do vrecka (ideálne je používať vrecko určené na pečenie) zalejte vodou, konce dobre zaviažte a nechajte 7 minút v mikrovlnne pri výkone 650W.

Tieto jednoduché triky teda môžete použiť, ak je čas na prípravu oblohy obmedzený.

Nutričné hodnoty zemiakov

Hoci sa zemiaky vo väčšine domácností pripravujú dosť často, nie každý pozná ich vlastnosti.

Vedeli ste, že zemiaky majú viac vitamínu C ako jablká a tekvica?

 

 

Sú tiež 5-krát menej kalorické ako cestoviny. 

Zemiaky sú ľahko stráviteľné  a okrem toho majú zásadotvorné vlastnosti, vďaka ktorým vyrovnávajú kyselinotvorný účinok mäsových potravín.

Draslík, ktorý je v nich obsiahnutý môže prispievať k zníženiu krvného tlaku a horčík zlepšuje metabolizmus, zmierňuje únavu a stres.

Dobrú chuť!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes