plny-hrniec_transparent_negativ.png

Toto je dôvod, prečo je dôležité ryžu pred varením opláchnuť: Uvarte si dokonalú ryžu aj bez ryžovaru!

Ryža je obilnina, ktorá sa odpradávna konzumuje na celom svete.

 

 

Ide zdroj cenných živín, vitamínov a v neposlednom rade ide o veľmi chutnú prílohu, či dokonca hlavné jedlo.

Ďalšou výhodou ryže je, že sa veľmi ľahko pripravuje a preto patrí medzi najobľúbenejšie a najjednoduchšie pripravené potraviny vôbec.

 

 

V tomto článku sa vďaka portálu comment-economiser dozviete, prečo treba ryžu pred varením preplachovať a ako uvariť dokonalú ryžu. 

Na odstránenie nečistôt

V prvom rade je to celkom logické…

Tento jednoduchý a rýchly krok vyčistí ryžu.

Na ryži sa môže hromadiť prach, drobné nečistoty, ale môžete v nej nájsť aj malé kamienky.

 

 

To platí najmä vtedy, ak ju kupujete vo veľkom.

Čo sa stane, ak ju neopláchneme?

Prach sa môže prilepiť na ryžu.

Neznie to veľmi chutne, však?

Jej prepláchnutím pod vodou ľahko odstránite čo najviac nečistôt. 

 

 

Aby bola ryža ľahšie stráviteľná

Opláchnutie ryže pod vodou odstráni aj škrob.

Škrob sa prirodzene nachádza na ryži ako malý biely prášok.

Tvoria ho najmä sacharidy.

 

 

Hoci ide o zdravé a výživné jedlo, dôležité je neprejedať sa ním.

Škrobové potraviny môžu zvýšiť hladinu glukózy v krvi.

A môžu podporovať aj tráviace problémy (hnačka, zápcha…).

Prepláchnutím ryže v nej čiastočne odstránite škrob.

Je tak stráviteľnejšia.

Aby bola menej lepkavá a mazľavá

 

 

Ale to nie je všetko…

Umytím ryže pred varením sa zmení jej textúra.

Stane sa tak menej lepkavá, menej lepivá a bude chutnejšia.

Ide teda aj o chuťový trik, aby na tanieri chutila lepšie.

Na odstránenie pesticídov

 

 

Rovnako ako u mnohých iných plodín, aj pri pestovaní ryže sa môžu používať pesticídy.

Je zrejmé, že následne končia na týchto bielych zrnkách, ktoré jeme.

Ryža tiež môže obsahovať arzén.

Dobrou správou je, že jej niekoľkonásobným prepláchnutím pod vodou odstránime časť týchto chemikálií.

Nezáleží na tom, aký typ ryže idete variť a preplachovať treba každý typ.

Ako uvariť perfektnú ryžu aj bez ryžovaru

Ak máte v obľube ázijskú kuchyňu, potom ste pravdepodobne aj milovníkom ryže.

 

 

Uvariť však perfektnú ryžu nie je až také jednoduché.

Varenie ryže dá niekedy zabrať aj skúsenej gazdinke, pretože sa ľahko môže stať, že sa ryža rozvarí alebo je naopak nedovarená.

Tajomstvo správneho varenia ryže

 

 

Prvým krokom, ktorý treba urobiť, je ryžu pred varením namočiť. 

Nalejte toľko vody, aby hladina tekutiny bola niekoľko centimetrov nad úrovňou ryže.

Nechajte stáť asi 20 minút.

 

 

Počas tejto doby sa zo zŕn uvoľní nadbytočné množstvo škrobu.

Práve ten totiž počas procesu varenia premieňa ryžu na celistvú masu kašovitej konzistencie.

Potom, po dvadsiatich minútach, je potrebné ryžu niekoľkokrát prepláchnuť.

Keď je voda úplne čistá, je ryža pripravená na varenie.

Mimochodom, ryžu môžete jemne opláchnuť vriacou vodou.

 

 

Horúca voda pomôže zbaviť sa všetkého prebytočného škrobu.

A dodatočne odstráni prípadné nečistoty.

Čím menej škrobu v ryži ostane, tým menej peny sa pri varení vytvorí.

 

 

Keď voda v hrnci zovrie, varte ryžu 8 minút.

Pomer ryže a vody je nasledovný:

na 1 pohár ryže nalejte 2 poháre čistej vody.

Po 8 minútach vypnite plyn a hrniec s ryžou odstavte zo sporáka.

Nechajte stáť pod pokrievkou pol hodiny.

Potom môžete vložiť do hrnca s ryžou kúsok masla.

 

 

Ryžu premiešajte a hrniec opäť prikryte.

Nechajte stáť ešte po dobu pätnástich minút, aby mala ryža príjemnú maslovú arómu.

Maslo môžete vynechať a rovno ryžu servírovať ako prílohu k obľúbenej omáčke, či mäsu.

Dobrú chuť!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes